30.09.2022 - 17:11 | Son Güncellenme:
İHA
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbass, Herson ve Zaporojya'nın ilhakı açıklamasının ardından, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den NATO kartıyla ilgili açıklama geldi. Zelenskiy, "Hızlandırılmış NATO üyeliği için resmen başvuru yaptık. Ukrayna, Putin Rusya Devlet Başkanı olduğu sürece, Rusya Federasyonu ile hiçbir müzakere yürütmeyecek." ifadelerine yer verdi.
Öte yandan Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ülkemizin doğusunda önemli sonuçlarımız var. Bu konuda zaten yeterince kamu bilgisi var. Herkes Donetsk bölgesindeki Liman'da neler olduğunu duydu. Bunlar bizim için çok şey ifade eden adımlar" dedi.
"Ukrayna kendini savunmak için yeni kararlar aldı"
Zelenskiy, Ukrayna'nın yeni savunma kararları aldığını belirterek, "Tüm topraklarımızı özgürleştirmeliyiz ve bu, uluslararası hukukun ve insani değerlerin Rusya kadar küstah bir devlet tarafından bile olsa hiçbir terör yanlısı devlet tarafından çiğnenemeyeceğinin en iyi kanıtı olacaktır. Bugün Ukrayna kendini savunmak için kararlar aldı. Hepsi hayata geçirilecek. Tek bir şey için çalışıyoruz. Zafer!" ifadelerini kullandı.
YENİ YAPTIRIMLAR AÇIKLANDI
ABD Hazine Bakanlığı, Ukrayna'nın topraklarının ilhak edilmesi nedeniyle Rusya'da binden fazla kişi ve firmanın yaptırım kapsamına alındığını duyurdu.
ABD, Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki yasadışı ilhakının ardından Rusya'ya ciddi yaptırımlar getirildiğini duyurdu. Hazine Bakanlığı, Rusya'ya karşı yeni yaptırımların Rus yetkililerini, ailelerini ve ilhaka yardım ettiği iddia edilen düzinelerce kuruluşu hedef aldığını söyledi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Rusya Merkez Bankası Başkanı ve Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerinin ailelerinin de bulunduğu yaptırımlar çerçevesinde, binden fazla kişi ve firmanın yaptırım kapsamına alındığı belirtildi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen yaptığı açıklamada, "Putin'in hileli bir şekilde Ukrayna'nın bölgelerini ilhak etmesine seyirci kalmayacağız. Hükümet ve Hazine Bakanlığı, Rusya'nın ekonomisini daha da zayıflatmak ve savaşını sürdürmesini engellemek için kapsamlı adımlar atıyor" dedi.
ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın "sahte referandumlarını" ve Ukrayna topraklarının ilhak etmeye çalışılması çerçevesinde Rusya'ya uygulanan yaptırımların, Rusya'nın askeri-sanayi kompleksindeki 14 kişiye, ülkenin merkez bankasının 2 liderine, üst düzey yetkililerin aile üyelerine ve Rusya'nın yasama meclisinin 278 üyesine uygulandığını söyledi. Yaptırım uygulanan başlıca isimler arasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski danışmanı olan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, eski Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ve Savunma Bakanı Sergei Şoygu'nun ailelerinin yer aldığı belirtildi.
"ABD, her zaman Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırlarına saygı duyacaktır"
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya karşı yeni ABD yaptırımlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, Rusya'nın egemen Ukrayna topraklarını ilhak etme girişimini 'sahtekarlık' olarak nitelendirerek girişimini kınadı. Biden, "Bu eylemlerin hiçbir meşruiyeti yoktur. ABD, her zaman Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırlarına saygı duyacaktır" dedi.
Biden, yeni yaptırımların Ukrayna topraklarının statüsünü değiştirmeye yönelik yasadışı girişimlere siyasi veya ekonomik destek sağlayan kişi ve kuruluşlara maliyet getireceğini söyleyerek, "Uluslararası toplumun tüm üyelerini Rusya'nın yasadışı ilhak girişimlerini reddetmeye ve gerektiği kadar Ukrayna halkının yanında olmaya çağırıyorum" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise yaptığı açıklamada, "ABD, Rusya'nın Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırlarını değiştirmeye yönelik hileli girişimini kesin olarak reddediyor" dedi. Blinken, ABD'nin G7 Liderleri tarafından desteklenen açık bir uyarı yayınladığını söyleyerek, "Rusya'nın Ukrayna topraklarının statüsünü değiştirmeye yönelik yasadışı girişimlerine siyasi veya ekonomik destek sağlayan her birey, kuruluş veya ülkeden hesap soracağız" dedi.
UKRAYNA NATO'YA KATILACAK MI?
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın 4 bölgesindeki toprakları ele geçirmesini kınayarak, bu bölgelerin Rusya'ya dahil edilmesinin kabul edilmeyeceğini söyledi. Stoltenberg yaptığı açıklamada, "Ukrayna topraklarının yüzde 15'i Rusya tarafından yasadışı bir şekilde ele geçirildi. Sahte referandumlar yapıldı ve uluslararası hukuk tamamen ihlal edildi. NATO müttefikleri bu toprakların hiçbirini Rusya'nın bir parçası olarak tanımıyor ve tanımayacak. Tüm devletleri, Rusya'nın bu Ukrayna topraklarını ele geçirmeye yönelik girişimlerini reddetmeye çağırıyoruz. Donetsk, Luhansk, Kherson ve Zaporijya Ukrayna'nındır" dedi.
Ukrayna'nın NATO'ya başvurması konusunda, Avrupa'daki her demokrasinin NATO üyeliğine başvurma hakkı olduğunu söyleyen Stoltenberg, "NATO'nun kapısı açıktır. Oturum üyeliği, elbette 30 müttefik tarafından ele alınmalıdır. Şimdi odak noktamız, Ukrayna'nın acımasız Rus işgaline karşı kendisini savunmasına yardımcı olmak için Ukrayna'ya acil destek sağlamaktır" dedi.
PEŞ PEŞE TEPKİLER
Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, "Kırım, Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk, Ukrayna'nındır. Avrupa Birliği, bu yasadışı ilhakı hiçbir zaman tanımayacak. Rusya'ya karşı yaptırımları arttıracağız ve Ukrayna'ya güçlü desteğimizi sürdüreceğiz" ifadelerine yer verildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı'nda Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya topraklarına katılmasına ilişkin belgeleri bugün imzaladı. Putin'in basın toplantısının ardından Avrupa Birliği'nden de açıklama geldi. Avrupa Komisyonu açıklamasında," Kırım, Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk, Ukrayna'nındır. Avrupa Birliği, bu yasadışı ilhakı hiçbir zaman tanımayacak. Rusya'ya karşı yaptırımları arttıracağız ve Ukrayna'ya güçlü desteğimizi sürdüreceğiz" denildi.
"ASLA TANIMAYACAĞIZ"
Rusya'nın Ukrayna'daki dört bölgeyi kendi topraklarına katmasının ardından Avrupa Birliği (AB) "Rusya'nın yasadışı ilhakını asla tanımayacağını" duyurdu.
Rusya'nın Ukrayna'daki 4 bölgeyi kendi topraklarına katmasının ardından Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden açıklama geldi. AB tarafından yapılan açıklamada, "Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya tarafından yasadışı olarak ilhak edilmesini kesin olarak reddediyor ve kınıyoruz. Rusya, kurallara dayalı uluslararası düzeni kasten baltalayarak ve Ukrayna'nın temel bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğü haklarını, BM sözleşmesinde ve uluslararası hukukta yer alan temel ilkeleri açıkça ihlal ederek, küresel güvenliği riske atıyor" denildi. Açıklamanın devamında, "Rusya'nın Ukrayna'nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü daha fazla ihlal etmesinin bahanesi olarak tasarladığı yasa dışı referandumu ve bunların tahrif edilmiş ve yasa dışı sonuçlarını asla tanımıyoruz ve tanımayacağız. Bu yasadışı ilhakı asla tanımayacağız. Bu kararlar hükümsüzdür ve herhangi bir hukuki sonuç doğuramaz. Kırım, Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk Ukrayna'nındır. Tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları bu yasadışı ilhakı kesin olarak reddetmeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
"Ukrayna'nın savunması meşru"
AB tarafından yapılan açıklamada Ukrayna'nın yanında olmaya devam edileceği bildirilerek, "Rusya'nın saldırganlık savaşı ve Moskova'nın son gerginliği arttırıcı adımları karşısında AB, Ukrayna ve halkının yanında kararlılıkla duruyor. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdiğimiz destekte tereddütsüz davranıyoruz. Ukrayna, topraklarının tam kontrolünü yeniden kazanmak için Rus saldırganlığına karşı kendini savunmak için meşru hakkını kullanıyor ve uluslararası kabul görmüş sınırları içinde işgal altındaki toprakları kurtarma hakkına sahiptir. Kremlin tarafından yapılan nükleer tehditler, askeri seferberlik ve Ukrayna topraklarını doğru olmayan bir şekilde Rusya'nın toprakları olarak sunmaya çalışma stratejisi ve savaşın şu anda Rusya topraklarında yaşanıyor olabileceğini iddia etme kararlılığımızı sarsmayacaktır. Rusya'nın yasa dışı eylemlerine karşı yaptırımlarımızı güçlendireceğiz. Bu yaptırımlar Rusya'nın saldırı savaşını sona erdirmesi için Rusya üzerindeki baskıyı daha da artıracaktır. AB'nin Ukrayna'nın yanında olduğunu ve gerektiği sürece Ukrayna'ya güçlü ekonomik, askeri, sosyal ve mali destek sağlamaya devam edeceğini yineliyoruz" denildi.
İNGİLTERE
İngiltere, Rusya Büyükelçisi Andrey Kelin'i, Rusya'nın Ukrayna topraklarını yasadışı ilhakını protesto etmek amacıyla Dışişleri Bakanlığına çağrılması talimatını verdi.
İngiltere, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın 4 bölgesini Rus topraklarına katılmasına ilişkin belgeleri imzalamasının ardından İngiltere'nin Rusya Büyükelçilisini ilhakı protesto etmek üzere Dışişleri Bakanlığına çağırdı. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly yaptığı açıklamada, "Birleşik Krallık'ın Rusya Büyükelçisi Andrey Kelin'i, Rusya'nın Ukrayna'daki yasadışı ilhakını mümkün olan en güçlü şekilde protesto etmeye çağırdım" dedi. Dışişleri Bakanı Cleverly, "Birleşik Krallık, Putin'in Ukrayna topraklarının yasa dışı ilhakını ilan etmesini tamamen kınıyor. Bu sahte referandumların sonuçlarını ve Ukrayna topraklarının herhangi bir ilhakını asla tanımayacağız. Rus rejimi, uluslararası hukuku iğrenç bir şekilde ihlal etmesinin hesabını vermeli. Bu nedenle, Rusya üzerindeki ekonomik baskıyı artırmak için uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
İngiltere Başbakanı Liz Truss ise hareketi yasa dışı olarak kınayarak, "Vladimir Putin, bir kez daha, temsil ettiğini iddia ettiği Ukrayna halkının yaşamlarını açıkça hiçe sayarak uluslararası hukuku ihlal etti. Putin'in savaşını bitirmek için daha fazla yaptırım uygulamak da dahil olmak üzere daha fazla adım atmaktan çekinmeyeceğiz" dedi.
Rusya'ya daha fazla yaptırım getirildi
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın kendi topraklarına kattığı Donetsk, Luhanks, Kherson ve Zaporijya'nın Ukrayna'ya ait olduğunu söyleyerek, Rusya'nın yasadışı ilhakına karşılık İngiltere'nin Rusya'ya daha ağır ihracat yaptırımı uygulayacağını söyledi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "İngiltere, Rus ekonomisinin kilit sektörlerini hedeflemek için uluslararası ortaklarla birlikte hareket ediyor. Yeni önlemler önemli tedarik zincirlerini hedef alarak Rus rejimi üzerindeki ekonomik baskıyı artıracak" denildi.
G7 ÜLKELERİNDEN TEPKİ
Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere, ABD dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın Ukrayna'daki 4 bölgeyi kendi topraklarına katmasına ilişkin ortak bildiri yayınladı. Bildiride, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığını, egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını ihlal etmeye devam etmesini en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu sözde ilhakları ve silah zoruyla yapılan sahte referandumları asla tanımayacağız" ifadeleri kullanıldı.
Uluslararası topluma kınama çağrısı
Yayınlanan ortak bildiride, diğer ülkelere de Rusya'yı kınama çağrısı yapılarak, "Tüm ülkelere, Rusya'nın saldırgan savaşını ve zorla toprak elde etme girişimini kesin olarak kınama çağrımızı yineliyoruz. Daha geniş uluslararası toplumu, Rusya'nın vahşi yayılmacılığını, Ukrayna'nın bağımsız bir devlet olarak varlığını inkar etme çabalarını ve uluslararası barışı, güvenliği ve tüm devletlerin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini garanti eden uluslararası normları açıkça ihlal etmesini reddetmeye çağırıyoruz. Rusya'ya ve bu uluslararası hukuk ihlallerine siyasi veya ekonomik destek sağlayan, Rusya içinde ve dışında olmaksızın kişi ve kuruluşlara daha fazla ekonomik maliyet getireceğiz. Ukrayna'nın Rusya'nın saldırganlık savaşına karşı kendini savunma hakkına ve Rusya'dan topraklarını geri alma konusundaki tartışmasız hakkına olan desteğimizin ardında sarsılmaz bir şekilde duruyoruz" denildi.
Nükleer söyleme kınama
Bildiride ayrıca Rusya'nın nükleer savaş söylemleri de kınanarak, "Rusya'nın sorumsuz nükleer söylemini kınadığımızı yineliyoruz. Gerektiği sürece bizi Ukrayna'yı desteklemekten alıkoymayacak veya caydırmayacak. Rusya, saldırgan savaşını derhal durdurmalı, tüm birliklerini ve askeri teçhizatını Ukrayna'dan çekmeli ve Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermelidir. Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin yanı sıra Kırım'ın Ukrayna'nın ayrılmaz parçaları olduğunu bir kez daha teyit ediyoruz" ifadeleri yer aldı.