DünyaYerleşimci terörü

Yerleşimci terörü

06.12.2008 - 00:18 | Son Güncellenme:

Batı Şeria’nın El Halil kentinde mahkemelik bir evi işgal eden 250 Yahudi yerleşimci, İsrail ordusunun operasyonuyla çıkarıldı. Maariv gazetesi Müslümanlara karşı bir terör saldırısı düzenlenebileceğini yazdı

Yerleşimci terörü

İsrail güvenlik güçleri, Batı Şeria’nın El Halil kentindeki bir binayı işgal eden Yahudi yerleşimcileri zorla binadan çıkardı. Olay sırasında polisle yerleşimciler arasında yaşanan çatışmalarda 33 kişi yaralandı.
Yahudi yerleşimciler, “Barış Evi” adını verdikleri binayı Filistinli sahibinden 1 milyon dolar karşılığında satın aldıklarını belirterek, binadan çıkmayı reddediyordu. Evin sahibi olan Filistinli ise evi satmaktan vazgeçtiğini savunuyordu. Evin mülkiyeti konusundaki tartışma mahkemeye taşınmış, İsrail Yüksek Mahkemesi, evin kime ait olduğuna karar verilene kadar yerleşimcilerin binadan çıkarılmasına karar vermişti. Yerleşimciler mahkeme kararına rağmen binayı boşaltmazken, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, yerleşimcilerin “El Halil’i Vahşi Batı’ya çevirmelerine izin vermeyeceklerini” söylemişti.

‘Kızıl Ev’ operasyonu
Bu gelişmeler üzerine İsrail ordusu ve polisi önceki gün “Kızıl Ev” adlı bir operasyon düzenleyip direnen 250 yerleşimciyi sürükleyerek binadan çıkardı. Operasyonda 30 yerleşimci ve 3 polis yaralandı. Polislerden birinin yüzüne asit atıldı.
Tahliye sonrası güvenlik güçleri binanın etrafında barikat kurarak yerleşimcilerin tekrar içeri girmesini engellerken, binadan çıkarılanlar ve onlara destek verenler, civardaki Filistinlilere ait araç ve evlere saldırdı. Saldırılarda 8 Filistinli yaralandı, 4 yerleşimci de gözaltına alındı.
İsrail ordusu, El Halil bölgesini dışarıdan Yahudi eylemcilerin gelmesini önlemek amacıyla askeri yasak bölge ilan etti.
Olaylı tahliyenin ardından İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere saldırılar düzenleyebileceği belirtilirken, Batı Şeria’daki yerleşimlerde güvenlik önlemleri artırıldı. İsrail’de yayımlanan Maariv gazetesi, “Yahudilerin Müslümanlara karşı terör saldırıları düzenlemesinden korkuluyor” diye yazdı.