01.02.2023 - 12:05 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Neredeyse 1 yıldır devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgali hiç de Kremlin'in beklediği gibi gitmedi. Kremlin, savaşın ilk günlerinde Kiev'e girip Vladimir Zelenski'yi düşürdükten sonra kendine bağlı kukla bir yönetim getirmeyi planlıyordu. Rus ordusu savaşın henüz 2. ayında Kiev'den geri çekildi.
Kuzey cephesinin de kapanmasıyla birlikte işgal doğu ve güney cephelere kaydı. Rus birlikleri liman kenti Mariupol'ü aylar süren bombardımanın ardından ele geçirebildi, doğuda ise Donetsk ve Luhansk'ın neredeyse tamamı işgal edildi. Ancak Haziran ayında Ukrayna'ya ulaşan bir silah, dengeleri kökünden değiştirdi.
Uzun menzilli çoklu roketatar sistemi HIMARS'ın Ukrayna'ya ulaşması önce Rus işgalcilerin ilerleyişini durdurdu, ardından karşı taarruz gerçekleşti. Ağustos sonunda harekete geçen Ukrayna birlikleri, önce ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov çevresini birkaç günde tekrar kontrol altına aldı.
Geçtiğimiz eylül ayında ise aylardır ertelediği seferberlik kararını 'kısmi' olarak ilan etmek zorunda kalan Rusya lideri Putin, Ukrayna bataklığından kurtulmak için son olarak işgal komutanını değiştirdi ve Suriye'de savaş tecrübesi bulunan Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov Ukrayna'daki birliklerin başına getirildi.
Öte yandan Putin'in sürekli olarak Rusya'ya bağlı olmadıpını iddia ettiği tecavüzcüler ve diğer ağır suçlulardan oluşan 'Wagner ordusu' hakkında yeni bir gelişme daha yaşandı.
Wagner grubunun lideri Yevgeny Prigozhin, mahkumlardan geri dönmesi planlanan ilk grubun yola çıktığını aktardı. "Putin'in şefi" lakaplı Prigozhin'in serbest bırakılan ilk mahkum grubuna moral konuşması yaptığı anlar da kameraya yansıdı. Geri dönen mahkumlara ise şu uyarılar yapıldı:
'Çok fazla içki içmeyin, tecavüz etmeyin, kötü işlere bulaşmayın'
Rus halkı ise bu geri dönüşten son derece tedirgin. Bazı aileler gizemli telefon alarak yetkililerin kendileriyle konuştuklarını ve çocuklarını dışarı çıkarmamaları konusunda tembihlendiklerini söyledi.
Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan bir açıklamada Rus ordusu ve Wagner grubunun cephede zor günlerden geçtiği belirtildi. Yaralı Rus ve paralı askerlerin Ukrayna hastanelerinde tedavi edildiği ancak doktorların bir süredir aids, frengi, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalık taşıyan yaralıları tedavi etmek istemediği de söylendi.
Wagner grubunun askerlerinin daha önce kaldıkları hapishanelerde bulaşıcı hastalık kaptıkları bilinen bir gerçek. Bu bağlamda işgal hattına gönderilen mahkumları tanımak için işaret de kullanıyor. AİDS için kırmızı, hepatit B için ise Wagner askerleri kollarına beyaz bir bileklik takıyor.