11.04.2023 - 09:10 | Son Güncellenme:
BBC Türkçe
Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bir şey var. Turistlerin oraya gitmesine izin verilmiyor. Adadaki insan varlığı, Brezilya Donanması’na ait bir karakol ile tek seferde yalnızca altı araştırmacının girebildiği bir araştırma merkezi ile sınırlı.
Ancak Güney Atlantik'te sadece 10 kilometrekarelik bir alana sahip bu uzak, izole karakol bile plastik kirliliğinden kaçamıyor.
Brezilyalı genç bir bilim insanı, çöplerin Trindade'de doğal tortularla karışarak mavimsi "plastik kayalar"oluşturduğunu keşfetti. BBC’ye konuşan Brezilya’daki Parana Federal Üniversitesi’nde görevli jeolog Fernanda Avelar, “Tamamen çılgınca ve beklenmedik bir şeydi” diyor.
Fernanda bu durumu, 2019'da Trindade'deki erozyon gibi jeolojik riskler üzerine araştırma yaparken keşfetti.
30 yaşındaki bilim insanı, nesli tükenmekte olan yeşil deniz kaplumbağalarının yuva yeri olan Kaplumbağalar Plajı yakınlarındaki bir patikada yürürken maviye çalan kayalara rastladı.
İlk başta, birkaç kayanın yüzeyini kaplayan yaklaşık 12 metrekarelik çıkıntının, jeologların konglomera dediği şey olduğunu düşündü. Konglomeralar, dünyanın dört bir yanındaki kumsallarda yaygın olarak bulunan tortul bir kaya türü.
Ancak bu kayanın rengi, bir şeylerin yolunda gitmediğine dair emarelere sahipti.
Söz konusu yolculuğu sırasında adada internet kesikti. Bu nedenle Fernanda, numuneleri anakarada kimyasal analize göndermek için birkaç hafta beklemek zorunda kaldı. Yapılan analiz neticesinde, kayaların plastik ile taşlar arasındaki etkileşimle oluştuğu ortaya çıktı.
Yine de jeoloji, Fernanda’nın tek endişesi değil. Bilim insanı, Trindade'deki plastik varlığın, yalnızca orada bulunan balık, yengeç ve kuş gibi hayvan türleri de dahil olmak üzere adanın biyolojik çeşitliliği için bir risk oluşturduğunu söylüyor.
Brezilyalı bilim insanı, Trindade'deki bulguların, bilim çevrelerini uzun süredir uyarıda bulundukları bir şeyi güçlendirdiğini iddia ediyor: İnsan faaliyeti gezegenimizi o kadar geri dönülmez bir şekilde değiştirdi ki, Antroposen olarak adlandırılan yeni bir jeolojik çağa girdik. (Bu terim resmi olarak kabul edilmedi.)