DünyaSon dakika... Rusya'da ipler koptu! Wagner cepheden çekiliyor

Son dakika... Rusya'da ipler koptu! Wagner cepheden çekiliyor

05.05.2023 - 11:40 | Son Güncellenme:

Aylardır gizlenemeyen Rus ordusu ile paralı askerler Wagner Grubu arasındaki çatlak, dün akşamdan itibaren bir kaosa dönüştü. Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'a hakaretler yağdıran Wagner'in kurucusu Prigozhin, Kremlin'e rest çekti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde geçtiğimiz sonbahardan bu yana savaşın donduğu Bakhmut'ta dengeleri kökünden değiştirecek hamle geldi. Paralı askerlerin yer aldığı Wagner Grubu'nun kurucusu Yevgeny Prigozhin, aylar önce su yüzeyine çıkan çatlakta Rus ordusuna karşı en kritik adımını atıyor.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a ateş püsküren Prigozhin, Wagner askerlerinin 10 Mayıs itibarıyla Bakhmut'tan çekileceğini duyurdu.

Ruslar üçte ikisini ele geçirebildikleri kilit şehir Bakhmut'ta on binlerce kayıp verdi. Batılı istihbarat ajansları, verilen kaybın 20 bini aştığını kaydediyor.

Wagner Grubu ile düzenli ordu arasında gizlenemeyen çatlak giderek büyürken, Vladimir Putin'in Şefi lakaplı Yevgeny Prigozhin cephe hattından çektiği videolarla Rus ordusunu hedef almaya başladı.

HAKARET YAĞMURU

Videolarda sarf edilen cümlelerin tonu giderek sertleşirken, Prigozhin son olarak Perşembe akşamı Telegram hesabından yayınladığı videoda Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'a küfürler savurdu.

Haberin Devamı

Yerde yatan ölü askerlerini gösteren öfkeli Prigozhin, "Mühimmatımız kalmadı, yüzde 70'i gitti. Şoygu! Gerasimov! Nerede bu .... mühimmatları?" diye sordu, en ağır küfürleri sarfetti.

Son dakika... Rusyada ipler koptu Wagner cepheden çekiliyor

Yeterli cephanenin ellerine ulaşması halinde ölü sayısının beş kat azalacağını vurgulayan Yevgeny Prigozhin, bu sabah ise Vladimir Putin ve Rus ordusuna rest çekti. Wagner Grubu'nu kurduğunu yıllarca inkar ettikten sonra ilk kez geçtiğimiz yıl sonbaharda açık şekilde kabul eden Prigozhin, Rus ordusuna Bakhmut'tan çekilmemek için 10 Mayıs'a kadar süre verdi. Wagner Grubu, talep ettiği cephaneyi elde edemezse, güçlerini Donetsk'teki kilit şehir Bakhmut'tan çekecek:

"Şoygu! Gerasimov! Cephane nerede? Onlar buraya gönüllü olarak geldi ve siz maun rengi bakanlığınızda şişmanlayın diye öldüler."

BBC, hapishanedeki azılı mahkumları af karşılığında cepheye götürme teklif ettiği videoyla Eylül 2022'den itibaren dünya gündemine giren Yevgeny Prigozhin'in son aylarda etkisinin azaldığını ve yerine getirmediği tehditler savurduğunu hatırlatıyor.

ABD'DEN DİKKAT ÇEKEN YORUM

Yevgeny Prigozhin'in çıkışı, Ukrayna'da bataklığa saplanan Rusya için bir kırılmayı işaret ediyor. Halihazırda Ukrayna ordusunun karşı taarruzu beklenirken, ABD istihbaratı Rusya'nın 2023 yılı içinde önemli bir saldırı gücünden yoksun olduğunu belirtiyor.

Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haynes, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada Rusya'nın bu yıl sonuna kadar önemli bir saldırı düzenleyemeyeceğini söyledi. Ukrayna'nın karşı taarruzunun başarılı ya da başarısız olmasının bu durumu değiştirmeyeceği notunu düşen ABD Ulusal İstihbarat Direktörü'ne göre, Moskova şu anda ciddi bir saldırı için eğitilmiş asker ya da silaha sahip değil.

Haberin Devamı

Rusya'nın tüm çabasını halihazırda işgal ettiği Ukrayna topraklarını elinde tutmaya harcayacağı yorumunu yapan Haynes, Putin'in nükleer silah kullanma ihtimalini ise oldukça düşük görüyor.

YANINDA 'MARIUPOL KASABI' VAR

ABD merkezli askeri analist Rob Lee, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bu şikayetinin muhtemelen, Ukrayna'nın uzun süredir beklenen karşı saldırısından önce Rusya'nın cephaneyi eşit dağıtması için yapıldığını söyledi. Savunma bakanlığının tüm cepheyi savunması gerektiğini ancak Prigozhin'in tek endişesinin Bahmut'u almak olduğunu ekledi.

Wagner kurucusu Prigozhin, Ukrayna'nın karşı saldırısının 15 Mayıs'ta başlayacağını tahmin ediyor. Çünkü tanklar ve toplar bahar yağmurunun ardından kuru havada ilerleyebilir. Prigozhin'in, yakın zamanda lojistik müdürlüğü görevinden ayrılan bir ordu generalini işe aldığı düşünülüyor.

Haberin Devamı

Albay General Mihail Mizintsev, geçen yıl Rusya kuvvetleri tarafından ele geçirilen liman şehrinin bombalanmasındaki rolü nedeniyle 'Mariupol Kasabı' unvanıyla biliniyor. Onun Wagner eğitim kampını ve Bahmut'u ziyaretinden videolar paylaşıldı.

Prigozhin, Mizintsev'e Wagner komutan vekilliği teklif ettiğini, generalin Wagner paralı askerlerine cephane sağlamak için elinden gelenin en iyisini yaptığını ve grubun hüküm giymiş mahkumları saflarına alma çabalarında işbirliği yaptığını söyledi.

VAHİM TABLO

Batılı istihbarat örgütleri, on beşinci ayına giren işgalde Rus ordusunun Ukrayna'da 220 bin askerini kaybettiğini tahmin ediyor. Söz konusu askerlerin çoğu öldü ve bir kısmı da yaralanıp evine döndü. 

Rus lider Vladimir Putin, aylarca direndiği seferberlik kararını Eylül 2022'de 'kısmi' olarak ilan etti, 300 bin yedek asker birkaç haftalık eğitimlerle Ukrayna'da savaşmaya gönderildi.

Putin, aynı tarihte Ukrayna'da işgal altında tuttukları dört bölgeyi ilhak ettiklerini duyursa da iki ay sonra Rus askerlerini Herson'dan geri çekmek zorunda kaldı. Rusların ele geçirebildikleri tek bölgesel başkent olan Herson, Kırım Yarımadası'nın hemen kuzeyinde yer alıyor. Ukraynalılar, son haftalarda Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım'daki petrol tesislerine drone saldırıları düzenliyor.