DünyaSon pişmanlık fayda eder mi?

Son pişmanlık fayda eder mi?

07.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yapay zekânın mucitlerinden Geoffrey Hinton’un “Bu iş insanlığı bitirecek” diyenlere katılması, korkuyu alevlendirdi. Pişmanlık duyan Hinton’un “Dünyayı yapay zekâdan koruyalım” çağrısı Beyaz Saray’ı da alarma geçirdi!

Son pişmanlık fayda eder mi

Pelin Aykın - Yapay zekâ alanında öncü isimlerden olan 75 yaşındaki İngiltere ve Kanada vatandaşı bilim insanı Geoffrey Hinton, Google’daki görevinden istifa ettikten sonra yaptığı açıklamalarla panik yarattı. Bu teknolojinin babası Hinton’un toplum için oluşturduğu riskler nedeniyle yapay zekâyı ilerlettiği için pişmanlık duyduğunu söylemesi, haftanın en çok konuşulan konularından biriydi. Hinton’ın tehlike uyarısı, ABD’nin teknoloji merkezi Silikon Vadisi’nde iç savaşa da neden olan yapay zekânın gücü konusundaki tartışmalara farklı bir boyut getirdi.

Haberin Devamı

Aralarında Twitter’ın CEO’su Elon Musk’ın da bulunduğu teknoloji baronlarının, Mart ayında yapay zekâ çalışmalarına ara verilmesi çağrısı yapması Silikon Vadisi’nde en büyük çatlağa neden oldu. Apple’ın kurucu ortağı Steve Wozniak ve Musk gibi isimler yapay zekânın insandan daha zeki olması durumunda tehlikelere yol açabileceğini belirtti. Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve Google’ın CEO’su Sundar Pichai’in başını çektiği bir grup teknoloji lideriyse yapay zekânın küresel ısınmayı önlemede ve kanserin tedavisinde işe yarayabileceğini savundu.

Yarattı, öldürebilecek mi?

Şimdi bu tartışmaya bilişsel ruhbilimci ve bilgisayar bilimcisi Hinton’un dahil olması yapay zekâya dair korkuları alevlendirdi. “Google Bard” ve “ChatGPT” gibi yapay zekâlı sohbet robotlarının gelişmesinin önünü açan kendi kendine öğrenen bir sinir ağı geliştiren Hinton, bu buluşa imza attığı için pişmanlık duyduğunu söyleyince büyük yankı uyandırdı. Yapay zekâ çalışmaları alanındaki rekabet nedeniyle söz konusu teknolojinin bir gün insanlığı geçebileceği konusundaki endişelerin göz ardı edildiğini belirten Hinton’un, dünyayı yapay zekanın tehlikeleri konusunda uyarmak için Google’daki görevinden ayrılması da durumun ciddiyetini artırdı. Hinton da söz konusu açıklamasının ardından Musk ve Beyaz Saray’dan gelen yapay zekânın kontrol edilmesi konusunda yardım taleplerine yanıt vereceğini söyleyerek eylemini bir adım ileriye taşıdı. Yapay zekânın kendi yazdığı kodu çalıştırarak insanlığı ortadan kaldırabileceğinden endişe duyduğunu belirten Hinton’un açıklamaları Beyaz Saray’da da yankı buldu. ABD Başkanı Joe Biden, yapay zekâ üzerine çalışan teknoloji şirketleri olan Google, Microsoft ve OpenAI yöneticileriyle Beyaz Saray’da önceki gün görüştü. Biden’ın, sektörün daha sıkı şekilde denetlenmesi gerektiği uyarısını yaptığı belirtildi.

Haberin Devamı

‘Terör örgütlerinin oyuncağı olabilir’

Goldman Sachs’ın bir raporu, yapay zekânın 300 milyon işin yerini alabileceğini öne sürüyor. Rapora göre, yapay zekâ insan emeğinden ayırt edilemeyen içerik oluşturabiliyor. Özellikle 5 ay önce kullanıma sunulan OpenAI’ın geliştirdiği ChatGPT, makale, haber, şiir ve şarkı yazmak gibi pek çok görevi yapabiliyor. Ancak Hinton’un da aralarında bulunduğu uzmanlar, yapay zekânın savaşlarda kullanılabilecek bir silah haline gelebileceğini söylüyor. NewsGuard’ın raporuna göre, yanlış bilgileri hızla yayan yapay zekâlı birçok haber platformu bulunuyor. Uzmanlara göre, terör örgütleri de hedeflerine ulaşmak için söz konusu teknolojiyle yanlış bilgi yayarak ve propaganda yaparak toplumları kaosa sürükleyebilir!

Haberin Devamı

Ünlü tarihçiden çok önemli uyarı

“Sapiens” kitabıyla tüm dünyada ünlenen İsrailli tarihçi ve yazar Yuval Noah Harari, yapay zekâyla ilgili teorilerin en çarpıcı olanlarından birini ortaya attı. İsviçre’de katıldığı Frontiers Forum konferansında konuşan Harari, “Gelecekte, kutsal yazıları insan olmayan bir zekâ tarafından yazılmış ilk dinleri ve tarikatları görebileceğiz” dedi. Ayrıca, yapay zekânın bir silahlanma yarışının ortasında olduğunu vurgulayan Harari, “İlaç şirketlerinin ürünlerini güvenlik kontrollerinden geçirmeden insanlara satamaması gibi hükümetler de yeni yapay zekâ ürünlerini güvenli hale getirmeden önce kamuya sunmamalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

İtalya ‘Sakıncalı’ deyip yasakladı

Yapay zekâ, güvenlik risklerini, ırkçılığı, eşitsizliği artıracağına ve etik sorunlara yol açacağına dair endişelere de neden oldu. Bu nedenle ABD, Avrupa Birliği, Hindistan ve Çin denetim kanallarını harekete geçirdi. ChatGPT’yi kullanıcı verilerini depolamaya yönelik mevzuatı ihlal ettiği ve kullanıcıların yaşını doğrulamadığı gerekçesiyle yasaklayan İtalya, bu alanda önlem alan ilk ülkeler arasına girdi. ABD Başkanı Joe Biden, yapay zekâ çağında insanların haklarını korumak amacıyla bir haklar beyannamesi istediğini dile getirirken, Birleşmiş Milletler ise mevcut insan haklarını sağlamak için küresel bir dijital sözleşme duyurdu.