DünyaToyota, ‘hileli güvenlik testi’ için özür diledi üç modelin üretimini askıya aldı

Toyota, ‘hileli güvenlik testi’ için özür diledi üç modelin üretimini askıya aldı

05.06.2024 - 15:10 | Son Güncellenme:

Toyota şirketine 7 modelle, çarpışma testlerinde yetersiz veya güncel olmayan verilerin kullanıldığı, çarpışmalarda hava yastığının şişmesi ve arka koltuk hasarının yanlış test edilmesi ve motor gücü testlerinin de sahte olduğu suçlaması getirilmişti.

Toyota, ‘hileli güvenlik testi’ için özür diledi üç modelin üretimini askıya aldı

Japonya’nın ünlü otomomobil üreticisi Toyota’nın Genel Müdürü Akio Toyoda ürettikleri yedi modelle ilgili 'hileli güvenlik testi' yaptıklarını kabul edip bundan dolayı özür diledi.  

Haberin Devamı

Üç modelin üretiminin askıya alındığını açıklayan Akio Toyoda, bakanlık talimatlarına uyacaklarını belirterek, "Toyota olarak özür diliyoruz. Doğru sertifikasyon sürecini takip etmeden seri üretim yapıp otomobil sattık. Biz mükemmel bir şirket değiliz. Ancak yanlış bir şey görürsek geri adım atıp bunu düzeltmeye çalışacağız" dedi.

Toyota şirketine 7 modelle, çarpışma testlerinde yetersiz veya güncel olmayan verilerin kullanıldığı, çarpışmalarda hava yastığının şişmesi ve arka koltuk hasarının yanlış test edilmesi ve motor gücü testlerinin de sahte olduğu suçlaması getirilmişti. Toyota hileli testlerden geçindiğini kabul ettiği 'Corolla Fielder', 'Corolla Axio' ve 'Yaris Cross'un üretimi askıya aldı. 

Haberin Devamı

Toyota, bu yanlışın Corolla kompakt ve Lexus lüks araçları da dahil olmak üzere halihazırda yollarda olan araçların güvenliğini etkilemediğini duyurdu. Japon hükümeti, Toyota'ya yönelik soruşturmayı ocak ayında başlatmıştı. Bu arada söz konusu sorunun Toyota'nın yurt dışındaki üretimini etkilemediği aktarıldı. 

Toyota'nın Japon rakibi Mazda şirketi de pazartesi günü benzer düzensiz sertifikasyon testleri yaptığını kabul edip, Roadster ve Mazda 2'nin üretimini durdurdu. Bu şirketin testlerde yanlış motor kontrol yazılımı kullandığı bildirildi. 

Merkezi ülkenin güneybatısındaki Hiroşima şehrinde bulunan Mazda  üretimden kaldırılan modellerle ilgili çarpışma testlerinde ihlalleri kabul etti. Şirket, ihlallerin hiçbirinin araçların güvenliğini etkilemediğini aktardı. Tokyo merkezli Honda ise çeşitli modellerde gürültü seviyesi ve tork gibi kurallara uymayan testler sebebiyle özür diledi. 

Honda, hatalı testlerden geçirilen 'Accord', 'Odyssey' ve 'Fit' gibi modellerin artık üretimde olmadığını  b hatalı testlerin bu araçların güvenliğini etkilenmediği bildirdi. Toyota her yıl dünya genelinde 10 milyondan fazla araç satıyor.