04.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD ordusu, Ürdün’deki üssü ‘Kule 22’ye yönelik üç ABD askerinin ölümüne yol açan saldırıya misilleme olarak önceki gece Irak ve Suriye’de İran bağlantılı hedeflere hava saldırısı düzenlerken, bu operasyonlar ‘ölçülü’ ve ‘uyarı niteliğinde’ bulundu. ABD güçleri, 4’ü Suriye’de ve 3’ü Irak’ta olmak üzere 7 bölgede 85’ten fazla hedefi vururken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, “Bu, vereceğimiz yanıtın başlangıcıdır” dedi.
Bununla birlikte ABD yönetiminin gerilimi daha da fazla tırmandırmak istemediği, bu nedenle İran toprağında herhangi bir noktayı vurmadığı ifade ediliyor. Öte yandan ABD’nin yaklaşık bir hafta beklemesi de bu nedene bağlandı. Uzmanlar, Beyaz Saray’ın misilleme için beklemesinin, İran’a hedef alınacak yerlerdeki personelini geri çekme olanağı tanıdığını ve bunun da iki ülke arasında daha doğrudan bir çatışma riskini azalttığını söyledi. Nitekim İran’ın askeri güçlerini Irak ve Suriye’den çoktan çekilmiş olduğu ifade ediliyordu.
Operasyon ABD içinde karışık tepkilerle karşılandı. Ülke içinde bazı kesimler saldırıların etkisini ve dozajını eleştirdi, bunun İran’a ağır bir darbe vurmak için kaçırılmış bir fırsat olduğunu savundu. Cumhuriyetçiler ABD Başkanı Joe Biden’ı ölçülü saldırı nedeniyle suçladı.
Bölgede gerilim
Saldırılar Irak ve Suriye’nin dışında İran tarafından tepkiyle karşılandı. Irak hükümeti, ABD’nin Irak’ta İran destekli milis gruplara yönelik gerçekleştirdiği saldırıda 16 kişinin öldüğünü, 25 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, saldırıları “Irak’ın egemenliğinin ihlali” olarak nitelendirdi, Irak hükümetinin barışı sağlama çabalarını baltaladığını belirtti. Irak Dışişleri Bakanlığı, ABD Bağdat maslahatgüzarına protesto notası verdi. Irak’taki Şii silahlı grupları çatısı altında toplayan İslami Direniş Örgütü, ABD ordusunun misillemesinin ardından Irak’ın Erbil kentinde ABD’ye ait olan Harir Askeri Üssü’nü hedef aldı.
Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, ABD’nin saldırılarının uluslararası barışı ve güvenliği tehdit ettiği belirtildi. Açıklamada, “ABD’nin saldırıları Orta Doğu’daki çatışmayı çok tehlikeli bir şekilde körüklüyor” ifadeleri kullanıldı. Saldırılarda ayrıca çok sayıda asker ve sivilin öldüğü vurgulandı.
İran destekli gruplara yapılan saldırılara İran’ın tepkisi de benzer oldu. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, “Irak ve Suriye’yi hedef alması, ABD’nin yeni bir stratejik hatasıydı. Bu saldırıların sonucu bölgede istikrarsızlık ve gerilim daha da artacak” dedi. ABD güçleri, Ürdün’de 3 ABD askerinin öldüğü saldırıya karşılık olarak Irak ve Suriye’deki İran bağlantılı milis gruplara ait 85’ten fazla hedefe 125’ten fazla hassas güdümlü mühimmatla hava saldırısı düzenlemişti.
B-1’lerle vurdular
ABD saldırılarda kendi topraklarından kaldırdığı B-1 stratejik bombardıman uçaklarını kullandı. Ses hızı üzerinde uçabilen B-1, 34 tona kadar dahili, 22.5 tona kadar harici silah taşıyabiliyor. B-1’lerin havada ikmal sayesinde menzil limiti bulunmuyor. Saldırının bu uçaklarla yapılmasının İran’a da bir uyarı niteliği taşıdığı ifade ediliyor.