13.09.2021 - 11:04 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Çin'de, doğduğu ülkeyi insanların açlıktan ölmek üzere olduğu bir üçüncü dünya ülkesi olarak nitelendiren yeni Marvel filmi 'Shang-Chi ve 10 Yüzük Efsanesi'nin yıldızının sözleri infial yarattı.
Çin'in Heilongjiang eyaletinde dünyaya gelen Kanadalı aktör Simu Liu'nun, anne babasının kendisi henüz beş yaşındayken neden Çin'i terk ettiğini açıkladığı, 2017 yılında yapılan röportajın yeniden yayınlanmasıyla ülke yangın yerine döndü.
The Canadian Broadcasting Corporation (CBC) tarafından yayınlanan röportajın görüntüleri internet sitesinde mevcut değil. CBC, bunun 2017'deki bazı videolarını etkileyen teknik bir hatadan kaynaklandığını söyledi.
ÇİN'DE TEPKİ BÜYÜYOR
Buna rağmen, bazı kullanıcılar video kaldırılmadan önce röportajın ekran görüntülerini alarak sosyal medyada yaymayı başardı. “Ben gençken, ailem bana Komünist Çin'de büyümekle ilgili bu hikayeleri anlatırdı” dedi ve ailesinin ülkeden taşınmasının arkasındaki nedeni açıkladı:
"Ailem, açlıktan ölen insanların olduğu bir üçüncü dünya yaşıyorlardı. Kanada'nın özgürce yaşayabilecekleri ve çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlayabilecekleri bir yer olduğunu hissettiler.'
Liu'nun yorumları Çin sosyal medya platformu Weibo'da yayınlandı ve aktöre, Çinli milliyetçilerin tepkisi hızlı oldu. Bir kullanıcı, "Eğer durum buysa, neden hala Çinli gibi davranmak istiyor?" derken, bir başkası "Yıllar sonra Çin'e gelip yaltaklanmak zorunda kalacağı için mi bunu şimdi tekrar gündeme getirdi?" diyerek eleştirdi.
Tepki gösteren bir başkası, "Üst-sınıf Çinlilerin üstünlüğü mü bu?" Üst-sınıf, Çin'de yurtdışında okuyan veya yaşamaya giden insanlarla alay etmek için kullanılan bir ifade.
FİLM ÜLKEDE YASAKLANABİLİR
Diğer kullanıcılar ise, Çin'de vizyona girmesi durumunda Marvel filmini boykot etmek veya şikayet etmekle tehdit etti. Film, ülkede yayınlanmak üzere henüz komünist parti tarafından onaylanmadı.
HALKI İHBARCI OLARAK KULLANDI
Benzer gerilimler, çifte vatandaşlık konusundaki tartışmalarda da yaşanmıştı. Çin resmi olarak çifte vatandaşlığı tanımıyor ancak önceki yıllarda, özellikle ülke dışarı açıldığında ve daha fazla Çin vatandaşı eğitim veya iş için denizaşırı ülkelere gitmeye başladığında, kural gevşek bir şekilde uygulanmıştı.
Bununla birlikte, Xi Jinping yönetiminde hükümet, halkı çift pasaportu olan kişileri ihbar etmeye çağırdı. Yakalananların kamu hizmetlerine erişimleri kısıtlandı.
İki pasaportu olan ünlüler de Çin halkının incelemesine maruz kaldı ve bu durum, birçoğunun yabancı vatandaşlıklarından vazgeçmesine neden oldu.
OSCAR'LI YÖNETMENE DE TEPKİ: 'DENİZAŞIRI ÇİNLİLER'
Liu, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 'denizaşırı Çinliler' olarak adlandırdığı kesime yönelik artan baskının ortasında, anakarayı eleştirdiği için Çinli kimliğine saldırılan ilk ünlü değil.
Bu ifade, son yıllarda Komünist Parti içindeki yetkililer ve devlet medyası tarafından, Çin kökenli yabancı vatandaşlara atıfta bulunmak için kullanılıyor. 'Denizaşırı Çinli' diye bahsedilen kişilerin kaç kuşaktır orada yaşadıklarının ise bir önemi yok.
Çin karşıtı olarak algılanan yorumları nedeniyle tepkiyle karşılaşan bir diğer yıldız da, bu yılın başlarında 'Nomadland' filmiyle Oscar kazanan ABD merkezli film yönetmeni Chloe Zhao oldu.
Zhao'nun zaferi Çin medyasında sansürlendi ve görmezden gelindi çünkü ünlü oyuncu 2013 yılında verdiği bir röportajda, Çin'i 'her tarafında yalanların olduğu bir yer' olarak nitelendirmişti.
Kabul konuşmasında Çin mirasından gururla bahsetmesine rağmen Zhao, yine de Çinli milliyetçiler tarafından sosyal medyada saldırıya uğradı. Bu durum, ülkede eleştirilere karşı artan hoşgörüsüzlüğün bir örneği olarak gösterildi.