DünyaTahliye başladı!

Tahliye başladı!

19.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk kentinden Rusya'ya sivillerin tahliyesi başladı. Donbas bölgesinde karşılıklı suçlamalar son günlerde artarken, bu durum olası Rus işgaline dair endişeleri artırdı.

Tahliye başladı

Ukrayna krizi devam ederken, özellikle Donbas bölgesinden gelen haberler, Moskova’nın yalanlamasına rağmen olası bir Rus işgaline dair korkuları artırıyor. ABD ve NATO'dan yapılan “Rusya'nın işgal için bahane aradığı” ve “sahte bayrak operasyonu düzenleyeceği” yönündeki iddiaların ardından, Donbas bölgesinden şiddet haberleri gelmeye başladı.

Haberin Devamı

Ukrayna'nın doğusundaki Luhanks'ta bulunan Rusya destekli ayrılıkçı gruplar, Ukrayna ordusunun dün iki havan topu saldırısıyla kendilerini hedef aldığını savundu. Haberin ardından Ukrayna ordusu da bir açıklama yayımlayarak son 24 saatte Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından 60 kez ateşkes ihlâli yapıldığını ve bir Ukrayna askerinin yaralandığını duyurdu.

ABD başta olmak üzere Batı ülkeleri, Rusya'yı Ukrayna'yı işgal etmek için "sahte bilgiler yaymaya hazırlanmakla" suçluyordu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Donbas bölgesine gönderilmek üzere Arnavutluk, Kosova ve Bosna Hersek’ten paralı askerlerin görevlendirildiğine dair bilgiler edindiklerini söyledi.

Donetsk’te patlama

Öte yandan Donbas bölgesindeki Donetsk kentinden dikkat çekici bir haber geldi. Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, durumun tırmanması nedeniyle Donetsk sakinlerini Rusya'ya tahliye etmeye başladıklarını söyledi. Puşilin, başta kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olmak üzere bölge sakinlerini kitleler halinde Rusya'ya tahliye etmeye başladıklarını belirtti. Yaklaşık 700 bin kişinin tahliyesi planlanan Donetsk’ten bir süre sonra siren sesleri yükselmeye başladı. Akşam saatlerinde ise Donetsk’in merkezinde şiddetli bir patlama meydana geldi. Rus basını, ayrılıkçılara ait kamu binası yakınında park halindeki askeri bir aracın havaya uçurulduğunu duyurdu. Patlamada yaralanan olmazken, Puşilin “Donbas’taki durum savaşa doğru gidiyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Bölgede yükselen gerilim üzerine açıklama yapan Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy, “Donetsk’e bir saldırı gerçekleştirmedik, olay Rusya ve destekçileri tarafından gerçekleştirilen bir provokasyon” dedi. Zalujniy, Kiev’in Donbas bölgesini geri almak için askeri yöntemlere başvuracağı yönündeki iddiaların da gerçek dışı olduğunu dile getirdi.

Sputnik’e konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü ise Washington yönetiminin, tahliye işlemi ve patlamaya dair haberlerin Ukrayna’ya karşı ‘sahte bayrak operasyonu’ başlatma bahanesi olarak gördüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Putin izleyecek!

Bununla birlikte Rusya'nın bölgedeki tatbikatları sürerken, Rusya Savunma Bakanlığı, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yönetiminde, “nükleer üçleme” araçlarının görev alacağı geniş kapsamlı bir tatbikat gerçekleştireceğini açıkladı. “Nükleer üçleme” bir ordunun havadan, karadan ve denizden nükleer füze fırlatma imkanlarını ifade ediyor.

"Nükleer üçleme” kapsamında stratejik savaş uçakları, kıtalararası balistik füzeler ile füze denizaltıları yer alıyor. Nitekim geniş tatbikatlar Rusya'nın işgal ihtimaline dair endişeleri artırıyor. ABD merkezli uzay teknolojisi şirketi Maxar'ın paylaştığı uydu görüntüleri, Moskova'dan gelen askerleri geri çekme açıklamasının aksine, Ukrayna sınırındaki Rus askeri faaliyetinin sürdüğünü gösteriyor. 

Sınır bölgesinde 149 bin Rus askerinin bulunduğu ifade ediliyor. Putin, dün yaptığı açıklamada, Rusya ve Belarus güçlerinin gerçekleştirdiği ortak tatbikatların kimse için bir tehdit oluşturmadığını söyledi. Bununla birlikte Putin "Tam olarak şu anda Donbas'taki durumun tırmandığını gözlemliyoruz" ifadesini kullandı. Putin ayrıca Rusya Acil Durumlar Bakan Vekili Vasiliy Çupriyan’a Donetsk ve Lugansk’tan gelecek sığınmacıların kabulü için Ukrayna sınırındaki Rostov Bölgesi’ne gitme talimatı verdi. Putin’in yedekte bulunan Rus vatandaşlarının askeri hazırlık eğitimi için toplanması emri verdiği de bildirildi.

Haberin Devamı

20 Şubat iddiası

Rusya’nın Kırım’da konuşlu olan 10 Su-24 bombardıman uçağının da bir tatbikat için yarımadadan ayrılıp ülkenin Krasnodarsk ve Rostov bölgelerindeki hava üslerine yerleştirildikleri açıklandı. Öte yandan ABD merkezli Politico, analiz uzmanlarının görüşlerine dayanarak, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale 20 Şubat’ta başlayabileceğini öne sürdü. Yazıda, "Rusya'nın 16 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etme ihtimali her zaman abartılmıştı. Gerçekten dikkat edilmesi gereken zaman dilimi, 20 Şubat’tan hemen sonra yaşanacaklar. Analistler bize, 16 Şubat saplantısının dikkatleri gerçekten önemli tarihlerden başka yöne çevirdiğini söylediler" ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

‘Rusya Kiev’i hedef alacak’

ABD Başkanı Joe Biden, dün Rusya-Ukrayna krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Rusya’nın çekilme konusundaki açıklamalarının gerçekleşmediğini belirten Biden, “Donbas’ta Rusya yanlıların provokasyonlarının devam ettiğini görüyoruz. Rusya’nın önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya saldırmayı planladığını düşünüyoruz. Ukrayna’nın başkenti Kiev’i hedef alacağına inanıyoruz” dedi. Bir soru üzerine “Putin’in Ukrayna’yı işgal kararı aldığına inanıyorum” ifadesini kullanan Biden, Ukrayna’nın işgali halinde Rusya’ya kapsamlı yaptırımlar uygulayacaklarını kaydetti. Biden, “Donbas’ta soykırım olduğunu söylüyorlar, yalan iddialar ortaya atıyorlar. Tüm bunlar Rusya’nın hep daha önce gördüğümüz oyunları. Burada yanlış bir hak çıkartarak Ukrayna’ya karşı harekete geçmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Tahliye başladı

Gözler Münih’te

Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı Rusya-Ukrayna krizi gündemiyle dün başladı. Bu yıl 18-20 Şubat arasında yapılacak konferansa ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da dahil olmak üzere 35’ten fazla devlet ve hükümet başkanı, 100’den fazla dışişleri ve savunma bakanı katılıyor.

Bununla birlikte Rusya’dan konferansa katılım yok. Ukrayna gerginliğinin tam ortasında düzenlenen konferans, diplomatik çözüm önerileri, yaptırım tartışmaları gibi hususlar bakımında büyük önem arz ediyor.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna sınırındaki Rus askeri varlığı ve Avrupa’da askeri ihtilaf spekülasyonlarından çok büyük endişe duyduğunu belirterek, olası bir savaşın “felaket” olacağını kaydetti.