27.08.2023 - 13:56 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Rusya'nın başkenti Moskova'dan St. Petersburg kentine doğru havalanan özel jet, paralı askerler Wagner Grubu'nun lideri Yevgeni Prigojin ve komutanlarını taşıyordu.
Uçak kalkış yaptıktan kısa süre sonra Moskova'nın kuzeybatısında 8 bin 800 metreden yere çakıldı. Dumanlar çıkararak bir kasabadaki tarlaya düşen uçakta Prigojin'in bulunduğunun ortaya çıkması, dünyada şok etkisi yarattı.
Haziran ayı sonunda Rusya'da eşi benzeri görülmemiş bir askeri ayaklanmaya imza atan Wagner Grubu ve lideri Prigojin, iki aydır gündemden düşmüyordu.
Belarus'a sürgüne gitme karşılığında isyanı durduran Prigojin Doğu Avrupa ülkesinde hiç görüntü vermedi ancak Rusya'da resmi toplantılara bile katıldı. Rusya-Afrika zirvesinde kameralara poz veren ve Kremlin'de Vladimir Putin'le buluşan Yevgeni Prigojin'in başına neler geleceği 24 Haziran'dan bu yana merak ediliyordu.
Özel jetteki yedisi yolcu üçü mürettebat 10 kişinin öldüğü açıklanırken, Putin Prigojin'in ailesine başsağlığı diledi. Kremlin uçağın füzeyle vurulduğu yönündeki haberleri kesin bir dille reddetti, kazayı araştıran Rusya Soruşturma Komitesi bugün genetik analiz sonuçlarını açıkladı. Buna göre, düşen uçaktaki Wagner lideri Prigojin'in öldüğü kesinleşti.
Resmi açıklamaya göre, 23 Ağustos'ta düşen uçaktaki yolcuların moleküler genetik incelemeleri tamamlandı ve kimlikler belirlendi. Sonuçlar, uçuş listesindeki isimlerle uyumlu.
1990'lı yıllarda sosisli satan restoranlarıyla St. Petersburg'da üne kavuşan Yevgeni Prigojin, kentin o dönemki belediye başkan yardımcısı olan Vladimir Putin'le tanıştı. İkili arasındaki sıkı dostluk ilerleyen yıllarda Prigojin'e 'Putin'in Şefi' unvanını kazandırdı. Zira, servetine servet katan iş insanı hem Kremlin'in hem de Rus ordusunun yemek servisini sunuyordu.
Uzun süre Wagner Grubu'unu kurduğunu inkar eden ancak geçtiğimiz yıl sonbaharda tarihi bir itirafta bulunan Yevgeni Prigojin, o günlerde Vladimir Putin'e en yakın isimlerden biri olarak kabul ediliyordu. Yıllarca Rusya'nın yurt dışındaki operasyonlarını yürüten Wagner Grubu, beklendiği gibi Ukrayna'daki savaşta da aktif rol aldı. Ancak Yevgeni Prigojin'le Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasındaki iplerin gerilmesi, uzun sürmeyecekti. Cephe hattından Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'a ağza alınmayacak küfürler eden Prigojin, Moskova'nın tüm özel askeri şirketlerin ordu bünyesine katılmasını emreden kararnamesiyle isyana kalkıştı.
Ukrayna'daki birliklerini geri çekip Rusya'nın güneyindeki Rostov kentini ele geçiren Wagner Grubu üyeleri, Moskova'nın dışına kadar ilerledi. Belarus lideri Alexander Lukaşenko'nun araya girmesiyle askeri ayaklanma durdu, Rusya'nın Soğuk Savaş'tan bu yana yaşadığı en uzun 24 saat sona erdi.
Yevgeni Prigojin, ölümünden günler önce ilk kez görüntülü video mesaj paylaşmış ve analistler 62 yaşındaki adamın Afrika'da olabileceği yorumunu yapmıştı.