Dünya ‘Sonun başlangıcı’

‘Sonun başlangıcı’

15.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Herson’da büyük coşkuyla karşılanan Zelenskiy, Rusya’nın geri çekilmesini “savaşın sonunun başlangıcı” olarak değerlendirdi. Zelenskiy Herson’da Rusların 400’den fazla savaş suçu işlediğini de ifade etti.

‘Sonun başlangıcı’

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Herson kentini Rus işgalinden kurtaran ve askeri olarak büyük bir başarı sağlayan Ukrayna’da sevinç devam ederken, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy bu kenti ziyaret etti. 

Haberin Devamı

Herson kent merkezinde milli marşı söyleyen ve bayrak törenine katılan Zelenskiy, “Bu, kalbimi ve ruhumu ısıtıyor. Herson bölgesini Ukrayna’ya kazandırdığınız için sizlere teşekkür etmek istiyorum. Silahlı Kuvvetlerimizi, devletimizi, bayrağımızı iade ediyoruz” dedi. Askerlere konuşan Zelenskiy, Ukrayna’nın ‘ilerlemeye devam edeceğini’ belirtirken, Rusya’nın geri çekilmesini “savaşın sonunun başlangıcı” diye nitelendirdi. Zelenksiy, Ukrayna güçlerinin bundan sonra nerede ilerleyeceği sorusuna “Moskova değil. Başka bir ülkenin topraklarıyla ilgilenmiyoruz” yanıtını verdi. 

Zelenskiy askerlerin ödediği ağır bedeli de hatırlatarak Rusya’nın işgalinin tarih sayfalarına kanlı bir gerçek olarak geçeceğini söyledi. 

Haberin Devamı

İşbirlikçiler yüzleşti! 

Zelenskiy ayrıca, Herson bölgesinde 400’den fazla savaş suçunun belgelendiğini belirterek, “Müfettişler şimdiden 400’den fazla Rus savaş suçunu belgeledi, hem sivillerin hem de askeri personelin cesetleri bulundu. Rus ordusu, Herson bölgesinde, ülkemizin diğer bölgelerinde olduğu gibi aynı vahşeti geride bıraktı. Her katili bulup adalete teslim edeceğiz” ifadelerini  kullandı. Herson’da işgal sırasında Rusya ile işbirliği yapanlara halka yüzleşme cezası verildi. Bölgeden gelen fotoğraflarda, kent sakinlerinin direğe bağlı iki ‘işbirlikçi’yle yüzleştiği anlar yer aldı. Bu kişilerin başında Ukraynalı askerlerin nöbet tuttuğu görüldü. İşgal sırasında Ruslara yardım eden işbirlikçilerin şimdi yargılanması bekleniyor. 

Zelenskiy yine cephede 

Zelenskiy daha önce de Buça, İzyum, Zaporijya gibi savaşın kritik cephe bölgelerini ziyaret etmişti. Herson ziyaretinin hem sembolik hem de askerlerin ve sivillerin moralini yükseltmek açısından önemli olduğu ifade ediliyor. Herson sokaklarını gezen Zelenskiy, büyük sevgi gösterisiyle karşılanırken, halk “Ukrayna’ya zafer!” sloganları attı. Ukraynalı lider de askerlere madalya dağıtıp onlarla fotoğraf çektirdi. Öte yandan Ukrayna lideri, Herson’un hala tehlikeli olduğunu belirterek, bölgede birçok mayın ve patlamamış mühimmat olduğunu kaydetti. Zelenskiy, Rusya’ya karşı mücadelede destekleri için NATO ve diğer müttefiklere teşekkür etti ve HIMARS sistemlerinin savaş alanında önemini vurguladı. 

Haberin Devamı

BM’den Rusya’ya tazminat kararı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Rusya aleyhine bir karar daha oy çokluğuyla alındı. Genel Kurul'da yapılan oylamada, Rusya'yı tazminat ödemek de dahil olmak üzere Ukrayna'yı işgal ederek uluslararası hukuku ihlal etmekten sorumlu tutmaya çağıran karar, 73’e karşı 94 'lehte' oy ile kabul edildi. Oylamada 14 ülke çekimser kaldı. Kararda, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 'yanlış eylemlerinden' kaynaklanan 'zarar, kayıp veya yaralanma için uluslararası bir tazminat mekanizması' kurulması ihtiyacı kabul edilerek, BM üyesi ülkelerin Ukrayna ile işbirliği içinde Rusya'nın Ukraynalılar ve hükümete verdiği hasar, kayıp veya yaralanmalara ilişkin iddiaları ve bilgileri belgelemek için 'uluslararası bir kayıt' oluşturması tavsiye edildi.