DünyaUmutlar azaldı! Gözler Kahire’de

Umutlar azaldı! Gözler Kahire’de

21.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gazze’de bir ateşkes anlaşması sağlanmasına yönelik yoğun çaba sürüyor ancak İsrail’in uzlaşmaz tutumu nedeniyle umutlar azaldı. Blinken’ın bölgede temasları sürerken, gözler artık Kahire’ye çevrilecek.

Umutlar azaldı Gözler Kahire’de

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Gazze Şeridi’nde bir ateşkes sağlanması adına ABD, Mısır ve Katar’ın yoğun diplomasi trafiği devam ederken, bölgeden gelen haberler, olası bir anlaşmanın zora girdiği yönünde. Başta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken olmak üzere, uluslararası toplum tarafları ikna etmek için yoğun bir çaba harcıyor.

Haberin Devamı

Blinken önceki gün İsrail’de gerçekleştirdiği temasların ardından yaptığı açıklamada,

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD tarafından geçen hafta hem İsrail hem de Hamas’ın kabul edebileceği bir ateşkes formülü bulmak için sunulan öneriyi kabul ettiğini duyurmuştu. Blinken Tarafların bir araya gelerek bu anlaşma kapsamında verdikleri taahhütleri nasıl uygulayacakları konusunda net bir anlayışa varma sürecini tamamlamaları gerektiğini belirtmişti. Blinken dün Mısır’a geçti ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüştü. Sisi ile Blinken, ‘Kahire’de devam edecek müzakerelerde ilerleme sağlanmasının yolları hakkında’ görüş alışverişinde bulundu. Blinken, Mısır’ın ardından Orta Doğu turunun son durağı olan Katar’a geçti.

Haberin Devamı

NETANYAHU: ÇEKİLMEYECEĞİZ

Ancak bölgeden gelen haberler, anlaşmaya varılmasına dair umutları azaltıyor. Nitekim İsrail Başbakanı Netanyahu, anlaşma olup olmayacağından emin olmadığını belirtti. Dün anlaşma karşıtı rehine yakınlarıyla görüşen Netanyahu, ordunun Philadelphi ve Nezarim koridorlarından çekilmeyeceğini belirtti ve anlaşma sağlanacağından emin olmayan bir hava verdi. Bu gruptaki rehine yakınları, Hamas ile anlaşma sağlanmasına karşı ve askeri baskı uygulanması yanlısı.

Hamas’ın üst düzey yetkilisi Usame Hamdan ise, Blinken’in açıklamalarını eleştirerek, “Bize sunulan veya üzerinde anlaştığımız şey yok” dedi. Hamdan, Hamas’ın arabuluculara “Bir uygulama mekanizması üzerinde anlaşmalarının gerektiğini” de tekrarladı.

İSRAİL OYALIYOR

Wall Street Journal gazetesi Arap yetkililere dayandırdığı haberinde, “Hamas’ın yeni Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar, yeni müzakere turunu İsrail’e askeri harekatını hayata geçirmesi için daha fazla zaman kazandırmaya yönelik bir blöf olarak değerlendiriyor” ifadesini kullandı. Hamas’tan yapılan bir diğer açıklamada ise, “ABD Başkanı’nın, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşmasından çekildiği iddialarını içeren açıklamasını büyük bir şaşkınlık ve tepkiyle takip ettik” denildi.

İsrail basınına göre, İsrail’in müzakere heyetinde yer alan yetkililer de Netanyahu’yu esir takası ve ateşkes görüşmelerini kasıtlı olarak sabote etmekle suçluyor. İsrail resmi televizyon kanalı KAN’a konuşan ve adı açıklanmayan yetkili “Netanyahu’nun açıklaması müzakereleri havaya uçurmayı amaçlıyor, başka açıklaması yok. Başbakan, bir sonraki zirve öncesinde Philadelphi Koridoru ve Netzarim için çözümler üzerinde çalıştığımız kritik bir dönemde olduğumuzu biliyor” ifadelerini kullandı. İsrailli yetkilinin Netanyahu’nun müzakerelerde “ilerleme” olduğunu bildiğini ancak buna rağmen tam tersine açıklamalar yaptığına dikkati çektiği kaydedildi.

Haberin Devamı

YİNE OKUL SALDIRISI

İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki Mustafa Hafez Okulu’na düzenlediği hava saldırısında 12 kişi hayatını kaybetti. Enkaz altında çok sayıda kişi olduğu ve ekiplerin ise ekipman eksikliği nedeniyle kurtarma çalışmalarında zorluk yaşadığı belirtildi.

GÖZLER KAHİRE’DE

Kahire’deki görüşmeler öncesi bir bilinmezlik durumu hakim ancak son gelişmeler anlaşmayla ilgili umutları azaltmış durumda. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Gazze’de ateşkes anlaşmasına varmak için yetkililerin, “hafta sonundan önce” Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya geleceğini açıkladı.

Haberin Devamı

İSRAİL 6 REHİNENİN CANSIZ BEDENİNİ GETİRDİ

İsrail, 7 Ekim’de Hamas tarafından kaçırılan rehinelerden 6 kişinin cansız bedenine ulaştığını açıkladı. Cansız bedenler, İsrail operasyonlarının sürdüğü Han Yunus bölgesinde bulundu. Bu kişilerden 5’inin zaten hayatını kaybettiği biliniyordu. İsrail kaynakları, Gazze’de halen 71’i hayatta olmak üzere 105 rehine bulunduğunu belirtiyor.