DünyaSon dakika... Rusya duyurdu! Erdoğan istedi, camide mahsur kalanlar kurtarıldı

Son dakika... Rusya duyurdu! Erdoğan istedi, camide mahsur kalanlar kurtarıldı

17.04.2022 - 15:13 | Son Güncellenme:

Moskova, Mariupol'deki camide haftalardır sıkışıp kalanların çatışma bölgesi dışına çıkarıldığını, operasyonun Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebiyle gerçekleştiğini duyurdu.

Rus ordusu, haftalardır yoğun bombardıman altında tuttuğu Mariupol'deki camide mahsur kalanların kurtarıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Azak Denizi kıyısındaki kentte bir ayı aşan kuşatma sırasında Primorsky semtindeki Kanuni Sultan Süleyman Camii'ne çok sayıda kişi sığınmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, haftalardır camiden dışarı çıkamayan kişilerin çatışma bölgesinin dışına taşındığını açıkladı.

Resmi açıklamada, Rus özel kuvvetler askerlerinin düzenlediği operasyonun Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebiyle gerçekleştiğini belirtildi.

Bir ayı aşkın süredir kuşatma altındaki şehirde yaşayan Türkler, Kanuni Sultan Süleyman Camii'nde kurtarılmayı bekliyordu. Ankara, Mart ayı ortasından bu yana Türklerin tahliyesi için girişimlerini sürdürüyordu.

UKRAYNA GÜÇLERİ SİLAH BIRAKMAYI REDDETTİ

Moskova, Mariupol'de kenti savunan Ukrayna kuvvetlerine hayatlarını kurtarmak üzere silah bırakıp teslim olmaları için bu sabah süre tanımıştı. Söz konusu süre bu sabah 06.00'da başlasa da Ukrayna güçleri silah bırakmayı reddetti.

Haberin Devamı

Öğle saatlerinde açıklama yapan Rusya, teslim olmayı reddeden Ukrayna güçlerinin yok edileceğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, bir demir-çelik fabrikası civarındaki Ukraynalı savaşçılar dışında Mariupol'ün kontrolünün tamamen ele geçirildiğini belirtiyor.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Cumartesi akşamı yaptığı konuşmada, Ukrayna kuvvetlerinin Mariupol'ün sadece küçük bir bölümünü kontrol ettiğini kabul etmiş ve hükümetinin bu güçlerle günlük temas halinde olduğunu belirtmişti.

Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Lugansk'la Vladimir Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım arasında yer alan stratejik kent Mariupol, Moskova için hayati bir hedef konumunda. Mariupol'ün ele geçirilmesiyle Donbas ve Kırım arasında karadan bir bağlantı kurulmuş olacak.

Rus ordusunun yoğun bombardımanı altındaki kentte savaştan önce yaklaşık yarım milyon insan yaşıyordu, bugün ise Mariupol enkaza dönüşmüş durumda. Neredeyse tüm binaların hasar gördüğü şehir, Rus işgalinin en yıkıcı etkisinin görüldüğü yer oldu.