08.04.2023 - 14:32 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hafta içinde Yunan mevkidaşı Nikolaos Panagiotopoulos'u ağırladı. İki bakanın deprem bölgesi Hatay'ı birlikte gezdiği ziyaretiyle, 6 Şubat'tan sonra yeni sayfa açan Ankara ve Atina'da adeta bahar havası var.
Yunan medyası, Savunma Bakanı Akar'ın Cuma günü yaptığı açıklamaları ilk sayfasından veriyor. Panagiotopoulos'un ziyaretine ilişkin soruya Akar, "Tabii ki mevcut olan bazı sorunlarımızı çözmek durumundayız. Bu sorunları Türkiye ve Yunanistan, iki medeni ülke olarak; iyi komşuluk ilişkileri, uluslararası hukuk çerçevesinde, müttefiklik ruhuna uygun olarak, barışçıl yol ve yöntemlerle, karşılıklı saygı ve diyalog içinde çözebileceğimizi ümit ediyoruz" yanıtını verdi.
Bakan Akar, devamında Ege Denizi'nde özellikle 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasına işaret etti:
"Bu konudaki çalışmalarımız, görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki dönemde turizmin yoğun olduğu 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında Ege'nin uluslararası suları ve hava sahasında tatbikatlardan kaçınılmasını öngören moratoryum süresinin uzatılması gibi bazı konularda somut olumlu gelişmeler bekliyoruz. Diyalog kapılarının açık olması çok önemli. Kalıcı bir iş birliği ortamının oluşturulmasıyla Ege ve Akdeniz'in artık gerçekten dostluk denizi olması bizim samimi dileğimizdir."
Kathimerini gazetesi, 'Lavrion kampı kapatılıyor-Ege'deki tatbikatlar için moratoryum' başlığıyla sunduğu haberde, Türkiye'nin 'terör yuvası' olarak gördüğü kampın kapatılacağını yazdı. Habere göre, Yunan Göç ve Sığınma Bakanlığı, Attika Bölgesi'nde yer alan Lavreotiki Belediyesi'ne bağlı Lavrion'daki kampını yapıların kötü durumda olması nedeniyle kapatıyor. Kamptaki yaklaşık 150 kişiden 100'ü Attika Bölgesi'ndeki diğer göçmen kamplarına gönderildi. Geride kalan 50 kişi ise kısa süre içinde transfer edilecek.
Lavreotiki Belediyesi yetkilileri, geçtiğimiz Aralık ayında bakanlıkla iletişime geçerek, kamptaki bakımsız binaların orta şiddetli bir depreme bile dayanamayacağına dikkat çekti. Lavrion'daki yerleşkelerin bazıları 1940'larda inşa edilmişti.
Kathimerini, Atina yönetiminin altı yıldır kampa fon sağlamadığını ve yönetimine müdahale etmediğini hatırlattı.
Başkent Atina'ya yaklaşık bir saat uzaklıktaki bu kamp, PKK, YPG ve DHKP-C gibi terör örgütleri tarafından militan yetiştirmek için kullanılıyordu.
Türkiye'nin kampın kapatılmasını ısrarlı bir şekilde talep ettiğini kaydeden Kathimerini, bakanlığın verdiği kararın Ankara'yı memnun edeceğini yazdı. Kampın 'dolambaçlı bir yoldan' dahi olsa devre dışı kaldığını aktaran gazete, sürecin Ankara ve Atina arasında yeni sayfa açılan 6 Şubat depremlerinden önce başladığını, son haftalarda iki ülkenin dışişleri, savunma ve göç bakanlarının temaslarında konunun gündeme gelmediğini savundu.
Kathimerini'nin haberinde, Bakan Akar'ın sözlerine atıfla 'Eylül'e kadar moratoryum' ara başlığı da kullanıldı. Habere göre, Ankara ve Atina arasındaki 'resmi olmayan' anlaşmanın 15 Eylül'e kadar uzatılacağı Türk bakan Akar tarafından doğrulandı.
Yunan Ethnos gazetesinin bugünkü başyazısı ise, 'Dostluk eli' başlığıyla yayımlandı. Yunan mevkidaşı Nikolaos Panagiotopoulos'u ağırlayan Milli Savunma Bakanı Akar'ın yaptığı açıklamalara değinen Ethnos, 15 Haziran-15 Eylül arasındaki moratoryum adımı için ise "Bunlar depremden önce yaşansaydı, uyanık olup olmadığımızı görmek için çimdiklenirdik" dedi.
6 Şubat depremlerinden önceki gerilimi hatırlatan başyazı, trajik olayın kelimenin tam anlamıyla iki ülkenin silahlı kuvvetlerini alarmda tutan söylemin iptal olmasına yol açtığı yorumunu yaptı. Yunanistan ve Türkiye arasındaki barışı pekiştirmek için atılacak adımları sıralayan Ethnos, provokasyonlara ve şiddet tehdidine izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.
Şimdi yapıldığı gibi farklılıkların diyalog ve diplomasi yoluyla çözümü için çaba gösterilmesini isteyen gazete, depremlerin ardından açılan güzel iletişim hattının genişletilmesi gerektiğini yazdı. İki ülkenin ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda işbirliği yapabileceğini belirten başyazı, silahlanma yarışının kademeli azalması halinde Türkiye ve Yunanistan'ın elde edeceği faydaya vurgu yaptı. Altyapı, eğitim, sağlık ve diğer alanlarda devasa yatırımlar yapılabileceğini kaydeden Ethnos'un başyazısı, "İşte, şanlı zafere giden yol burada" cümlesiyle bitti.