DünyaYalnız kaldı!

Yalnız kaldı!

24.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye karşıtı ABD’li Senatör Bob Menendez’e, rüşvet suçlamasıyla hakkında iddianame düzenlenmesinin ardından kendi partisi bile sahip çıkmadı. Menendez koltuğunu ‘şimdilik’ kaybetti

Yalnız kaldı

DIŞ HABERLER - ABD’nin dış politikasına yön veren önemli isimlerden biri olan ve F-16 satışı dahil Türkiye’ye yönelik alınan olumsuz kararların pek çoğunda imzası bulunan Bob Menendez’in ikinci kez rüşvetle suçlanmasının yankıları sürüyor. 2017’de hakkındaki davada karar verilememesinin ardından yeniden seçilen Menendez, bu kez Demokratlar tarafından da yalnız bırakıldı.

Haberin Devamı

Demokrat Partili olan ve Menendez’in yerine geçici olarak oturması beklenen Vali Phil Murphy, suçlanan senatörün görevinden istifa etmesi gerektiğini savunarak, bu şekilde suçlanan bir siyasinin seçildiği eyaleti temsil etmesini imkansız kıldığını kaydetti. Aralarında Eyalet Meclisi Sözcüsü Craig Coughlin, Demokrat Parti Eyalet Başkanı Leroy Jones’un bulunduğu New Jerseyli Demokratların yanı sıra Cumhuriyetçi Parti’den Andy Kim, Mikie Sherrill ve Tom Malinowski Menendez’in Senato’dan istifasını isteyen isimler oldu. Nitekim eski başkan Donald Trump’ın kendi çıkarları için nüfuzunu kullanmasını en ağır şekilde eleştiren Demokratlar, önemli pozisyonda bulunan kendi içlerinden birinin bunu yapmasını hazmedememiş görünüyor.

Haberin Devamı

İkili oynamış

Bu arada Menendez’e yöneltilen suçlamalarla ilgili olarak bazı detaylar da günyüzüne çıkıyor. Nitekim Türkiye’ye silah ve uçak satışı konusunda en ağır eleştirileri yapan ve engellemelerde bulunan Menendez’in, Mısır’a silah gönderilmesi konusunda iki yüzlü davrandığı, böylelikle de kendisine çıkar sağladığı belirtiliyor.

“Politico” internet sitesinde yer alan değerlendirmede, Menendez ve eşine yönelik suçlamaların kanıtlanması halinde, bunun, otokratik bir ülkeye yönelik ABD politikasının rüşvet ve kişisel çıkarlarla yönlendirildiğini göstermiş olacağı kaydedildi. Mısır’a her yıl yaklaşık 1.3 milyar dolarlık askeri yardım gönderen ABD, bu yardımın taksitlerini, ülkenin insan haklarındaki ilerlemeye göre belirleyeceğini açıklamıştı. Bunu organize eden Dışişleri Bakanlığı, yardımlar ve silah satışlarına ilişkin Senato’daki üst düzey komite üyelerinin itirazlarına da uyuyor.

Menendez, 2018’den bu yana Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak Mısır hükümetine insan hakları konusunda ağır eleştiriler yöneltmiş, hatta Trump yönetiminin Devlet Başkanı Abdül Fettah el-Sisi’yi davet etmesine itiraz emişti. Ancak savcılara göre Menendez ikili oynadı. Nitekim rüşvet karşılığı Mısırlı iş insanlarına ve eleştirdiği Sisi yönetimine yardım etti. 2018’de silah satış yasağının kaldırılmasına uğraşırken, geçen ay 300 milyon dolarlık yardım diliminin onaylanması için diğer senatörlere lobi yaptı, hatta “Sina’da DAEŞ’e karşı kullanacaklar” diyerek tank mermisi yollanmasına da aracılık etti.

Haberin Devamı

Şimdi mahkemeye çıkması beklenen Menendez’in, bu durumdan nasıl çıkacağı merak konusu.

F-16 satışına karşı olanlardan biri gitti

Türkiye karşıtı Bob Menendez, Joe Biden yönetiminin ılımlı tavırlarına rağmen Türkiye’ye yeni F-16 uçakları ve modernizasyon kitleri satılmasına itiraz edenlerin başındaydı. Soruşturma nedeniyle görevden el çektirilmesinin, satışın önünü açabileceği yorumları yapılsa da, buna karşı çıkan tek isim o değildi. Senato’daki Demokratların lideri Chuck Schumer, satışa karşı olmayı sürdürdüğünü söylerken, Senato’da Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell ise, İsveç’in NATO üyeliğini onaylamadıkça, Türkiye’ye F-16 satışından yana olmadığını öne sürmüştü.