Dünya Zayıflatan iğnede ‘sahte’ye dikkat

Zayıflatan iğnede ‘sahte’ye dikkat

22.06.2024 - 06:41 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü sahte zayıflama iğnesiyle ilgili uyarıda bulunurken, bu ilaçların gerçeğinin doktor kontrolünde kilo kaybettirebildiği bildirildi.

Zayıflatan iğnede ‘sahte’ye dikkat

DİDEM SEYMEN- Diyabet hastalarında kan şekerini düşüren ve kilo verilmesine yardımcı olan iğnelerle ilaçlar, obezite hastalarında da doktor kontrolünde kullanıldığında kilo kaybı sağlayabiliyor. Uygun hastalarda yaşam tarzı değişikliğiyle birlikte 3-4 ayda 20-25 kilo verilebiliyor. Verilen kiloların geri alınmaması için iğne kullanılan dönemde uygulanan beslenme şeklini ve egzersizleri devam ettirmek gerekiyor. Ancak yan etkiler yaşanmaması için bu ilaçların hekimin bilgisi dahilinde kullanılması gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de sahte zayıflama iğnesine karşı uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

İLGİYİ SÖMÜRÜYORLAR

DSÖ, son dönemde zayıflamak için kullanılan Ozempic adlı iğneye ilginin artması nedeniyle sahte versiyonlarının piyasaya çıkarıldığını belirterek, İngiltere, ABD ve Brezilya’da bazı sahte ilaçlara el konulduğuna dikkat çekti. Geçen yıl İngiltere’de el konulan sahte ilaçların, Avusturya ve Almanya’da bilinen tedarikçilerden geldiği ve gerçek ilaçlar gibi paketlendiği açıklanmıştı. Ozempic’in daha yüksek dozdaki versiyonu Wegovy ise obez veya fazla kilolu olan ve buna ek kronik hastalıkları bulunan kişiler için geliştirilmişti. 

‘KAÇAĞA İLAÇ GÖZÜYLE BAKAMAYIZ’

Türk Eczacılar Birliği Eski Başkanı Erdoğan Çolak: “Zayıflama iğneleri olarak lanse edilen diyabet iğneleri, kaçak yollardan ülkemize geliyor. Kaçak ya da sahte ilaçlara güvenmiyoruz. Bunlar kolaylıkla ülkeye sokuluyor ancak ilaç mı o da muamma. Dünya Sağlık Örgütü gelişmiş ülkelerde yüzde 10 civarında kaçak ve sahte ilaç olduğunu ifade ediyor. Geri kalmış ülkelerde bu oran yüzde 50’lere çıkıyor. Bu tür ilaçlar reçetesiz verilmemeli. Hekim hastanın tahlillerini yapmalı ve doz ayarlamalı. Fazlası ölüme yol açabilir. Biz bir ilaç yasal yollarla ülkeye girmiyorsa onu sahte kabul ederiz.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE İÇİN UYARI

Peki, bu iğneler ve haplar, iddia edildiği gibi zayıflamaya yardımcı oluyor mu? Milliyet’in sorularını yanıtlayan Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, “Bu iğneler başlangıçta şeker hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere üretildi. Ancak daha sonra ABD’de resmi sağlık kurumu FDA tarafından da obezite için bu iğnelere onay verildi. Bu iğneler doktor tarafından muayene edilip, tetkikler yapılıp uygun görüldükten sonra kullanılmalı. Hasta uygunluğu yoksa veya dozu ayarlanmamışsa yan etkileri nedeniyle ciddi problemlerle karşılaşılabilir” uyarısında bulundu.

‘KAÇAK SOKULUYOR’

Şeker hastalığı olanların ilacı ömür boyu kullanabileceğine dikkat çeken Oral, “Bu iğnelerin çeşitleri mevcut. Liraglutid dediğimiz ilaç her gün uygulanması gerekirken semaglutid ve tirzepatid haftalık uygulanmakta. Ülkemizde sadece liraglutid bulunmakta. Diğerlerinin gelmesi bekleniyor. Kaçak ve sahteye karşı dikkatli olunmalı” dedi.