Ege‘Afet bölgesi ilan edilmeli’

‘Afet bölgesi ilan edilmeli’

16.07.2023 - 00:10 | Son Güncellenme:

Ömrünü dolduran Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’nın kapatılabilmesi için İzmir Büyükşehir’in yapmayı planladığı tesislerin yer seçimi engele takıldı.

‘Afet bölgesi ilan edilmeli’

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin sorunlarını değerlendirmek amacıyla Kültürpark İnönü Sanat Merkezi’nde bir toplantı düzenledi. Moderatörlüğünü Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu’nun yaptığı toplantıda, ömrünü dolduran Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’nın kapatılması için yürütülen yeni alan arayışlarına yönelik çabalar ve karşılaşılan engeller anlatıldı.

Haberin Devamı

Harmandalı’nın bilimsel çalışmalar doğrultusunda yönetilen bir tesis olduğunu söyleyen Nurlu, “Harmandalı’da bir süredir yaşanan toprak kayması atık alanıyla ilgili değil. Harmandalı’da heyelanın çöp ile ilgisi yok. Harmandalı’nın bulunduğu bölge heyelan bölgesi. Kaymaya başladı. Tesisi de risk altında bırakıyor. Biz buraya çöp dökmek istemiyoruz, afete maruz bölge ilan edilmeli” dedi.

Menderes, Gaziemir, Buca, Balçova ve Narlıdere’nin evsel atıklarını bertaraf etmek ve dönüştürmek amacıyla Menderes’te Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi kurmak için uzun süredir çalıştıklarını kaydeden Nurlu, “Katı atık yönetim tesisleri için bir sürü alan bulduk. Başvuru da yaptık. Menderes de bu alanlardan biri. Menderes tesisi için 24 Ağustos’a kadar ‘uygundur’ onayı alamazsak, bugün ilk onayını aldığımız farklı yerler için üç yıl daha aynı izin süreçleri yaşanacak. Üç yılı alıp çöpe atacağız. Alternatif, modern tesisleri bir an önce hayata geçirmek ve Harmandalı’yı döküme kapatmak istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

Karar 24 Ağustos’ta

Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Kemal Kılıç da, “Zihinlerde hep Ümraniye, Halkalı gibi gaz patlaması sonucu oluşan facialar var. Harmandalı asla Ümraniye, Halkalı olamaz. Teknik olarak bu mümkün değil çünkü içerisinde patlama yapacak gaz yok. Gaz alınıp, tesislerde elektrik enerjisine dönüştürülüyor” dedi. Menderes’le ilgili nihai kararın da 24 Ağustos’ta verileceğini dile getiren Kılıç, “Olumsuz görüş gelirse ÇED süreci sonlanacak ve dosya kapanacak. 11 Mart 2020’de başlayan süreç boşa gidecek. Bu süreçte bütün kurumlar projeye olumlu yanıt verdi. Üzerinden iki yıl geçtikten sonra görüşü olumsuza dönüştü. Bergama’da yeni ve çevreci teknolojiler kullanarak mevcut kurulu tesisimizin kapasitesini artırmak için başvuruda bulunduk. Bir günde gelen yazıyla önü kesildi. Çalışmalarımız her şeye rağmen devam etti” diye konuştu.