08.03.2025 - 07:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna'ya askeri yardımları askıya alma kararı almasının ardından Polonya'da güvenlik endişeleri artıyor. Çoğu Polonyalı, Ukrayna'ya verilen desteğin kendi güvenlikleri açısından hayati önem taşıdığına inanıyor.
Milanówek kasabasının belediye başkan yardımcısı Mirosław Kaznowski, BBC'ye verdiği röportajda, bir arkadaşının iş yerleri ve evler için düşük maliyetli yer altı sığınakları inşa eden bir girişime yatırım yapmaya karar verdiğini söyledi.x
Polonya Başbakanı Tusk, parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada, hükümetin önümüzdeki aylarda planın tüm ayrıntılarını açıklamayı hedeflediğini belirterek Polonya'daki her yetişkin erkeğin geniş çaplı askeri eğitimden geçmesini sağlamak için hazırlıklar yapılıyor" dedi ve ekledi:
"Bu yılın sonuna kadar bir model oluşturmaya çalışacağız. Böylece Polonya'daki her yetişkin erkek, savaş durumunda eğitilmiş olacak ve bu yedek kuvvetler, olası tehditlere uygun ve karşılaştırılabilir bir seviyeye ulaşacak."
200 BİN'DEN 500 BİN'E ÇIKARILACAK
Tusk, Ukrayna ordusunda 800 bin , Rusya’da ise yaklaşık 1.3 milyon asker bulunduğunu belirterek, Polonya ordusunun mevcut 200 bin seviyesinden 500 bin'e çıkarılmasını hedeflediğini söyledi ve ekledi:
"Eğer işleri akıllıca organize edersek, ki bu konuda Savunma Bakanı ile sürekli görüşüyorum, birden fazla yöntemi kullanmamız gerekecek. Yedek kuvvetlerin yanı sıra, askere alınmayanların da bir çatışma sırasında tam donanımlı ve yetkin askerler haline gelmelerini sağlamak için yoğun eğitim vermemiz gerekecek" şeklinde konuştu.
Tusk, kadınların da askeri eğitim alabileceğini ancak savaşın "hala büyük ölçüde hala erkeklerin alanı olduğunu" belirtti.
NÜKLEER CAYDIRICILIK VE SAVUNMA HARCAMALARI
Başbakan, hükümetinin Avrupa'nın Fransa'nın nükleer şemsiyesi altına alınması önerisini de "dikkatle incelediğini" söyledi ve "Öncelikle bu teklifin, bu silahlar üzerindeki yetkinin kimde olacağı açısından ne anlama geldiğini detaylıca öğrenmek istiyorum" dedi.
Tusk, Ukrayna'nın kendi nükleer cephaneliğinden vazgeçtikten sonra işgal edildiğini hatırlatarak, Polonya'nın kendi nükleer silahlarını edinmek istediğini ancak bunun gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu vurguladı.
Polonya Başbakanı ayrıca, "Bugün, kendi nükleer cephaneliğimize sahip olsaydık daha güvende olacağımız açık, bu tartışılmaz. Ancak, bu sürecin çok uzun bir yol olacağı ve geniş çaplı bir uzlaşma gerektireceği de bir gerçek" ifadelerini kullandı.
NATO'DA EN YÜKSEK HARCAMA
Polonya, bu yıl ekonomik üretiminin %4.7’sini savunmaya harcamayı planlıyor ve bu oran NATO ittifakı içindeki en yüksek seviye.
Tusk, parlamentoda yaptığı konuşmada bu harcamanın yüzde 5'e çıkarılması gerektiğini belirtti.
Daha önce Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, anayasanın değiştirilerek savunma harcamalarının yüzde 4 seviyesinde zorunlu hale getirilmesini önermişti.
MAYIN VE MİSKET BOMBASI YASAĞI ÇEKİLEBİLİR
Başbakan ayrıca, Polonya’nın, anti-personel mayınlarını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi'nden çekilmesini desteklediğini ve misket bombalarının kullanımını yasaklayan Dublin Sözleşmesi'nden de çıkmayı değerlendirebileceğini belirtti.
Polonya, 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşından bu yana savunma harcamalarını artırdı.
ABD ile yaklaşık 20 milyar dolarlık silah anlaşmaları imzalayan Polonya, 250 adet M1A2 Abrams ana muharebe tankı, 32 adet F-35 savaş uçağı, 96 adet Apache helikopteri, Javelin füzeleri ve topçu roket sistemleri satın aldı.
Varşova ayrıca Güney Kore’den K2 tankları ve FA-50 hafif savaş uçakları satın almak için de anlaşmalar imzaladı.