DünyaYunanistan kabusu yaşıyor! 'Olağanüstü tehlikeli bir yangınla karşı karşıyayız'

Yunanistan kabusu yaşıyor! 'Olağanüstü tehlikeli bir yangınla karşı karşıyayız'

12.08.2024 - 18:45 | Son Güncellenme:

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarındaki Varnava'da başlayan ve şiddetli rüzgar nedeniyle Attiki'nin çeşitli bölgelerine yayılan yangın nedeniyle Penteli'deki Amalia Fleming Hastanesi'nin de tahliye edildiği açıklandı. Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias "20 saattir dramatik koşullar altında mücadele ettiğimiz olağanüstü tehlikeli bir yangınla karşı karşıyayız." dedi. Türkiye, Yunanistan’a destek amacıyla iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter gönderiyor.

Yunan basınındaki haberlere göre, yüzlerce itfaiyecinin müdahalesine rağmen kontrol altına alınamayan başkent Atina'nın kuzey kesimlerinde çıkan yangın nedeniyle birçok yerleşim yeri tahliye edildi.

Haberin Devamı

Sabah saatlerinde tahliye edilen Penteli Çocuk Hastanesi ile 414. Askeri Hastanesi'nin ardından, şimdi de Amalia Felming Hastanesi'nin tahliye edildiği belirtildi.

1960’tan beri kaydedilen en sıcak haziran ve temmuz ayının yaşandığı Yunanistan'da yetkililer, şiddetli rüzgar nedeniyle yayılmaya devam eden yangında çok sayıda evin kül olduğunu duyurdu.

Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias "20 saattir dramatik koşullar altında mücadele ettiğimiz olağanüstü tehlikeli bir yangınla karşı karşıyayız." dedi.

YUNANİSTAN'DAKİ YANGINLARDA BİR KİŞİ ÖLDÜ

Varnava'da pazar günü başlayan ve şiddetli rüzgar nedeniyle Vrilisia'ya da sıçrayan yangında, yanmış bir ceset bulunduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Yunan basınında çıkan haberlere göre, itfaiye ekipleri tarafından Vrilisia'da bir iş yerinde yapılan aramada yanmış ceset bulundu.

Haberlerde, cesedin, yangın sırasında kaybolan ve kendisinden haber alınamayan yaklaşık 65 yaşında bir kadına ait olduğu ifade edildi.

Yetkililer, şu ana kadar 100 bin dönümden fazla alanın yandığını duyururken, 702 itfaiyeci ve 199 aracın Penteli Dağı ve Maraton Gölü bölgesindeki birçok aktif yangın noktalarına müdahale ettiğini belirtti.

Haberlerde, şu ana kadar üç hastane ile bazı manastırların da tahliye edildiği bildirildi.

"TAHLİYE KARARLARINA UYUN" ÇAĞRISI

Yunanistan İtfaiye Teşkilatı Sözcüsü Vasilyos Vathrakoyannis de ekiplerin zor şartlar altında çalıştığını ifade ederek, vatandaşların tahliye kararlarına uymalarını istedi.

Tahliye emirlerine uymayı reddedenlerden bazılarının evlerinde mahsur kaldığını belirten Vathrakoyannis, "İtfaiye ekipleri kurtarma operasyonları sırasında hayatlarını tehlikeye atıyor. Vatandaşların tahliye emirlerine uyması gerekir." dedi.

1/12

2/12

3/12

4/12

5/12

6/12

7/12

8/12

9/12

10/12

11/12

12/12

2'Sİ İTFAİYECİ 15 KİŞİ YARALANDI

Vathrakogiannis, şu ana kadar 2 itfaiyeci ve 13 vatandaşın hafif yaralandığını söyledi.

Atina Tabipler Birliği, yangın bölgelerinde yaşayan kronik rahatsızlıkları olan bireyleri, yaşlıları, hamile kadınları, küçük çocukları ve solunum ile kalp problemleri yaşayan vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Haberlerde, yangın söndürme çalışmalarına katılmak üzere Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması çerçevesinde Fransa, İtalya ve Çekya'dan ekiplerin Yunanistan'a geleceği bildirildi.

Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan açıklamada, Yunanistan'ın talebi üzerine AB Sivil Koruma Mekanizması’nın devreye girdiği ve İtalya, Fransa, Çekya ve Romanya'dan itfaiye birliklerinin orman yangınlarıyla mücadele için Yunanistan’a gönderildiği duyuruldu. Yunanistan’a Fransa’nın bir yangın söndürme helikopteri, İtalya’nın bir yangın söndürme uçağı ve Çekya’nın 25 araç ile 75 itfaiyeci göndereceği aktarıldı.

ÇOK SAYIDA EVİN ZARAR GÖRDÜĞÜ YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Dün öğleden sonra çıkan yangına bugün 500'den fazla itfaiyeci, 152 itfaiye aracı, çok sayıda gönüllü, 17 yangın söndürme uçağı ve 15 helikopter müdahale ediyor. Çok sayıda evin zarar gördüğü yangında polis ve itafaiye ekipleri, çoğunluğu yaşlı ve uyarıları dikkate almayan 200'den fazla kişiyi tahliye etmişti.

Meteoroloji uzmanları ve hükümet yetkilileri, perşembe gününe kadar hava koşulları nedeniyle vatandaşları artan orman yangınları konusunda uyarmış, İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias da ülkenin yarısının "kırmızı alarm" altında olacağını belirtmişti.

2023 yılında Yunanistan'da çıkan orman yangınlarında en az 28 kişi ölmüş ve 20'den fazla kişi de yaralanmıştı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE YUNANİSTAN'A YARDIM GÖNDERİYOR

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Yunanistan'ın başkenti Atina'da çıkan yangıların söndürülmesine destek amacıyla iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopterin gönderilmesi için çalışmaların başlatıldığını açıkladı.

Sözcü Keçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Atina’yı etkisi altına alan yangınlarla mücadele eden komşumuz Yunanistan’a destek amacıyla iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter gönderilmesi için gerekli çalışmalar başlatılmıştır" ifadelerini kullandı.

Yunanistan kabusu yaşıyor Olağanüstü tehlikeli bir yangınla karşı karşıyayız

YANGIN ENDİŞE VERİCİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarındaki Varnava'da başlayan ve şiddetli rüzgar nedeniyle Attiki'nin çeşitli bölgelerine yayılan yangınların insanların hayatları ve sağlıklarını tehdit ettiğini, "derin endişe verici" olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Ghebreyesus, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu.

"Yunanistan'daki yangınlar insanların hayatlarını ve sağlıklarını tehdit ediyor ve derinden endişe verici." ifadelerini kullanan Ghebreyesus, DSÖ'nün, yangından etkilenenlerin acil sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduğunu bildirdi.

Ghebreyesus, iklim krizinin varlığını her gün hatırlattığını belirterek, liderlere, iklim değişikliğine karşı atılacak adımlarla ilgili verilen taahhütler doğrultusunda acilen harekete geçme çağrısında bulundu.