22.03.2011 - 02:52 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İçeriğinde uranyumla beraber laboratuvarda üretilen plütonyum karışımı ve insan sağlığı için son derece tehlikeli olan MOX adlı gazı içermesi nedeniyle en kritik reaktör olarak görülen 3 numaralı reaktör dün yeniden korkuttu. Reaktörden dün duman yükselmeye başlamasıyla korkuya kapılan yetkililer, deniz suyu boşaltımına son verdi. Burada çalışan herkes acilen tahliye edildi.
Tokyo Elektrik İşletmesi’nin sözcüsü Hiroşi Aizawa, nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründen duman yükselmesinin nedenlerini soruşturulduğunu bildirdi. Tsunaminin ardından önceki elektrik bağlantısı sağlanan 2 numaralı reaktörden de dün dumanlar yükseldiği haberleri geldi. Korkutan tüm bu gelişmelera rağmen, Uluslararası Atom Enerji Kurumu Başkanı Yukiya Amano ise santralda “pozitif gelişmeler” görülmeye başlandığını kaydetti. Santraldaki 1 numaralı reaktörde soğutma çalışmaları devam ediyor. 1, 4, 5 ve 6 numaralı reaktörlerde iyi ya da kötü yönde herhangi bir gelişme kaydedilmedi.
Yasak çemberi genişliyor
Japonya’da dünyayı korkutan bir diğer gelişme ise santralin çevresindeki ıspanak, süt ve çeşme sularında radyasyona rastlanması olmuştu. Dünya Sağlık Örgütü, dün yaptığı açıklamada besinlerde tespit edilen radyasyon miktarının ilk umulandan daha ciddi bir sorun arz ettiğini söyleyerek, bu gıdalardan ithal edilip edilmediğini ise bilemediklerini açıkladı.
Önceki gün Fukuşima bölgesinden gerçekleştirilen gıda ithalatı yasaklanırken, dün yasak genişleterek santrale yakın dört ayrı yerleşim bölgesinin ıspanak ve süt ithalatına yasak getirildi. Çin ve Güney Kore de Japonya’dan gelen yiyecekler üzerindeki denetimi artırdı.
Ölü sayısı 18 bini geçtiDiğer yandan gün geçtikçe deprem ve tasunami felaketinin neden olduğu can kaybı sayısı da netleşmeye başlıyor. Polis dün can kayıpları ile ilgili yaptığı açıklamasında, ellerindeki kayıtlara göre ölü sayısının 18 bini geçtiğini, tsunaminin en etkili olduğu Miyagi şehrinde bu sayının 15 bin olduğunu belirtti. Dünya Bankası, felaketlerin Japonya’da 235 milyar dolar zarara neden olduğunu, ülkenin toparlanmasının 5 yıl alacağını hesapladı.