28.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Almanya’da gerçekleştirilen G7 Zirvesinin ana gündem maddesi Ukrayna’daki savaştı. G7 ülkelerinin liderleri, dün yaptıkları görüşmelerde, Ukrayna’ya yönelik desteğin devamı konusunda mutabık kaldılar. Liderler, Rusya’ya yönelik yaptırımların da artırılmasında hemfikir olduklarını duyurdu.
Toplantıya video konferans yoluyla katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, hava savunma sistemleri ve daha fazla silah yardıma ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Zelenskiy ayrıca savaşın kış başlamadan bitmesi gerektiğini ifade ederken, kış şartlarının zor şartlar altında mücadele eden birliklerini daha da zorlayacağını belirtti.
G7 Zirvesinde yapılan ortak açıklamada ise, Rusya’ya çağrıda bulunuldu. Ele geçirilen ve Rusya’ya götürülen Ukraynalıların ülkelerine dönmesine izin verilmesi gerektiği belirtilirken, Rusya’nın Ukrayna tahılına yönelik saldırılarına son vermesi ve gıdanın çıkışına izin vermesi çağrısı yapıldı.
Son olarak yaptırım kararlarıyla ilgili Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ‘G7 liderleri, Rusya’nın Rus silah endüstrisini destekleyebilecek Batı teknolojisine erişimini daha da kısıtlamak için hedeflenen yaptırımları genişletecek’ ifadesine yer verildi. Aynı açıklamada Rus mallarından alınacak gümrük vergilerinin Ukrayna’ya yardım olarak kullanılması konusunda anlaşıldığı bilgisine yer verildi. Rus altınına ambargo konusunda ise AB ülkeleri ile henüz bir anlaşma sağlanmadığı ifade ediliyor.
Rusya 104 yıl sonra temerrüde düştü
Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal nedeniyle uluslararası yaptırımların kıskacında olan Rusya, 104 yıldır ilk kez bir borç ödemesinde temerrüde düştü. Ülkenin yaklaşık 100 milyon dolarlık 27 Mayıs vadeli ödemelerinde 1 aylık ek süre doldu ve temerrüt ilan edildi. Rusya ödemeyi yapmaya niyetliydi ancak yaptırımlar ödemenin yapılmasını imkansız kıldı. Bu gelişme, ABD Hazine Bakanlığı’nın, yatırımcılarının Rusya’dan ödemelerini alabilmelerini sağlayan ‘özel istisnayı’ uzatmaması sonrası kaçınılmaz hale gelmişti.
Rusya en son Bolşevik Devrimi sonrası 1918’de dönemin lideri Lenin’in Rus imparatorluğundan kalan borçları ödemeyi reddetmesi sonrası temerrüde düşmüştü.
Geçtiğimiz yıllarda yayınlanan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in atın üzerinde yarı çıplak olduğu fotoğrafı G7 Liderler Zirvesi’nde dalga konusu oldu. Zirvede diğer liderlerle yuvarlak bir masa etrafında oturan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, liderleri güldürmek için, “Hepimiz Putin’den daha sert olduğumuzu göstermeliyiz” diyerek söz konusu fotoğrafa atıfta bulundu. Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise Johnson’a yanıt olarak yarı çıplak ata binme önerisinde bulundu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de “Ah evet. Ata binmek en iyisidir” yanıtını vererek Putin’i tiye aldı.
G20 boykotu olacak mı?
Batılı liderler, Kasım ayında Endonezya’da düzenlenecek G20 Zirvesini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılması dolayısıyla boykot etme baskısı yaşıyorlar. Ancak G7 Zirvesi esnasında verilen mesajlar, böyle bir boykotun yaşanmayacağı yönünde. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, G20 zirvesini boykot etmesi yönündeki çağrılara temkinli yanıt verdi ve kararı sonra alacaklarını belirtti. Scholz, ayrıca G20’yi sabote etmek istemediklerini de söyledi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, G20 zirvesinde Putin ile aynı masada oturabileceği sinyali vermişti.