DünyaSon dakika... Ukrayna'dan Rusya'ya yeni anlaşma taslağı! Türkiye dahil peş peşe açıklamalar

Son dakika... Ukrayna'dan Rusya'ya yeni anlaşma taslağı! Türkiye dahil peş peşe açıklamalar

07.04.2022 - 16:48 | Son Güncellenme:

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ukrayna çarşamba günü Rusya'ya, İstanbul'dakinden farklı bir taslak sundu, bu kabul edilemez" dedi. Ukrayna'nın müzakerecisi Podolyak ise Lavrov'un açıklamalarının 'doğru olmadığını' söylerken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu 'müttefiklerdeki tavır değişikliğine' dikkat çekti. Rusya lideri Putin, Güvenlik Konseyi'ni topladı. Aynı saatlerde NATO'dan da 'çok daha fazlasına hazırlıklı olmalıyız' açıklaması geldi.

29 Mart tarihinde İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda Ukrayna ve Rusya heyetleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yapılan toplantıda bir araya gelmiş ve işgalin başladığı tarihten bu yana ilk kez olumlu gelişmeler kaydedilmişti. Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, “Biz İstanbul’daki görüşmede pozisyonumuzu Ukrayna tarafı olarak belirttik. Rusya resmi olmayan cevabını verdi ve Kırım hariç tekliflerimizi kabul etti" ifadelerini kullanmıştı. Bugün ise Moskova, Kiev, Ankara ve NATO'dan peş peşe açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

LAVROV: UKRAYNA GÖRÜŞMELERİ BALTALIYOR

Rus Bakan Lavrov bugün yaptığı açıklamada "Ukrayna'nın teklifi, Kırım ve Donbas'ın Putin-Zelenskiy görüşmesinde tartışılması yönünde, bu kabul edilemez." diye konuştu. ABD'nin Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy'i savaşmak için zorladığını savunan Rus bakan, Ukrayna ile görüşmelerin devam edeceğini ancak Moskova'nın taleplerinde ısrarcı olacağını vurgulayarak, Kiev'in görüşmeleri baltaladığını öne sürdü.

UKRAYNA CEPHESİNDEN YANIT: 'BUÇA KATLİAMI UNUTULSUN DİYE YAPILMIŞ BİR AÇIKLAMA'

Ukrayna'nın müzakerecisi Mykhailo Podolyak ise, Lavrov'un sunulan barış anlaşması taslağına ilişkin 'kabul edilemez' unsurlar içerdiği yorumunu reddetti. Lavrov'un açıklamalarının amacının, dünya kamuoyunun dikkatini Buça katliamından uzaklaştırmak olduğunu vurguladı. Ukraynalı müzakereci, Rus bakanın görüşmelerde olmadığını ve yorumlarının sadece propaganda amaçlı olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU: MÜTTEFİKLERİN TAVRINDA DEĞİŞME VAR

Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Buça'dan gelen görüntüler müzakereleri gölgeledi" ifadesini kullandı ve yaşananları 'kabul edilemez' olarak niteledi. Çavuşoğlu, "Müttefiklerin tavrında ciddi değişme var. Türkiye her zaman barıştan yana tavır sergiliyor. Ukraynalı mevkidaşıma, kendilerini Türkiye'de yine misafir etmek istediğimizi söyledik" diye konuştu.

PUTİN GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askeri operasyonlar ve Kiev kanadıyla yürütülen görüşmelerini masaya yatırmak için Güvenlik Konseyi'ni topladı. Savunma ve istihbarat liderlerinin hazır bulunduğu toplantıya ilişkin henüz detaylar paylaşılmadı. Aynı saatlerde NATO'dan kritik bir açıklama yapıldı.

'BU SAVAŞ YILLARCA SÜREBİLİR'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dışişleri bakanları toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, NATO üyelerinin Ukrayna'ya desteği güçlendirme konusunda anlaştığını ve ülkeye çok çeşitli silah sistemlerinin sağlandığını söyledi. "NATO doğrudan çatışmaya dahil olmayacak ve NATO müttefikleri Ukrayna'ya asker göndermeyecek. Ukrayna'nın deniz ve hava kuvvetlerini destekleyerek caydırıcılık sağlıyoruz" diyen Stoltenberg, "Bu savaş aylarca, yıllarca sürebilir. Bu nedenle çok daha fazlasına hazırlanmamız gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

NATO ŞÜPHECİ YAKLAŞMIŞTI

İstanbul barış müzakereleri için Stoltenberg açıklamasında, "Rusya'nın Kiev çevresindeki ve kuzey Ukrayna'daki askeri operasyonları azaltacağına dair son açıklamalarını duyduk, ancak Rusya niyetleri hakkında defalarca yalan söyledi. Bu yüzden Rusya'yı sözlerine göre değil, sadece eylemlerine göre değerlendirebiliriz" ifadelerine yer vermişti. Ukrayna lideri Zelenskiy ise “Ukrayna’nın gerçek bir dostu olan Erdoğan’la bir görüşme daha yaptık. Barış için daha fazla adım atma konusunda mutabık kaldık. Türkiye, Ukrayna'nın güvenliğinin garantörlüğüne hazır olduğu için teşekkür ettim" demişti. Putin de İstanbul görüşmelerinden sonra telefonla görüştüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan'a  teşekkür etmiş, Kremlin'den yapılan açıklamada, “Devlet Başkanı Putin, Türkiye’ye şükranlarını dile getirdi” ifadelerine yer verilmişti.