EgeAydın’da yapılar sağlamlaşıyor!

Aydın’da yapılar sağlamlaşıyor!

28.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu yapı malzemeleri laboratuvarıyla, depreme daha dayanıklı binalar inşa ediliyor

Aydın’da yapılar sağlamlaşıyor

Aydın Büyükşehir Belediyesi, il genelindeki inşaat projelerinde kullanılan malzemelerin ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunu kontrol etmek amacıyla yapı malzemeleri laboratuvarı kurdu. Beton, çelik ve yapı malzemeleri ile ilgili deneylerin yapıldığı laboratuvarda, riskli binalarda betonarme sistemlerinin tahribatsız muayenesi, karot numuneleri ile beton dayanım sınıflarının belirlenmesi, donatı tespit (röntgen) cihazıyla taşıyıcı sistemin çelik donatı yapısı ve binaların Türkiye Bina ve Deprem Yönetmeliği‘ne göre taşıyıcı sistem analiz deneyleri de gerçekleştiriliyor.
TÜRKAK akreditasyonu
Son olarak bünyesine sismometre, 24 kanallı bir sismik cihaz ve 60 elektrotlu rezistivite ve tomografi sistemi ekleyen laboratuvar, hizmet kapsamını genişletti. Cihazla, doğru analiz edilmiş zemin bilgisine göre depreme dayanıklı yapılar inşa edilmesinin sağlanacağı belirtildi. Yapı malzemeleri laboratuvarı, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyon sürecinde de sona geldi.
Yeni cihazlarla birlikte yapılacak olan deprem araştırmalarıyla yapıların daha güvenli hale geleceğini belirten Afet Şube Müdürü Jeoloji Yüksek Mühendisi Erdal Eriş, “Yer altı hareketlerindeki veya sismik bir durumda, yapı tasarımında, dizayn ve projelendirilme konusunda bire bir veri sağlayacak” dedi. İyi dizayn edilmiş yapıların önemine dikkat çeken Eriş, “Zemin parametrelerinin iyi belirlenmesi diğer yol ve köprü gibi yapılarda da bizlere veri sağlamış olacak. Yapının güvenli hale gelmesi ve uzun süre hizmet etmesi en tasarruflu yöntemdir.
Zemin ve bina periyodu uygun hale getirilince, binalar güvenli hale getirecektir. Böyle donanımlı bir laboratuvar kurulmasından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu’na teşekkür ediyoruz” ifadesini kullandı.