10.01.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
ASENA YATAĞAN/ HANDE ATILGAN Ankara - Uzmanlar, Austin’in açıklamalarını ve Trump yönetimi açısından bağlayıcı olup olmayacağını Milliyet’e değerlendirdi:
EDAM Direktörü Sinan Ülgen: “Bunu söylemek için erken. Çünkü, Savunma Bakanı’nın açıklaması yeni yönetim bakımından bağlayıcı değil. 20 Ocak’ı beklemek lazım. İkincisi de, açıklamada bundan sonra izlenmesi gereken doğru yol vurgulanıyor. Zamanlama meselesi söz konusu, bakanın açıklamasında, ne zaman olması gerektiğine dair işaret yok. Türkiye’nin beklentileriyle sahadaki gerçekler ve ABD’nin izleyeceği yol, farklılık oluşabilir. Türkiye bunun hayata geçmesini istiyor ama bazı zorluklar söz konusu olabilir... Yorumu yeni gelen yönetim sonrası yapmak lazım.”
Ümran Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkçe Araştırmaları Direktörü Ömer Özkızılcık: “YPG terör örgütünün son kullanma tarihi geçti... Sadece nasıl ve ne zaman yok edileceği mesele. Savunma Bakanı, açıklamasında bunu işaret ediyor. Bakan buna bir zaman tanıyor. Şimdi değil, ‘İleride’ diye bir ifade kullanıyor... ABD’nin ve özellikle CENTCOM, Pentagon’un, YPG’yi bunca sürede destek veren yapının bile, Türkiye’nin tezlerini kabul ettiğini görüyoruz. Bir, YPG’nin askeri bağlılık olarak devam edemeyeceği; iki, DAEŞ’lilerin Suriye yönetimine devredilmesi gerektiği. Bu argümanları CENTCOM da kabul etmiş. Trump’ın geleceğini de düşündüğümüzde, ABD’nin YPG’den vazgeçeceğini, Türkiye ile bir anlaşmaya gideceğini öngörebiliriz. ABD yaklaşımı, daha çok SDG yapısının bozulmadan Suriye ordusuna dahil edilmesi. Bu, ne Türkiye’nin ne de Şam’daki yeni yönetimin kabul edilebileceği bir şey değil. O yüzden müzakereler yapılması gerekecek ama Trump iktidara gelinceye kadar ABD’nin (YPG’den) vazgeçmesi sürpriz olacaktır.”
ANKASAM Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol: “Suriye’de PYD/YPG/SDG/PKK’nın yalnızlaştığı görülüyor. DEAŞ ile ‘mücadele’ konusunda Şam’daki geçiş yönetiminin kararlı iradesi ve diplomatik-siyasi performans ABD ve İsrail’in elini zayıflatmış vaziyette. SDG zor bir tercihle karşı karşıya. Ya ‘Yeni Suriye’nin bir parçası olacak ya da ‘Yeni DEAŞ’ olacak. ABD, sonunda Türkiye’nin tezlerine geldi. ABD, Fırat’ın doğusunda bir devlet inşasına sıcak bakmadığını, en azından şimdilik bu düşüncesinden vazgeçmek zorunda kaldığını beyan ediyor.