08.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER - Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, ekonomik şartlar altında ezilen halka, eski uygulamalarını dayatmayı sürdürüyor. Nitekim Taliban, son olarak kadınlara kamusal alanda burka giyme zorunluluğu getirdi. “Fazilet Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme” bakanlığınca uygulanacak, Taliban lideri Hibetullah Ahundzade’nin imzaladığı kararnameye göre Afganistan’da kadınlar yüzlerini örtmeden sokağa çıkamayacak.
Kararnamede ideal yüz örtme şekli için, vücudun tamamını kapatan mavi renkli burka tarif edildi. Söz konusu kıyafet ilk kez 1996’da Afganistan’ı ele geçiren Taliban’ın ülkede kurduğu baskıcı rejimin sembolü haline gelmişti. Ancak ABD’nin müdahalesi ve ardından kurulan hükümetin etkili olabildiği yerlerde bu zorunluluk kalkmıştı.
Aileye de ceza
Kararnamede, burka giymeyen kadının babasının ya da birinci dereceden erkek yakınının hapis cezasına çarptırılacağı veya kamudaki işinden atılacağı belirtildi.
Buna göre ilk aşamada uygulamayı reddeden kadınların evleri ziyaret edilecek, eşleri, erkek kardeşleri veya babalarıyla konuşulacak, ikinci aşamada kadınların “kendisinden sorumlu erkek gardiyanları” bakanlığa çağrılacak, üçüncü aşamadaysa bu erkek gardiyan mahkemeye çıkarılacak ve üç güne kadar hapis cezası alabilecek. Afganistan’da çoğu kadın başını örtse de özellikle Kabil gibi büyük şehirlerde yüzlerini örten kadınların sayısı fazla değil.
ABD ve NATO güçlerinin çekilmesinin ardından geçen yıl Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban, kadınlara yönelik baskıcı tutumundan dolayı uluslararası tepkilerin odağındaydı. Kız öğrencilerin eğitimini kısıtlayan, kadınların yanlarından erkek yakını olmadan sokağa çıkmalarının yasaklayan Taliban, son olarak kadınlara ehliyet verilmemesini istemişti. Dünyanın geri kalanıyla ticari ve diplomatik ilişkiler geliştirmek istediğini savunan Taliban, yeni dönemde kadınlara daha fazla hak verileceğini iddia ediyordu. Geçen yıldan bu yana burka zorunluluğunu geri getirmemişti.