DünyaVenezuela’da halk sokağa indi

Venezuela’da halk sokağa indi

31.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Venezuela’da halk, Pazar günü gerçekleştirilen seçimlerde Nicolas Maduro’nun yeniden devlet başkanı seçildiğinin açıklanmasının ardından sokaklara döküldü. Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE), önceki gün seçimi ‘yüzde 51 oy alan Maduro’nun kazandığını’ duyurmuştu. 

Venezuela’da halk sokağa indi

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Muhalefetteki Birleşik Demokratik Platformu (PUD) başkan adayı Edmundo Gonzalez’in Maduro’dan 2 kat daha fazla oy alarak tartışmasız zafer kazandığını iddia etmesinin ardından, tam aksi bir sonuç açıklanması 20 eyalette muhalefet destekçilerini sokağa döktü. Muhalefetin elindeki veriler Maduro’nun 2,75 milyon, Gonzalez’in ise 6,27 milyon oy aldığını gösteriyor. Muhalefet, bu verilere dayanarak Gonzalez’in oyların yüzde 73.2’sini aldığını iddia ediyor. Gonzalez de seçimleri kazandığına dair elinde kanıt olduğunu söyledi. 

Haberin Devamı

Ölümler var  

Ülke çapında düzenlenen 187 protestoda polis, göstericilere sert müdahalede bulunurken, Tachira eyaletinde 1 ve Maracay kentinde 1 olmak üzere 2 kişi hayatını kaybetti. Başkent Karakas’ta başkanlık sarayı Miraflores yakınlarında toplanan kalabalığa göz yaşartıcı gazla müdahale eden polis, kalkanlar ve coplarla bariyer kurdu. 

Ülkede protestocuların tencere ve tavalara vurarak tepkilerini ortaya koyduğu ‘cacerolazo’ gösterileri düzenlenirken, protestocular, “Altın istemiyoruz, CLAP (yardım programı) istemiyoruz, Nicolas’ın gitmesini istiyoruz” sloganları attı, caddeleri ateşe verdi. Coro’daki protestolarda ise, göstericiler Maduro’nun akıl hocası Venezuela’ya sosyalizmi getiren eski devlet başkanı Hugo Chavez’in heykelini yıktı. Maduro’nun posterleri de söküldü. 

Haberin Devamı

Sert ‘uyarı’ 

Devlet Başkanı Maduro ise “Aşırı sağ tarafından teşvik edilen tüm şiddet eylemlerini takip ediyoruz. Venezuela halkına şunu söyleyebilirim ki, eğer onlar zarar verdiyse biz de harekete geçiyoruz. Bu filmi zaten biliyoruz, bu yüzden bir kez daha, sivil, askeri ve polis birliği ile uzun süre hareket ediyoruz. Onların nasıl çalıştığını zaten biliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Nitekim Maduro’nun destekçileri, polisler, askerler ve hükümet yanlısı bazı paramiliter gruplar Karakas’ta toplanarak göstericilerle çatıştı. Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise yaptığı açıklamada, 2014, 2017 ve 2019 yıllarında hükümet karşıtı protestocuların neden olduğu olaylar sonucu yüzlerce kişinin öldürülmesini hatırlatarak, korkunç olayların tekrarlanmasına izin verilmemesi konusunda uyarılarda bulundu.