11.11.2021 - 10:25 | Son Güncellenme:
Kayıtlara geçen ve 2018’de meydana gelen en büyük sualtı yanardağ patlamasının sonucunda gökdelen büyüklüğünde bir "bebek volkan" doğdu.
Söz konusu patlamanın ardından normalde sismik aktiviye açısından sessiz bir bölgede meydana gelen sarsıntı, bilim insanlarını sualtı volkanlarını araştırmaya itti.
Depremin sualtındaki büyük bir patlamadan meydana geldiğini tespit eden araştırmacılar, Hint Okyanusu’nun Madagaskar açıklarındaki sularında 820 metre yüksekliğinde yeni bir volkan doğduğunu keşfetti.
Üstelik bu "bebek" volkan, bilinen en derin magma rezervuarı tarafından besleniyordu.
Paris Üniversitesi'nden deniz jeoloğu ve hakemli bilimsel dergi Nature Geoscience’ta yayımlanan araştırmanın başyazarı Nathalie Feuillet, "Magmanın kaynağı olan rezervuar çok derin" diye konuştu.
Araştırma ekibine liderlik eden Feuillet, "Volkanolojide ilk kez Dünya'nın dış kabuğu olan litosferin tabanında bu kadar derin bir rezervuar gördük" diye ekledi.
Volkanik depremler derin sırları açığa çıkarıyor
Madagaskar ve Mozambik arasındaki Mayotte adlı küçük bir adada Mayıs 2018 ve Mayıs 2021 arasında 11 binden fazla sarsıntı meydana gelmişti. Bunlar arasındaki en güçlü deprem 5,9 büyüklüğündeydi.
Bu ani sismik aktivite şaşırtıcıydı çünkü Mayotte yakınlarında 1972'den beri sadece iki kez deprem saptanmıştu.
Temmuz 2018'de ise GPS verileri, Mayotte'nin yılda yaklaşık 20 santimetre doğuya doğru hareket ettiğini ortaya koydu.
Bu jeolojik değişikliklere dair daha fazla bilgi edinmek için adanın etrafına navigasyon uydu sistemleri ve okyanus dibine sismometreler kuran araştırmacılar, bölgedeki volkanik aktivititeyi ilk kez tespit etti.
Volkan başta deniz seviyesinin yaklaşık 2 bin metre altında ortaya çıkmıştı. Daha önce bu alan neredeyse düz olduğu için diğer jeoloji araştırmalarında saptanamamıştı.
Ancak tektonik hareketler, kabuktaki kayayı parçalayınca magma yükselme imkanı buldu ve deniz tabanına ulaştığında şiddetli bir patlamayla birlikte bu volkanı ortaya çıkardı.
Ekip, daha fazla deprem ve volkanik aktivite tespit etmek için bölgeyi izlemeye devam ediyor. "Patlamalar hala sürüyor" diyen Feuillet, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Deniz tabanında lav tespit ettiğimiz son gözlem Ocak 2021'deydi."
Kaynak: Independent Türkçe