Ege'Amacımız, araştırma üniversitesi olmak'

'Amacımız, araştırma üniversitesi olmak'

28.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Amacımız, araştırma üniversitesi olmak

Göreve geldiği günden bu yana renkli kişiliği, kampüsteki doğa dostu projeleri ve Ege Üniversitesi öğrencilerine sunduğu imkânlarla farklı bir imaj çizen Prof. Dr. Necdet Budak, 2019 hedeflerini anlattı.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversitede sürdürülen çalışmaları, projelerini ve hedeflerini Milliyet Ege’ye anlattı. EÜ Ziraat Fakültesi’nden mezun olduğunu, 2002 yılına kadar da akademik kariyerini burada sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. Budak, “Aileden uzakta, maddi sıkıntılarla okumanın nasıl bir şey olduğunu bildiğim için göreve geldiğimde ilk önce burs olanaklarına baktım. Yemek bursuna baktım 100 kişiye tek öğün veriliyordu. Hemen bu rakamı 1000 kişiye ve üç öğüne çıkarttık. Bunları hissettirmeden yapıyoruz tabii ama hayallerimi gerçekleştiriyorum dersem çok dürüstçe olmaz. İnsanların görüşleriyle ilgilenmiyorum. Vatanla dertleri olmasın yeter” dedi.

‘İnandığımı yapıyorum’

Haberin Devamı

‘Herkesin bir yoğurt yiyişi var’ diyen Budak, “Beğenilmeyebilirler ama inandığımı yapıyorum. Göreve geldiğimde kampüste metruk binalar vardı, ilk iş onları kaldırdık. ‘Yeşil kampüs’ dedik; yaya yolları, bisiklet yolu, otopark yaptık, 25 bin metrekara yeşil alan yarattık. Şimdi de tıp fakültesinin önünde 22 bin metrekare yeşil alan yapıyoruz. Öğrenciler diyordu ki, ‘Sınav döneminde kütüphane geç saate kadar açık olabilir mi?’, 24 saat açtık. Çorba ve börek dağıttık. Üç liraya dört çeşit yemek veriyoruz. Günde 10 bin kişi faydalanıyor. Hem biz hem öğrenciler aynı mönüyü yiyoruz. Kütüphane kullanımı üç kat arttı. En üst kata 500 kişilik okuma salonu yaptık. 17 bin dolara Rosetta Stone diye bir yabancı dil seti aldık” diye konuştu. Üniversitede kurdukları çalışma grubunun son altı aydır bakanlığa katkı sağlamak için koordineli biçimde çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Budak sözlerini şöyle sürdürdü:

“24 proje hazırlandı ve bir ay önce Ankara’da sunumunu yaptık. 2019’da araştırma üniversitesi olma hedefimiz var. Ayrıca bir yılda 206 üniversite içinde TÜBİTAK’a en fazla proje yapan üniversite seçildik.”

‘Kendi enerjimizi üretirsek devlet kazanç sağlar’

1975 yılında kurulan Güneş Enerjisi Enstitüsü hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Necdet Budak, “Güneş enerjisi ile ilgili 64 milyon liralık bir projeye yaptık. İzmir’deyiz, güneş var, en kaliteli akademisyenler var ve biz yıllık 26 milyon lira enerji masrafı ödüyoruz! Oysa bunu kendimiz üretebiliriz. Tarım Bakanı’na projeleri sunduk. TBMM Başkanımız Binali Yıldırım geldiğinde ona da sunduk, destek verdi. İlla kampüs içinde olması da gerekmiyor. Mesela Menemen’de de dört bin dönüm arazimiz var. Projenin maliyeti 65 milyon, dört yılda yatırımı amorti edip devleti kara geçirecek” şeklinde konuştu.