08.08.2017 - 05:44 | Son Güncellenme:
İZMİR AA
Dünyanın en önemli sualtı arkeoloji projelerinden biri olan, Urla’daki Liman Tepe kazılarında tespit edilen Roma kenti, kazı çalışmaları sonrası arkeopark olarak turizme de hizmet verecek.
Urla’da denizden çekilen hava fotoğraflarıyla tespit edilen lekelerin Klazomenai Antik Kenti’nin denizde kalan bölümleri olduğunun anlaşılması sonrası, Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) koordinatörlüğünde yürütülen sualtı kazılarında MÖ 7 bin yılından Roma dönemine kadar yerleşimlere ait kalıntılara rastlandı.
‘Dünyada ilk 10’dayız’
Arkaik limanda 2000 yılından bu yana devam eden çalışmalarda yaklaşık 6 bin 500 yıl sürekli yerleşim bulunduğu tespit edilen Liman Tepe’de geçen yıl Karantina Adası kıyılarında da bir Roma kenti saptandı.
Liman Tepe Kazıları Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, ikinci kazı noktası olarak Roma kentine odaklandıklarını, kazı hazırlık çalışmaları ve onay süreçlerini tamamladıklarını ifade etti. Dalışlar sırasında yol, sütun ve büyük yapıları gözle görülebilen kentin daha belirgin biçimde ortaya çıkarılmasını hedeflediklerini aktaran Erkanal, şöyle devam etti:
“Burayı Türkiye’nin ilk sualtı arkeoparkı olarak düzenlemek istiyoruz. Tüm yasal girişimlerini tamamladık.” Erkanal, kazıların ABD’deki saygın bir yayın tarafından dünyada en önemli 10 sualtı kazısı arasında gösterildiğini kaydetti.