DünyaVenezuela’da seçim sonrası kaos

Venezuela’da seçim sonrası kaos

30.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Venezuela’da Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimini mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun kazandığı açıklanırken, hile yapıldığını söyleyen muhalefetin orduyu harekete geçmeye çağırması kaos yarattı. Arjantin Devlet Başkanı ise ülkede “darbe” yapılması çağrısında bulundu. Maduro ise, sonuçların ilanının sonraki ilk açıklamada “Barış, istikrar ve adalet olacak” dedi.

Venezuela’da seçim sonrası kaos

Ulusal Seçim Konseyi, Nicolas Maduro’nun yüzde 51,2’yle yeniden Devlet Başkanı seçildiğini duyurdu. Ancak bazı çevreler, bu açıklamanın, sandıkların henüz yüzde 80’i açılmışken yapıldığını söylerken, sandıkların kapanmasının ardından düzenlenen anketler, muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez Urrutia’nın önde olduğunu ortaya koymuştu. Seçimlerde hile yapıldığını iddia eden ve orduyu harekete geçmeye çağıran muhalefet, yüzde 70’le kendi adaylarının kazandığını açıkladı. Ulusal Seçim Konseyi’ne göre ise muhalefet adayı Edmundo Gonzalez Urrutia oyların yüzde 44,2’sini aldı.

Haberin Devamı

Venezuela’da seçim sonrası kaos

Eski diplomat 74 yaşındaki Gonzalez Urrutia, sonuçların ilanının ardından, ordudan gerçek sonuçlara saygı göstermesini ve bu yönde hareket etmesini istedi. Muhalif siyasetçi Maria Corina Machado da “Venezuela halkı ve tüm dünyaya söylüyoruz ki ülkenin yeni başkanı Edmundo Gonzalez Urrutia’dır. Biz kazandık” dedi.

Farklı ülkelerden itirazlar

Pek çok ülkeden de seçim sonuçlarına itiraz geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken sonuçların halkın tercihini yansıtıp yansıtmadığı konusunda ciddi endişeler olduğunu söylerken, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, “Sonuçlara inanmak güç. Şili olarak doğrulanabilir olmayan hiçbir sonucu tanımayacağız” dedi. Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei de sonuçları tanımayacağını ilan ederken, darbe çağrısında bulundu ve “Umarım bu sefer ordu demokrasiyi savunur” dedi.