DünyaYapay Zeka federallerle çalışıp 1 milyar dolar kurtardı

Yapay Zeka federallerle çalışıp 1 milyar dolar kurtardı

17.10.2024 - 14:34 | Son Güncellenme:

Yapay zeka hakkındaki tartışmalar her an artarken, bu kez olumlu bir haber geldi. ABD'de yapay zeka sadece 2024'te 1 milyar dolarlık dolandırıcılık vakasının çözülmesini sağladı.

Yapay Zeka federallerle çalışıp 1 milyar dolar kurtardı

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Federal hükümetin finansal suçlarla mücadelede yapay zeka kullanma yatırımı, CNN'den Matt Egan'ın haberine göre olumlu sonuçlar vermeye başladı. ABD'DE Çevrimiçi ödeme dolandırıcılığının 2028 yılına kadar 362 milyar doları geçmesi bekleniyor. Makine öğrenimi yapay zekası, ABD Hazine Bakanlığı'nın devasa veri yığınlarını taramasına ve yalnızca 2024 mali yılında 1 milyar dolar değerinde çek dolandırıcılığını geri kazanmasına yardımcı oldu. Bu, Hazine'nin bir önceki mali yılda kurtardığı miktarın neredeyse üç katı.

Haberin Devamı

ALTI KATLIK ARTIŞ

Hazine'nin üst düzey yetkililerinden Renata Miskell, CNN'e verdiği demeçte, "Bu gerçekten birçok şeyi değiştirdi," dedi ve ekledi: "Kontrol mekanizmasını desteklemek, dolandırıcılık tespiti ve önlemede elimizi güçlendirdi." Hazine Bakanlığı, yapay zekanın 2024 mali yılında genel olarak 4 milyar dolardan fazla dolandırıcılığı önlemeye ve kurtarmaya yardımcı olduğunu belirtti; bu, bir önceki yıla göre altı katlık bir artış.

SESSİZCE İŞE BAŞLADI

ABD yetkilileri, 2022 yılının sonlarında finansal suçları tespit etmek için yapay zeka kullanmaya sessizce başladı; bu, birçok banka ve kredi kartı şirketinin kötü niyetli kişileri durdurmak için zaten yaptığı bir uygulamaydı aslında. Amaç, vergi mükelleflerinin parasını dolandırıcılığa karşı korumak. Hazine, OpenAI'nin ChatGPT'si ve Google'ın Gemini'sı gibi görüntü üreten, şarkı sözleri yazan ve karmaşık soruları yanıtlayan jeneratif yapay zeka kullanmıyor.

Haberin Devamı

Hazinenin yapay zekası bunun yerine, dolandırıcılık tespit çabaları, büyük veri yığınlarını analiz etme ve öğrendiklerine dayanarak kararlar ve tahminler yapma konusunda uzmanlaşmış bir yapay zeka alt kümesi olan makine öğrenimine dayanıyor.

MİLİSANİYELER İÇİNDE

Yapay zeka, neredeyse sonsuz veri akışlarını tarayarak ve ince desenleri tespit ederek finansal suçlarla mücadelede oldukça yardımcı; en önemli özelliği ise bunu bir insanın yapması için gereken sürenin çok daha kısa bir sürede gerçekleştirmesi. Uzmanlar, bir kez gelişmiş yapay zeka modelleri eğitildiğinde, şüpheli işlemleri milisaniyeler içinde tespit edebileceğini söylüyor. Miskeill, "Dolandırıcılar gerçekten gizlenme konusunda çok iyi. Sistemi gizlice manipüle etmeye çalışıyorlar. Yapay zeka ve verileri kullanmak, bize bu gizli desenleri ve anormallikleri bulmamıza yardımcı oluyor ve bunları önlemeye çalışıyoruz" diyor.

ABD'DE HAZİNE NASIL ÇALIŞIYOR?

  • Dünyanın en büyük ödeme yapan kuruluşlarından biri olan ABD Hazinesi her yıl 100 milyon kişiye yaklaşık 1.4 milyar ödemeyi, toplam değeri neredeyse 7 trilyon dolar olan bir miktar ile gerçekleştiriyor. Hazine, Sosyal Güvenlik ve Medicaid ödemelerinden, federal çalışan maaşları, vergi iadeleri ve teşvik çeklerine kadar her ödemeden sorumlu. Bu kritik rol, Hazine'yi vergi mükelleflerinden çalmaya çalışan dolandırıcılara hedef haline getiriyor.
    Geçen yıl, İç Gelir Servisi (IRS), büyük ve karmaşık hedge fonları, hukuk firmaları ve diğerlerinin vergi sahtekârlığını tespit etmek için yapay zeka kullanmaya başladığını açıkladı.