Dünya Skandal 140 sayfalık rapor yayınlandı: Çöpten parça alıp Boeing'e takıyorlar

Skandal 140 sayfalık rapor yayınlandı: Çöpten parça alıp Boeing'e takıyorlar

30.04.2024 - 11:27 | Son Güncellenme:

Geçen ay ölü bulunan havacılık devi Boeing’in eski çalışanı, ölümünden kısa süre önce verdiği ifadede şirketi “sayısız” defa Amerikan yasalarını ihlal etmekle suçladı.

Skandal 140 sayfalık rapor yayınlandı: Çöpten parça alıp Boeinge takıyorlar

The Boeing Company, dünya çapında başta uçak, helikopter, roket, uydu, telekomünikasyon ekipmanları ve füzeler tasarlayan ve üreten çok uluslu bir Amerikan havacılık şirketidir. William Boeing tarafından 1916 yılında ABD'nin Washington eyaletinde kurulan şirket askeri uçakların üretiminde de yer alıyor. Şirketin ürettiği Boeing 737 model uçak ise dünyada adından sık sık kazaları ve hatalarıyla söz ettiriyor. Uzmanlar 737'nin karıştığı kazalarda için pilotların sistemle mücadelesi, yetersiz eğitim ve Boeing'in tasarım ve güvenlik açısından eksiklikleri ana neden olarak belirledi. Son olarak Alaska Havayolları'nın 1282 sefer sayılı uçuşunu yapan 737 Max 9 tipi uçağın gövdesinden bir bölüm, kalkıştan kısa bir süre sonra koparak düşmüş, uçakta delik açılmıştı. Uçağın Portland'a acil iniş yaptığı olayda şans eseri yaralanan olmadı. ABD'deki havayollarının kullandığı 171 Boeing 737 Max 9 tipi uçak, incelemeden geçirilmek üzere hangara çekildi. Başta Alaska ve United Havayolları uçuşları olmak üzere, yüzlerce uçuş iptal edildi. Türk Hava Yolları da elindeki bu tip 5 adet uçağın inceleneceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

BOEING'I İFŞALADI, ÖLÜ BULUNDU

Öte yandan geçmiş yıllarda sık sık Boeing'i ifşalayan ve uçaktaki hataları hem mahkeme hem de çeşitli medya kuruluşlarında duyuran John Barnett isimli eski çalışan uçağın hatalarıyla ilgili bir davaya girecekti. Barnett 32 yıl boyunca Boeing'de çalışmış ve kalite sorumlusu olarak görev almıştı.

Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, şirkete karşı bomba etkisi yaratan bir dava için ifadesinin ikinci kısmına gelmeyen Barnett, kaldığı otelinin otoparkında kamyonunda ölü bulundu. Yetkililer Barnett'in kendini vurduğunu belirtiyor. Barnet geçtiğimiz yıllarda baskı altında çalışan işçilerin uçaklara bilerek kalitesiz ve yanlış parçalar yerleştirdiğini iddia etmiş ve uçak üretimlerinin aceleye getirildiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Skandal 140 sayfalık rapor yayınlandı: Çöpten parça alıp Boeinge takıyorlar

YENİ DETAYLAR

Geçen ay ölü bulunan havacılık devi Boeing’in eski çalışanı, ölümünden kısa süre önce verdiği ifadede şirketi “sayısız” defa Amerikan yasalarını ihlal etmekle suçladı. Eski Boeing çalışanı John Barnett, şirketin, 787 model yolcu uçaklarını yaptığı fabrikadaki kalite denetimlerini “ortadan kaldırmaya” çalıştığını iddia etti. Barnett’in ifade metnini avukatları kamuoyuna açıkladı. İfade metninin 140 sayfayı aştığı belirtildi.
Barnett, 2017’de sağlık sorunları nedeniyle emekli olmadan önce 30 yıldan fazla süre Boeing’te çalıştı. Eski kalite kontrol mühendisi daha sonra, bazı güvenlik kaygılarını dile getirdikten sonra, müdürlerinden mobbing (iş yerinde bilinçli yıldırma) gördüğü iddiasıyla şirkete dava açmıştı. Şirket ise suçlamayı reddetti.

Barnett’in ifadesinin büyük kısmı 2010’dan sonraki süreçle ilgili. Bu tarihte Boeing’in Everett, Washington’daki tesisinden, North Charlston’daki o dönem yepyeni bir fabrika olan tesisinde çalışmaya başlamıştı. Fabrika, şirketin uzun mesafeli uçuşlarda kullanılan uçağı 787 Dreamliner üretimi için kurulmuştu.

Skandal 140 sayfalık rapor yayınlandı: Çöpten parça alıp Boeinge takıyorlar

"BUNA VAKTİMİZ YOK"

John Barnett, çalışanların zamandan tasarruf etmek için şirketin kendi kalite kontrol sistemindeki belirli kuralları atlama baskısı altında olduklarını da iddia etmişti. Barnett, fabrikada “Uçak yapıyoruz, süreçleri takip etmeye vaktimiz yok” havasının hakim olduğunu savunmuştu. Bu durumun da, üretim bandında çok sayıda hatalı parçaların olmasına, bazı parçaların da ortadan kaybolmalarına yol açtığını da vurgulamıştı. Barnett bunlara, uçak gövdesinin iki büyük kısmının da dahil olduğunu anlatmıştı.

Haberin Devamı

Bir örnekte, oksijen sisteminde çalışması gereken hatalı bir tüpün çöp kutusundan çıkartıldığını ve şu an yolcu taşıyan bir uçakta olabileceğini belirtti.
Bu parçalar, normalde istenmeyen kimyasal tepkime ihtimalini azaltmak için dikkatlice sterilize ediliyor.