16.09.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
GÜLCAN KAPLAN İzmir AA
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Örün, açıklanan planın orta ve uzun vadeli bir yol haritası olduğunu, bu anlamda olumlu olarak değerlendirilebileceğini belirterek, “Ancak içinde kısa vadeli hiçbir şey yok. Dolayısıyla bu plan şu anda sektörün beklediği can simidi değil” dedi.
İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerle çevresinde katma değeri yüksek ürünlerin üretildiğini, bunların Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da şu aşamada üretilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Örün, şunları kaydetti:
“Doğu’ya taşınması yanlış”“Çünkü bu bölgelerde teknik bilgi, mühendislik, ara teknik eleman, yetişmiş işçi yok. Sektörün tamamen bu bölgelere taşınmasını teşvik eden bir yola girilmesi çok yanlış olur. Türkiye’nin 2001’den bu yana sektörde yapmış olduğu katma değerli ürünlere geçiş atağını birdenbire keser atar. Yani mutlaka büyük şehirlerde katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi teşvik edilmeli. Bu gözardı edilmiş planda. İkincisi, İzmir ve İstanbul gibi kentlerde işsizlik çok ciddi boyutlarda. Sektör oraya taşındığı zaman, buradaki insanların işsiz kalması söz konusu olacak. Bu mutlaka düşünülmeli.”
Nedim Örün, sadece Güneydoğu için değil, coğrafi bölge gözetmeksizin 2 yıl gibi geçici bir süreyle tüm sektöre teşvik verilmesini istediklerini aktararak, “Şu ayrım çok net konulmalı: Temel ve standart ürünler Doğu ve Güneydoğu’ya kaydırılabilir. Ancak, katma değeri yüksek ürünler Batı’da devam etmek zorunda. Yoksa, Türkiye’nin büyük bir ihracat ve milli gelir kaybı söz konusu olur” diye konuştu.
Örün, sektörün sorunlarının aşılması için yüksek faiz-düşük kur politikasından vazgeçilmesi gerektiğini de bildirdi.
“Daha radikal önlem istedik”
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, plana olumlu taraftan bakıldığında sektörün en azından bazı bakanlar tarafından öncelikli ve vazgeçilemeyecek bir sektör olarak tarif edildiğinin ve bir şekilde teşvik edilmesi gerektiğinin açıkça belirtildiğini söyledi. Eskinazi, şöyle devam etti:
“Ama olumsuz tarafına bakıldığında devlet imkanlarının buna yetmediği, bizim istediğimiz şeylere sadece Doğu’ya doğru hareket halinde bir miktar teşvik verilebileceği ve bunların da daha ‘cekcak’larla, altları boş olarak hatta 5084 sayılı teşvik istemiyle zaten verilmiş olan şeylerin belki birazcık daha artırılarak veya 5084’ün süresi uzatılarak yapılabileceği gibi bir durum var ortada. Bu da olumsuz. 5084’le gitmek isteyenler zaten gidecekti. Bu nedenle ekstra bir şey yok planda. Bizim istediğimiz daha radikal önlemlerdi.”
Jak Eskinazi, planın geleceğe dönük, şu anda yaşanan sıkıntıların ise tamamen aşırı değerli TL’yle doğru orantılı olduğunu anlattı. Hükümetin, Merkez Bankası’na enflasyon politikasındaki değişikliklerini dikte ettirmesi gerektiğini savunan Eskinazi, “Yoksa başka yolu yok. Merkez Bankası’na sorduğumuzda, ‘Hükümet bize enflasyonla mücadele programı veriyor. Biz bunu ancak bu şekilde uygulayabiliriz. Hükümet bunda esneklik yaparsa o zaman biz de programımızı esnetiriz’ diyor. Topu birbirlerine atıyorlar ama artık atmamaları gerekiyor. Acil önlem budur” dedi.
‘Bu plan bir işe yaramaz’
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko ise strateji planı dikkatli okunduğunda, organize sanayi bölgelerinin arıtmalarında verilecek yüzde 50’lik enerji sübvansiyonunun dışında pek bir şey olmadığının görüleceğini belirtti. Galiko, şöyle konuştu:
“Kim, nasıl taşınacak Doğu’ya? Hangi tesisi buradan kaldırıp, nereye götüreceğiz? Hangi elemanlarla? Buradaki müşterilerimizi oraya nasıl getireceğiz? Yok efendim, ‘müşteriler burada kalsın, burada ofis kurulsun’ bu mümkün mü? Numune hazırlamak, göstermek, yeni ürünleri tanıtmak nasıl olacak? Ekonomiden sorumlu bakanlarımız uğraşıyorlar. Allah bin kere razı olsun onlardan ama bu plan hiçbir işe yaramaz.”
Jak Galiko, sektörün sorunlarını aşması için bölgesel fark gözetmeksizin istihdam yüklerinin azaltılması ve TL’nin bu kadar değerli olmamasını gerektiğini de kaydetti.