DünyaYeni gerilim! İsrail - Hizbullah savaşı mı kapıda?

Yeni gerilim! İsrail - Hizbullah savaşı mı kapıda?

29.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Golan Tepeleri’nde bulunan bir beldeye düzenlenen saldırının etkileri sürüyor. İsrail, sert bir yanıt verileceğini savunurken, İran ise Tel Aviv yönetiminin “maceraya girmemesi” gerektiğini belirtti.

Yeni gerilim İsrail - Hizbullah savaşı mı kapıda

İsrail’in kuzeyindeki Golan Tepeleri’nde bulunan, çoğunlukla Dürzi nüfusun yaşadığı Mecdel Şems beldesine düzenlenen ve bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısında çoğu genç 12 kişi hayatını kaybederken, 30’dan fazla kişi yaralandı. Saldırının karşılığını vereceğini savunan İsrail’in, Hizbullah’a yönelik bir cephe açmasından endişe ediliyor.

Haberin Devamı

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, “Hizbullah kırmızı çizgiyi aştı” derken, “Hizbullah ile topyekun savaşın kapıda olduğunu” belirtti. Ordunun, önceki gece boyu çeşitli bölgelerdeki Hizbullah hedeflerini vurduğu haber verilirken, bu saldırılarda can kaybı olup olmadığı konusunda bilgi edinilemedi.

Yeni gerilim İsrail - Hizbullah savaşı mı kapıda

Hizbullah, söz konusu Mecdel Şems’e roketli saldırı düzenlemediğini ve saldırıyla ilgisi bulunmadığını açıklarken, İsrail ve ABD tam tersine saldırının sorumlusu olarak Hizbullah’ı gösteriyor. Nitekim İsrail Ordu Sözcüsü, Hizbullah’ın saldırıdan sorumlu olduğunu belirtti, “Lübnan’da bu tip füzeye sahip başka hiçbir örgütün olmadığını” ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, “Tüm göstergeler roketlerin Hizbullah’tan geldiği yönünde. İsrail’in vatandaşlarını savunma hakkı vardır” ifadelerini kullandı. Blinken, ABD’nin çatışmanın daha fazla tırmanmasını istemediğini de sözlerine ekledi. Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’nden (AB) taraflara itidal çağrısı yapıldı. Lübnan hükümetiyse, saldırıyı kınayarak, “Sivillerin hedef alınması uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve insanlık ilkelerine aykırıdır” dedi.

Haberin Devamı

Yeni gerilim İsrail - Hizbullah savaşı mı kapıda

‘Bedel ödeyecek’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da yaptığı açıklamada, “İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek” ifadesini kullandı. ABD ziyaretini sonlandırıp ülkesine dönen Netanyahu, güvenlik kabinesini topladı, güvenlik yetkilileriyle görüştü. Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi de, hazırlıkları ‘bir sonraki seviyeye’ çıkardıklarını belirtti ve savaşın yeni bir aşamaya gireceğinin sinyalini verdi.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati’nin, Lübnan’ın İsrail’in oluşturduğu tehlikelerden korunması için Arap ülkeleriyle ve uluslararası düzeyde temaslar yürüttüğü belirtildi. Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib da, İsrail’in ülkesine yönelik muhtemel saldırısının “sınırlı” olması hususunda ilgili ülkelerden güvence aldıklarını söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise, İsrail’i Hizbullah’la yaşanan gerilimde Lübnan’da maceraya girmemesi konusunda uyararak, “İsrail’in Lübnan’da girişeceği herhangi bir cahilce eylem bölgede istikrarsızlığa ve gerilime neden olacaktır” dedi. Kenani açıklamasında, “İsrail rejimi, Gazze’de aylardır Filisin halkına yönelik devam ettirdiği katliam ve cinayetlerinin ardından sahte senaryolarla uluslararası kamuoyunu yanıltmaya ve yanlışı yönlendirmeye çalışıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mecdel Şems saldırısı, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırı ve sonrasında Gazze’de başlayan savaştan bu yana İsrail’de veya İsrail’in ilhak ettiği topraklarda gerçekleşen en ölümcül saldırı olarak kabul ediliyor.

Yine ‘güvenli bölge’ saldırısı

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta “güvenli bölge” olduğu ifade edilen Filistinlilerin kaldığı bir ev ile toplandıkları bir bölgeye düzenlediği hava saldırılarında 13 kişi yaşamını yitirdi, birçok kişi de yaralandı. Gazze Sivil Savunma Birimi, çoğu çocuk 10 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, birçok kişinin de yaralandığı belirtirken, Han Yunus’un es-Sikke bölgesinde bir grup Filistinlinin de hedef alındığı, bu saldırıda 3 kişinin hayatını kaybettiği ve bazılarının da yaralandığı aktarıldı.