25.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat 2022’de başlattığı savaşta iki yıl geride kaldı. Rus tanklarının Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük güvenlik krizine yol açarak Ukrayna topraklarına girmesinin üzerinden iki yıl geçti. Ukraynalıların hayatları, dökülen kan ve verilen kayıplarla tamamen değişti. Üçüncü yılına giren savaşta Batı ülkelerinin Ukrayna’ya olan desteği ise devam ediyor. Savaşın yıldönümünde İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile birlikte Ukrayna’ya bir destek ziyaretinde bulundu. Liderler, ziyaretle askeri malzeme sıkıntısı çekmesine rağmen Batı’nın Ukrayna’ya yardım etme kararlılığını gösterdi. Meloni’nin ev sahipliğinde düzenlenen G7 Liderler Zirvesi de Kiev’de gerçekleştirildi. G7’nin dönem başkanlığını yürüten İtalya, ‘Batı’nın çatışmadan bıktığı’ ve ‘Rusya’nın kazandığı’ yönündeki algıları ortadan kaldırmanın hayati önem taşıdığını söyleyerek toplantıyı Ukrayna’da düzenledi. Liderler telekonferans yöntemiyle toplantıya katıldı.
O havaalanındalar
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise paylaştığı mesajında, müttefiklerin Ukrayna’yı desteklemeye devam etme taahhüdünü yineleyerek Kiev’in zamanı geldiğinde NATO’nun üyesi olacağını söyledi. Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, destek veren ülkelere teşekkür ederek duygusal bir açıklama yaptı. Kiev’de Rus askerinin püskürtüldüğü Hostomel Havaalanında düzenlenen törende konuşan Zelenskiy, iki yıl önce burada düşmana ateşle karşılık verdiklerini, şimdi ise dostları karşılandıklarını ifade etti. Zelenskiy, “Düşlerimiz yok edemezsiniz” diyerek zafere 730 gün yaklaştıklarını belirtti ve Ukrayna halkına cesaret verdi. Ukrayna’nın dışında dünyanın çeşitli noktalarında Ukrayna’ya destek ve anma törenleri gerçekleşti.
Savaşın kritik anları:
24 Şubat 22 - Savaş başladı: Putin, Moskova saatiyle 05.30’da Ukrayna’ya “özel askeri operasyon” başlatıldığını duyurdu. İlk patlamalar saat 06.27’de başkent Kiev’de duyuldu ve Ukraynalılar güne bomba sesleriyle uyandı. NATO alarma geçti, Zelenskiy sıkı yönetim ilan etti.
26 Şubat 22 - Zelenskiy kaçmıyor: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus tanklarının Kiev’e ilerlemesiyle ABD’den gelen tahliye teklifini reddetti. Zelenskiy, “Benim araca değil, cephaneye ihtiyacım var” diyerek Rusya’ya karşı sonuna kadar mücadele mesajı verdi.
16 Mart 22 - Mariupol trajedisi: Rusya’nın hafızalara kazınan acımasız saldırılarının en kötü örneklerden biri, Mariupol tiyatrosunun bombalanması oldu. Rusya’nın sivillerin sığınak olarak kullandığı tiyatro binasına gerçekleştirdiği saldırıda 300 kişi hayatını kaybetti.
1 Nisan 22 - Buça katliamı: Rusya’nın Buça’dan çekilmesiyle bölgeye geri dönen halk, kolları arkadan bağlı ve çok sayıda kurşun yarası bulunan cansız bedenlerle ve toplu mezarlarla karşılaştı. Bu görüntüler, barış görüşmelerini derinden etkiledi.
14 Nisan 22 - Moskva batırıldı: Rus Donanmasının amiral gemisi ‘Moskva’ Ukrayna tarafından batırıldı. Geminin batışı, Rusya için büyük bir askeri kayıp, Ukrayna için ise psikolojik bir zafer oldu.
9 Kasım 22 - Herson’un kurtuluşu: Sekiz ay süren Rus işgalinin ardından Herson şehri kurtarıldığında büyük sevinç yaşandı. Rus askerlerini geri çekilmesi “Putin’e büyük darbe” olarak nitelendirildi.
3 Mayıs 23 - Kremlin hedef alındı: Ukrayna, savaşı Rus topraklarına taşıma amacını gerçekleştirdi. Başkent Moskova dahil birçok şehirden patlama sesleri yükseldi.
20 Mayıs 23 - Bahmut Rusya’da: Rus ordusu kuşatma altında tuttuğu Ukrayna’nın doğusundaki Bahmut’u, aylarca süren mücadelenin ardından ele geçirdi.
23 Haziran 23 - Wagner isyanı: Bahmut’ta önemli rol oynayan paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, savaşı yönetmede başarısız olduğu gerekçesiyle Rus ordusuna karşı silahlı ayaklanmaya başlattı.
17 Şubat 24 - Avdiika’nın düşüşü: Ukrayna birlikleri doğudaki Donestk kentine açılan kapı olarak bilinen Avdiivka’dan çekildi ve Rusya, Bahmut’un ardından cephede en büyük zaferini elde etti.
Ukrayna A-50 uçağı düşürdü!
Ukrayna ordusu Rus güçlerine zayiat verdirmeye devam ediyor. Ukrayna Hava Kuvvetleri, dün Rusya için stratejik öneme sahip A-50 casus uçağını düşürdüklerini açıkladılar. Düşen uçağın görüntüleri sosyal medyaya düşerken, Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mykola Oleshchuk Rusya’ya “İşgalcilerin Vatan Savunucuları Günü’nü tebrik ediyoruz” mesajı gönderdi.
Dışişleri: Adil ve kalıcı çözüm çabalarımızı devam ettireceğiz
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, savaşın Ukrayna’daki yıkıcı etkisinin yanı sıra bölgesel ve küresel düzeydeki olumsuz sonuçlarının derinleştiği belirtilerek, “Diplomatik süreci yeniden canlandırmaya imkan verecek şartların en nihayetinde ortaya çıkacağına inanıyoruz. Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü temelinde adil ve kalıcı çözüme ulaşılmasına yönelik çabalarımızı devam ettireceğiz” denildi.