10.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Finlandiya’da Prof. Suvi Virtanen ve ekibi, genetik olarak tip 1 diyabet hastalığına yatkın 5.674 çocuğun beslenme tarzını analiz etti ve onları doğumdan altı yaşına kadar takip etti. Çocukların 94’ü o yaşa kadar tip 1 diyabet geliştirmişti ve diğer 206’sı hastalığın eşiğindeydi. 34 besin grubunu analiz eden araştırmacılar, sağlıklı zannedilen muz - yulaf - yoğurt üçlüsünün ve buğday ile çavdarın tip 1 diyabet riskini artırdığını buldu. Bazı sebzelerle meyvelerin ise riski azalttığını belirlediler.
Lahana ilaç gibi
Çocuklarda tip 1 diyabet riskini azaltan sebzeler arasında brokolinin, karnabaharın, lahananın başta geldiği, vücudu koruyan meyveler arasında ise çilek, yaban mersini, ahududu, siyah frenk üzümü ve düşük şekerli diğer meyveler olduğu belirtildi. Bulgularını Madrid’deki Avrupa Diyabet Çalışmaları Derneği’nin toplantısında açıklayan Prof. Virtanen, “Bazı meyvelerin fazla kimyasal pestisit içermesi, tip 1 diyabet riskini artırma nedeni olabilir. Sebzeler ve riski düşüren meyveler ise tip 1 diyabetin gelişimiyle ilişkili iltihabı azaltabilen bitki bileşenleri olan polifenoller açısından zengin” dedi.
Gece kuşları için uyarı
Madrid’deki konferansta sunulan bir başka araştırma, sabaha doğru uyuyan “gece kuşları”nın erken yatanlara göre tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yaklaşık yüzde 50 daha fazla olduğunu gösteriyor. Hollanda’dan elde edilen bulgular, gece geç saatlere kadar uyanık kalan kişilerin sağlıklarının daha kötü olduğunu, kanser, obezite ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklara yakalanma risklerinin, vaktinde uyuyan kişilere göre daha yüksek olduğunu ifade ediyor. Ancak bunun, birçok “gece kuşu”nun fazla içki, sigara içmesi ve kötü beslenme tarzından mı, yoksa doğrudan biyolojik ritimlerindeki bozulma ve uykusuzluktan mı kaynaklandığını netleştirmek için başka araştırmalar gerektiği belirtildi.