DünyaTerörle mücadele NATO’nun karşılaştığı 2. büyük tehdit

Terörle mücadele NATO’nun karşılaştığı 2. büyük tehdit

12.07.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

.

Terörle mücadele NATO’nun karşılaştığı 2. büyük tehdit

NATO’nun 75. yıl dönümünün kutlandığı ve 2025’ten sonraki zirvenin Türkiye’de düzenleneceği bildirilen NATO Zirvesi’nde, Türkiye için ön plana çıkan konular şunlar oldu:

Haberin Devamı

* NATO’nun Sonuç Bildirgesi’nde, terörizmle mücadele, NATO’nun karşı karşıya olduğu ikinci büyük tehdit olarak kayda geçirildi.

*Balistik füze savunması bağlamında tehdidin büyüdüğüne işaret edilen zirvede, tüm NATO müttefiklerinin tamamen koruma kapsamına alınması taahhüdünün yeniden kabul edilmesi, Türkiye açısından önemli bir husus olarak ön plana çıktı.

* NATO-AB ilişkileri bağlamında, iki teşkilat arasında işbirliğinin, Türkiye’nin tercih ettiği bir politikayı yansıtan ve daha eski bir döneme dayanan bir müktesebat temelinde yürütülmesinin karara bağlanması oldu.

* Ayrıca, Türkiye’nin, NATO’nun tek güvenlik şemsiyesi olduğu yönündeki bakışını destekler nitelikte bazı ülkelerin kendi aralarında veya NATO kapsamı dışında geliştirdikleri müşterek projelerin, NATO’nun savunma planlama sürecine uygun olarak yapılmaları kararlaştırıldı.