20.03.2024 - 09:08 | Son Güncellenme:
Euronews
ABD'de Teksas kolluk kuvvetlerinin ülkeye yasadışı yollardan girdiğinden şüphelenilen göçmenleri tutuklamasına olanak tanıyan yasa yeniden askıya alındı. ABD 5. Temyiz Mahkemesi salı günü geç saatlerde, Yüksek Mahkeme'nin katı göçmenlik yasasının yürürlüğe girmesine izin vermesinden sadece saatler sonra, yasanın uygulanmasını engelleyen bir tedbir yayınladı.
Adalet Bakanlığı, Teksas'ın, federal hükümetin göçmenlik yetkisini aştığını söyleyerek yasaya itiraz ediyor.
Teksas eyaleti ise, sınırda "göçmen istilası" yaşandığını belirterek bu durum karşısında harekete geçme hakkı olduğunu savunuyor.
Yasa, herhangi bir Teksas kolluk kuvvetinin ülkeye yasadışı yollardan girdiğinden şüphelenilen kişileri tutuklamasına izin veriyor.
Gözaltına alındıktan sonra göçmenler ya Teksaslı bir yargıcın ABD'yi terk etme emrini kabul edecek ya da yasadışı giriş suçlamasıyla yargılanacak.
ABD'yi terk etmeyen göçmenler ciddi suçlamalarla karşı karşıya kalabilecek.
Ancak tutuklama işlemini yapan kolluk kuvvetleri, göçmenlerin ülkeye yasadışı yollardan girdiğini kanıtlamak zorunda.
Yasa, sığınma hakkı verilenler ya da herhangi bir programa kayıtlı olanlar da dahil olmak üzere ABD'de yasal olarak bulunan kişilere karşı uygulanamayacak.
Aralarında Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador'un da bulunduğu kişiler, yasanın ırksal fişlenmeye ve aile üyelerinin ayrılmasına yol açabileceği eleştirisini dile getiriyor.
Yasa, sınırdan yüzlerce mil uzakta olanlar da dahil olmak üzere Teksas'ın 254 ilçesinden herhangi birinde uygulanabilecek.
Ancak yasanın yazarı Cumhuriyetçi eyalet temsilcisi David Spiller, tutuklamaların büyük çoğunluğunun ABD-Meksika sınırının 50 mil (80 kilometre) içinde gerçekleşmesini beklediğini söyledi. Teksas'ın eyalet polis şefi de benzer beklentileri dile getirdi.
Devlet okulları ile özel okullar; ibadet yerleri de dahil olmak üzere hastaneler ve diğer sağlık tesislerinde tutuklama yapılamayacak.
Ayrılmaları emredilen göçmenlerin nereye gidebilecekleri belli değil. Yasa, Meksika vatandaşı olmasalar bile ABD-Meksika sınırındaki giriş limanlarına gönderilmeleri gerektiğini söylüyor.
Ancak Meksika hükümeti Salı günü yaptığı açıklamada, Teksas eyaletinden hiçbir göçmenin kendi topraklarına geri gönderilmesini kabul etmeyeceğini açıkladı.
Yüksek Mahkeme, yasanın anayasaya uygunluğu konusunu ele almadı.
Adalet Bakanlığı, kimi hukuk uzmanları ve göçmen hakları grupları, yasanın ABD hükümetinin göçü düzenleme yetkisiyle açık bir çelişki içinde olduğunu söylüyor.
Muhalifler bu yasayı, 2010 Arizona yasasından bu yana bir eyaletin göçü denetlemeye yönelik en sert girişimi olarak nitelendiriyor.
Yine yasayı eleştirenler, yasanın ABD ile birçok ülkeyi karşı karşıya getirebileceğini belirtiyor.