Ege Atıklar sanata dönüşüyor

Atıklar sanata dönüşüyor

08.06.2024 - 00:01 | Son Güncellenme:

Minik çevreciler Dünya Çevre Günü etkinliğinde dünyanın ilk ve tek kadın kanun enstrümanı yapım ustası Burçin Bayar Babaoğlu’yla bir araya gelerek atık malzemelerin müzik aletine dönüşüm hikayesini öğrendi.

Atıklar sanata dönüşüyor

Konak Belediyesi Dünya Çevre Günü ve Haftası etkinlikleri kapsamında çocuklarda farkındalık oluşturmak için “Geri Dönüşüm Müzik Aletlerinin Hikayesi ve Müzik Dinletisi” düzenledi. Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda gerçekleştirilen etkinlikte dördüncü sınıf öğrencileri, Türkiye ve dünyanın ilk ve tek kadın kanun enstrümanı yapım ustası Burçin Bayar Babaoğlu’yla bir araya geldi. Minik çevreciler, Babaoğlu’nun konservatuara girişinden kanun enstrümanı yapım ustalığına, meslek seçim serüveninden atık malzemelerden müzik aleti üretimine ender rastlanan başarı hikayesini ilgiyle dinledi. Söyleşi sırasında, atık malzemeden ürettiği müzik aletlerinin nasıl yapıldığını anlatan Babaoğlu, kutu, tenis raketi, tırmık gibi farklı ürünleri yeniden tasarlayarak ürettiği enstrümanlarla çocuklar için mini bir konser verdi.

Haberin Devamı

Bit pazarı tezgahından gitara

Burçin Bayar Babaoğlu, ailesinin de desteğiyle, hayallerinin peşinden koşarak dünyada bir ilk olmayı nasıl başardığını anlatırken bir yandan da çevreyi korumanın önemini, çöp sanılan atıkları dönüştürerek nasıl yeniden kullanılır hale getirdiğini anlattı. Babaoğlu, “Bir gün belgesel izlerken Afrikalı bir çocuğun yağ tenekesinden gitar yaptığını gördüm. Belgeselden aldığım ilhamla, ben de atık ürünleri geri dönüştürerek müzik aleti yaparım dedim. İlk olarak bitpazarından aldığım eski bir tavlayı gitara dönüştürdüm. Burada gördüğünüz tüm müzik aletleri kullanılabiliyor” ifadelerini kullandı.

40 torba çöp toplandı

Manisa Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile Zorlu Holding’in kurum içi gönüllük projesi olan Kıvılcımlar Hareketi’nin içeresinde yer alan Vestel Gönüllüleri, Dünya Çevre Günü’nde doğa temizliği gerçekleştirdi. Çiftlik Park Mesire Alanı’nda düzenlenen temizlik etkinliğinde 40 torba çöp toplandı. Büyükşehir ekiplerinin ve Vestel gönüllerinin katılımıyla gerçekleştirilen doğa temizliği etkinliği ile Çiftlik Park Mesire Alanı çöplerden ve atıklardan arındırılarak temizlendi. Etkinlik ile doğanın korunmasına katkı sağlandı.

Haberin Devamı

Atıklar sanata dönüşüyor

‘Hepimizin sorumluluğu’

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, 5-11 Haziran Çevre Koruma Haftası ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Çeşme Belediyesi tarafından düzenlenen Ilıca Halk Plajı’ndaki kıyı temizliği etkinliğine katıldı. Başkan Denizli, Dünya Çevre Günü’ne ilişkin yaptığı konuşmada, doğanın sunduğu kaynakları korumanın ve gelecek nesillere aktarmanın hepimizin sorumluluğu olduğunu belirterek, “Bugünü, doğaya ve çevreye olan sevgimizi ve sorumluluğumuzu bir kez daha hatırlamak için değerli buluyorum. Bugün, sadece söz vermekle kalmayıp, eyleme geçiyoruz. Ilıca Halk Plajı’nda gerçekleştirdiğimiz kıyı temizliği etkinliğiyle birlikte, doğaya olan sorumluluğumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Sahillerimizi, denizlerimizi ve doğal alanlarımızı korumak, sadece bugün değil her gün üzerimize düşen bir görevdir. Temiz bir çevre, hepimizin sorumluluğu. Birlikte çalışarak daha temiz ve yaşanabilir bir gelecek için adımlar atmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Temiz bir dünya’

Çevre Haftası kapsamında Burhaniye’de çevre etkinliği düzenlendi. İskele Mahallesi’nde bulunan Yelken Kulübü’nden Özgürlük Parkı’na kadar sahil boyunca gönüllüler atık toplayarak çevre kirliliğine karşı farkındalık yarattı. Atık toplama çalışmalarının ardından, Özgürlük Parkı’nda günün anlam ve önemine dair konuşmalar Burhaniye Kaymakamı İlyas Memiş ve Burhaniye Belediyesi Başkan Vekili Tarık Erdil tarafından yapıldı. Ayrıca ‘Sıfır Atık ve Geri Dönüşüm Atölyesi Sergisi’ büyük ilgi gördü. Sergide, geri dönüşüm malzemelerinden yapılan ürünler tanıtıldı.

‘Sürdürülebilir çözümler’

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Dünya Çevre Günü kapsamında bir mesaj yayımladı. Ergin mesajında, “Bugün, doğanın güzelliklerini ve çevremizi korumanın önemini bir kez daha hatırlıyoruz. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için hep birlikte doğaya sahip çıkalım, çevremizi koruyalım ve sürdürülebilir çözümler üretelim. Her birimizin küçük katkıları büyük farklar yaratır. Doğamızı korumak için attığınız her adımda yanınızdayız. Mutlu ve sağlıklı bir çevre için, Ayvalık için hep birlikte çalışalım. Dünya Çevre Günü kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Dijital dönüşüm

Medical Point Hastaneleri’nde gerçekleştirilen dijital dönüşümle son 1 yılda 14 milyon 400 bin A4 kağıt çıktısından tasarruf edildi. Bu sayede 1687 ağaç kesiminin de önüne geçilmiş oldu. Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Veysi Kubba, “Doğal kaynakların sonsuz ve sınırsız olmadığının bilincindeyiz. Gelecek nesilleri düşünüp adımlarımızı onlar için atıyoruz” dedi.