DünyaSon dakika... Türkiye ve Hollanda'dan önemli karar!

Son dakika... Türkiye ve Hollanda'dan önemli karar!

20.07.2018 - 14:07 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hollandalı mevkidaşıyla telefonda görüştü. Görüşmeden ilişkilerin normalleşmesi kararı çıktı.

Son dakika... Türkiye ve Hollandadan önemli karar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, NATO Zirvesi kapsamında Hollandalı mevkidaşı Stef Blok'la bir görüşme gerçekleştirdiğini ve bu çerçevede, geçen yıl 11 Mart'ta meydana gelen ve ilişkileri bozan üzüntü verici olayları ele aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Stratejik ortaklığa dayanan çok boyutlu ilişkilere zarar veren mevcut tıkanıklığın geride bırakılmasının her iki tarafın da ortak beklentisi ve arzusu olduğunu müşahade ettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bu görüşmemizde ortaya çıkan, ilişkileri normalleştirmek için adımlar atma iradesi ışığında inisiyatif alan Hollandalı mevkidaşım, tarafıma bir mektup iletti ve ilişkilerimizin normalleştirilmesi arzusunu teyit etti. Bu mektup üzerine kendisiyle ayrıca telefonda görüştük ve ilişkilerimizin önünü açmak için atılacak adımlar konusunda mutabık kaldık.

Bu çerçevede ilk adım olarak, ortak bir açıklama yapma kararı aldık. Büyükelçilerimizi karşılıklı olarak kısa zamanda atamak üzerinde mutabık kaldık.

Haberin Devamı

Ayrıca, ülkelerimiz arasındaki diyalog ve güveni yeniden tesis etmek ve ilişkilerimizi eski seyrine sokacak müteakip yol haritasını belirlemek üzere Hollandalı mevkidaşım Blok'u ülkemize davet ettim. Bu ziyaretin de yakın zamanda gerçekleşmesi söz konusudur."

Bakan Çavuşoğlu, Hollanda'da 450 bin kişiden meydana gelen büyük bir Türk toplumu bulunduğunu anımsatarak, Türkiye'de en büyük doğrudan yabancı yatırıma sahip bu ülkeyle ilişkilerin düzelmesi yolunda, dış politikada her zaman olduğu üzere milli menfaatler doğrultusunda hareket edeceklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, Hollanda ile ilişkilerin bundan sonraki seyri için bir yol haritasını belirleyeceklerini kaydetti.

"Bir mektup gönderdiler"

NTV'ye de konuşan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bir mektup gönderdiler. Mektup da bizim elimize geçti. İlişkilerin normalleşmesi için mutabakata vardık. Kendileri Türkiye’yi ziyaret edecekler. Hangi adımların atılacağı kararlaştırılacak. Hollanda’daki Türklerin durumu da önemli. Maalesef olumsuz durumlar da ortaya çıktı. Neticede bu ziyaret 1,2 ay içinde gerçekleştirilecek. Mektup geldi ve mektuptan sonra telefonda da görüştük.

Bir sayfalık bir mektuptu. O üzücü olayı geride bırakarak ilişkilerde yeni bir sayfa açma isteğini vurgulayan bir mektuptu. Türkiye-Hollanda işbirliğine vurgu yapan ve o günlere tekrar dönme ve yeni bir sayfa açma isteği vardı.

Haberin Devamı

Telefon görüşmesinde mektubu aldığımı söyledim. Yaşanan olayların tekrar yaşanmaması gerektiğini, böyle bir durumda bizim ilişkilerimizi normalleştirebileceğimizi konuştuk. Ekonomik ilişkilerden tutun da karma ekonomik konsey, istişare toplantıları, terörle mücadele gibi her alanda bir kopma olmuştu. İlişkiler düzelince hangi adımlar atılacak? Büyükelçilerin atanması konusunda da bir mutabakat sağladık.

Daha 5-10 dakika önce görüştük telefonda. Bir prosedür var. Onlar tarafından da sanırım hükümete götürecekler. Kimin gönderileceği konusunda Sayın Cumhurbaşkanımız’ın atamasıyla büyükelçiler gidiyor. Sonuç olarak bir isim veremeyiz ama önümüzdeki günlerde belli olacak.

Ziyaret bu senenin ikinci yarısında olacak. Tahminen ağustos sonu eylül ayı uygun bir tarih bulunmaya çalışılır."

İlişkiler 2017 Martında gerilmişti

Hollanda hükümeti, Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumu döneminde, Hollanda'da Türk vatandaşlarıyla bir araya gelerek konuşma yapmayı planlayan Çavuşoğlu'nun uçağına verilen iniş iznini iptal etmişti. Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın da 11 Mart 2017'de Rotterdam'daki Türk konsolosluğuna girişine izin vermeyen Hollandalı yetkililer, Kaya'nın korumalarını gözaltına almış ve kendisini polis eskortuyla Almanya'ya gitmeye zorlamıştı.

Haberin Devamı

Gelişmeler üzerine Türkiye, ülke dışında bulunan Hollanda'nın Ankara Büyükelçisinin dönmemesini istemişti. İki ülke, diplomatik temsilini karşılıklı olarak maslahatgüzar düzeyinde tutuyordu.