DünyaSon dakika... Satürn'ün atmosferinden olağanüstü kareler!

Son dakika... Satürn'ün atmosferinden olağanüstü kareler!

28.04.2017 - 09:52 | Son Güncellenme:

Cassini uzay aracının 110 bin kilometre hızla dalış yaptığı gezegen ve halkaları arasında çekilen olağanüstü kareler, NASA tarafından paylaşıldı. Bugüne kadar Satürn atmosferinin en yakın fotoğrafları elde edilirken, Dünya ile gezegenin uyduları Epimetheus, Titan ve Mimas da kadraja girdi.İlk dalışı başarıyla tamamlayan Cassini, Eylül sonuna kadar 21 kez daha aynı yolu izleyecek ve ardından yakıtı biteceği için halkalar arasında yok olacak.

Son dakika... Satürnün atmosferinden olağanüstü kareler

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Cassini gözlem uydusunun Satürn gezegeninden çektiği muazzam fotoğrafları dünyaya servis etti.

Haberin Devamı

110 bin kilometre hızla Satürn ve halkaları arasına dalan Cassini'nin geçtiği görüntüler benzersiz. NASA, şimdiye kadar Satürn atmosferinin en yakın fotoğraflarının en yüksek çözünürlükle çekildiğini duyurdu.

Fotoğraflardan birinde Dünya yer alırken, gezegenin uyduları Epimetheus, Titan ve Mimas da diğer karelerde göründü.

Oldukça tehlikeli geçiş sırasında Cassini ile dünya arasında 20 saat boyunca bağlantı kurulamamıştı. Gözlem uydusu, kaya veya buz parçalarına çarpma ihtimaline karşı antenini kalkan olarak kullanıyor.

Eylül ayı sonunda görev süresi bitecek Cassini'nin Satürn çevresindeki son geçişleri NASA tarafından 'büyük final' olarak adlandırılıyor. Gözlem uydusu Satürn'ün atmosferine girip yok olmadan önce gezegenin gizemini çözebilir.

Haberin Devamı

NASA, hafta başında yaptığı açıklamada atmosferin yapısı, bileşenleri ve dinamikleri ile Satürn'ün halkaları hakkında olağanüstü bilgiler öğrenmeyi beklediklerini duyumuştu. Bu bilgilerden biri, halkaların toplam kütlesi. Kütlenin miktarı ne kadar büyükse halkaların o kadar eski olduğu düşünülecek. Halkaların gezegenle aynı yaşta olma ihtimali de var.

Bilim insanları bunu Cassini'nin uçuşu sırasında hızının yerçekiminden nasıl etkilendiğini ölçerek gerçekleştirecek. Cassini, daha önceden halkaların dışından uçuyordu ancak son uçuşla her şey değişti.

İtalya Roma'daki Sapienza Üniversitesi'nden Luciano Less, "Cassini'nin hızını saniyede birkaç mikron hassasiyetinde ölçebileceğiz. Bir milyar kilometreden daha uzak olduğunu düşündüğümüzde bu aslında müthiş bir şey" demişti.

Satürn'ün çevresindeki dev halkalara neredeyse saf su buzundan oluşuyorlar.