19.03.2011 - 00:34 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Japonya, deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima Daiçi nükleer santralında zarar gören reaktörlerin güvenliğini sağlayarak yeni bir Çernobil felaketi yaşanmasının önüne geçebilmek için her şeyi deniyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano dün yaptığı açıklamada, reaktörlerin soğutulması konusunda zamana karşı yarış verildiğini söyledi.
Santraldeki atık yakıt tüpleri çevrelerindeki havuzlar sayesinde soğuk ve güvenli duruyordu. Depremin ardından elektriğin kesilmesi ile havuzların soğuması durmuş, havuzlardaki suyun buharlaşması ve dışarı sızması nedeniyle yakıt çubukları açıkta kalarak radyasyon yaymaya başlamıştı.
Japon yetkililer iki gün boyunca havuzları helikopterden boşalttıkları suyla doldurmayı denedi. Ancak rüzgar suyun uçmasına, yakıt tüplerinin ısısı ise havuza denk gelen suyun hemen buharlaşmasına neden oldu. Japonlar bir yandan da reaktörlere elektrik kablosu çekerek havuzları tekrar soğutmayı denedi. Ancak başarılı olamadı.
Üç reaktör daha
Her iki yöntem de istenilen sonucu vermeyince dün klasik yönteme başvuruldu. Santralın çevresine konuşlandırılan itfaiye araçları reaktörlere su püskürterek soğutmayı denedi. Operasyon için 250 kilometre uzaklıktaki Tokyo’dan en az 30 itfaiye aracı yönlendirildi. Reaktörün içinde çalışmalar hızlandı. Santralda çalışanların sayısı 180’den 322’ye çıkarıldı. Maruz kaldığı radyasyon seviyesi üst limiti geçen bazı işçiler geri çekildi.
Japonya Nükleer Güvenlik Kurumu sözcüsü Hidehiko Nişiyama, ilk adımlarının 1 ve 2 numaralı reaktörler ile mümkün olursa 4 numaralı reaktörlerin pompalarına yeniden elektrik göndererek, soğutucuları çalıştırmak olduğunu söyledi. Nişiyama, Çernobil faciasında yapıldığı gibi reaktörü kum ve betona gömmenin de akıllarının bir köşesinde bulunduğunu fakat ilk olarak soğutmaya odaklandıklarını açıkladı. Santralda 1 numaralı reaktörde havuzun boşalmak üzere olduğu, 5 ve 6 numaralı reaktörlerde de ısının arttığı açıklandı.
Yine de çalışmalar santraldeki 6 reaktörden, insan sağlığı için en yüksek tehlikeye sahip olan uranyum ile labotuvarda üretilen plütonyumun karışımı olan MOX adlı yakıtı içermesi nedeniyle en kritik reaktör olarak görülen 3. reaktöre yoğunlaşıyor.
JAPONYA’DAN DÖNÜŞ HAZIRLIĞI
Japonya’da Fukuşima Daiç Nükleer Santralında meydana gelen nükleer sızıntı tehlikesi nedeniyle, bu ülkedeki Türklerin dönüşleri arttı. Kimse Yok Mu Derneği’nin aracılığı ile THY’nin tarifeli seferiyle dün Osaka’dan İstanbul’a gelen 4’ü çocuk 7 kişi Atatürk Havalimanı’nda yakınları ve dernek üyeleri tarafından karşılandı. Gelenler arasında bir Japon da vardı.
FAİK KAPTAN İstanbul DHA
30 çocuk okulda ailelerini bekliyor
Japonya’da tsunaminin en etkili olduğu şehirlerden Işinomaki’de bir ilkokulda 30 çocuk 11 Mart’tan bu yana ailelerinin kendilerini almaya gelmesini bekliyor. Yaşları 8 ila 12 arasında değişen çocuklar deprem olduğu sırada okuldaydı. Birçok aile felaketten sonra çocuklarını almaya geldi. Fakat 30 çocuğu alan olmadı. Okula gelirken dalgalara kapılıkları sanılan ailelerinin hayatta olduklarına dair umutlar tükenirken, kimse çocuklara ne diyeceğini bilemiyor. Çocukların olumsuz etkilenmeleri için dışarıdan kimsenin okula girmesine de izin verilmiyor. Yetkililer, her kapı gıcırtısının çocukların ümitlerini tazelemesinden korkuyor. 30 çocuk, öğretmenlerinin gözetiminde oyunlar oynayıp kitap okuyarak günlerini geçiriyor.
Japonya’ya 33 kişilik kurtarma ekibi
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD)Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami felaketi sonraı Japonya Hükümeti’nin talebi üzerine ülkeye 33 kişilik arama kurtarma ve teknik personel gönderdi. Türk Hava Yolları’na (THY) ait bir uçakla Tokyo’ya hareket eden ekibi, Atatürk Havalimanı’na gelen Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Kiyoshi Arakı uğurladı. Bu arada akşam saatlerinde Kargo uçağında da 3 araç, 2 römork, 40 adet dozimetre ile 5 adet radyasyon ölçüm cihazı gönderildi.
İBRAHİM YILDIZ İstanbul DHA