23.03.2022 - 09:06 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr; BBC Türkçe
02.02: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD), New York’taki BM Daimi Temsilciliği’nde çalışan 12 Rus diplomatı sınır dışı etti. ABD’nin bu kararının ardından Rusya’dan da misilleme gelerek ABD’nin Moskova Büyükelçiliğinden üst düzey bir diplomat çağırıldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada çağırılan ABD’li diplomata nota verildiği belirtilerek, “23 Mart'ta ABD'nin Moskova'daki diplomatik misyonunun Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan üst düzey diplomatına, Washington tarafından Rusya’nın New York’taki Daimi Temsilciliği’nde görevli diplomatların sınırdışı edilmesine karşılık olarak ‘istenmeyen kişi’ ilan edilen ve sınır dışı edilecek olan Amerikan diplomatik çalışanlarının listesini içeren nota sunuldu” denildi.
02.01: Rusya, Ukrayna savaşıyla ilgili yanlış bilgiler yaydığı gerekçesiyle Google’ın haber toplama servisini erişime kapattı.
"998’İ SİVİL YAŞAM ALANI OLAN BİNA BOMBALANDI"
00.01: Rus bombardımanlarının hedefindeki Harkov kentindeki yıkıma ilişkin belediye tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, "998’i sivil yaşam alanı olan bina dahil toplam bin 143 nokta bombalandı. Harkov’u ordu, yerel kuvvetler ve halk savunuyor. Gönüllüler imkanlar dahilinde zarar gören binaları onarıyor. Harkov’un direnmesi ve kazanması için beraber mümkün olan her şeyi yapıyoruz" denildi. Öte yandan belediye tarafından daha önce yapılan bir açıklamada, Rus saldırılarının başlamasından bu yana Harkov’da yaklaşık 15 bin kişinin metro istasyonlarında yaşadığı belirtilmişti.
23.22: İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın G7 ve NATO toplantılarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerindeki baskıyı arttırmayı amaçladığı bildirildi.
22.33: ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, yarın yapılacak NATO Liderler Zirvesi için yaptığı yolculuk sırasında, ABD Başkanı Joe Biden’ın yarın Rus siyasilere ve oligarklara yönelik yeni yaptırımlar paketini açıklayacağını ifade etti.
21.54: Ukraynalı diplomatlar, ülkenin genelindeki insani felaketten Rusya’yı sorumlu tuttuklarını içeren taslağı Birleşmiş Milletlere (BM) sunmaya hazırlanıyor. Konuya ilişkin açıklama Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa, "Birleşmiş Milletler Ukrayna’daki insani felaketten Rusya’nın sorumlu olduğuna dair bir taslak hazırlayamadı. Biz partnerlerimizle beraber bu taslağı hazırladık ve onaylanması için sunacağız" ifadelerini kullandı.
21.04: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevcut belgeler ışığında ABD yönetiminin, Rus güçlerinin Ukrayna'da "savaş suçları" işlediği sonucuna ulaştığını açıkladı.
20.46: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson telefonda görüştü. Zelenskiy sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, NATO Liderler Zirvesi öncesi Johnson ile yaptığı görüşmede Ukrayna’ya destek için güvence aldığını belirterek, Johnson ile Ukrayna'ya yönelik düşmanlıkların seyrini ve savunma yardımını ele aldıklarını ifade etti.
20.18: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennet telefonda görüştü. Görüşmede Ukrayna'daki durumun ele alındığı aktarıldı. Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, görüşmede Bennett'in, Putin'e bazı öneriler sunduğu aktarılarak, "Bennett, bir dizi yabancı ülkenin liderleriyle temaslarını dikkate alarak Ukrayna çevresindeki duruma ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Rus ve Ukraynalı temsilciler arasında devam eden müzakere süreci hakkında bazı öneriler dile getirdi. Putin, müzakerelere ve Donbass'ı korumaya yönelik özel askeri operasyonun gidişatına ilişkin bilgiler aktardı" denildi.
19.30: Ukrayna’nın Herson kentinde halk, Rusya tarafından dağıtılan insani yardımları sokak ortasında yakarak imha etti.
19.13: Belarus, Ukrayna ile kötü giden ilişkilerinden dolayı Brest kentindeki Ukrayna Konsolosluğun kapatıldığını bildirerek, başkent Minsk’teki Ukrayna Büyükelçiliğinde çalışan Ukrayna personelinin de azaltıldığını ve 5 diplomat dışındaki tüm Ukraynalı diplomatların 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istedi.
17.10 : Putin'in danışmanlarından Anatoly Chubais, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini gerekçe göstererek Kremlin'de özel elçilik görevinden ayrıldı. Chubais'a yakın bir kaynak, eski danışmanın Rusya'dan ayrıldığını ve geri dönme niyetinde olmadığını paylaştı. Chubais, savaşın başlangıcından bu yana görevinden istifa eden ilk üst düzey yetkili oldu.
İktisatçı olan ve eski Rusya devlet başkanı Boris Yelstsin'in yönetiminde de görev yapan Chubais, Rusya'da yaklaşık 30 yıl önce gerçekleşen geniş çaplı ekonomik reform ve özelleştirme çalışmalarının başındaydı. Hükümet yetkilileri henüz Chubais'in açıklamasına yanıt vermedi ancak son dönemde savaşı protesto edenler Kremlin'den yoğun baskı görüyor.
16.20 : NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yarınki liderler zirvesi öncesi gazetecilerin karşısına çıktı ve açıklamalar yaptı.
Ukrayna'ya yardımın artarak devam edeceğini vurgulayan Stoltenberg, "Yeni bir güvenlik gerçeği ile karşı karşıyayız. Savaşın Ukrayna dışına taşmasını engellemiz gerekiyor. Şu anda güvenlik çevremiz tamamen değişmiş durumda" deyip ekledi:
"Müttefikler Çin'in maddi destek sağlamasından endişeli. Aynı zamanda Belarus'a da bir çağrımız olacak. Onlar da işgale destek olmamalı.
Tüm müttefikler daha fazla yatırım için anlaşma sağlamalı. Rusya'nın karşısında duruyoruz ve tüm müttefiklerimizi koruyoruz.
Öncelikle şunu anlamamız gerekiyor. Eşi benzeri görülmemiş bir NATO varlığı var bölgede. Doğu bloğunda varlığımız ikiye katlandı. Bu çok ciddi bir ek güç anlamına geliyor. Her türlü saldırıya karşılık vermeye hazırlıklıyız. Yarın gerekli kararları alıp dört savaş grubu daha göndereceğimizi duyuracağız."
15.50 : ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın kimyasal silah kullanmasının gerçek bir tehdit olduğunu söyledi.
15.45 : Ukrayna'ya kuzey cephesinden saldıran binlerce Rus askerini tatbikat bahanesiyle ağırlayan Putin'in en sıkı müttefiki Belarus, bazı Ukraynalı diplomatları sınır dışı ediyor. Belta ajansı, Brest'teki Ukrayna konsolosluğunun kapatıldığını duyurdu.
15.30 : Rusya lideri Vladimir Putin, Avrupa'da dost olarak kabul etmedikleri ülkelerin Rus doğalgazını yalnızca ruble ödeyerek alabileceklerini söyledi. Tarihin en ağır yaptırımlarıyla boğuşan Putin, söz konusu düzenlemenin hayata geçirilmesi için ise bir hafta süre verdi.
14.20 : Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus kuvvetlerinin şehir ve kasabalarda sürdürdüğü yoğun bombardımana rağmen Ukrayna'da ilerleyemediğini söyledi.
Parlamentoda konuşan Scholz, "Putin'in saldırısı, günden güne getirdiği tüm yıkıma rağmen tıkandı" dedi ve Rus liderin "gerçeği duyması, savaşı durdurması ve diplomatik bir çözüm bulmaya çalışması gerektiğini" söyledi.
Scholz, savaşın sadece Ukrayna'yı değil, aynı zamanda Rusya'nın geleceğini de yok ettiğini vurguladı.
Moskova'yı daha fazla yaptırım konusunda uyaran Scholz, "Yaptırımları sürekli olarak artırıyoruz, ancak [önlemler] Avrupa ülkelerine Rus liderlerinden daha fazla zarar vermemeli" dedi.
Ukraynalıların "Almanya'ya güvenebileceğini" belirten başbakan, "mültecilere kucak açıyoruz" dedi.
14.05 : Karşı saldırıya geçen Ukrayna ordusu, Kiev'in yaklaşık 65 km batısındaki Makariv'i Rus işgalcilerden kurtardı ve yeniden bayrak dikti.
Benzer haberler güneydeki bazı noktalardan da geliyor. İngiltere’de savunma ve güvenlik alanında çalışmalar yapan düşünce kuruluşu RUSI’den Justin Bronk, bu durumun Moskova'yı taktiklerini değiştirmeye zorlayabileceğini söylüyor.
"Ruslar, birden fazla ilerleme pozisyonunda Ukrayna'nın tamamını ele geçirme konusunda oldukça başarısız oldular. Şimdi güçlerini geri çekmeye ve konsolide etmeye ve özellikle Mariupol ve güneyde her defasında tek hamle üzerinde yoğunlaşmaya çalışıyorlar."
Bronk, Rusların haftalardır kuşatma altında olan ve erzakları azalan Mariupol'ü ele geçirmesi halinde, önce Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine ve muhtemelen kuzeydoğudaki Harkov şehrine asker ve mühimmat dağıtmayı düşünebileceklerini söylüyor.
Ukrayna Rus birliklerini Irpin ve Makariv ile birlikte Kiev'in batısındaki diğer banliyölerde geri püskürtürken, Moskova'nın başkenti ele geçirme planlarını engelleyebileceğini belirtiyor:
"Aslında, [Ukrayna kuvvetleri] Rusların Kiev'i kuşatma girişimini bir yandan tümüyle kesip onları ya kuzey kuşatmasını kesmeye ve bu mevzileri terk etmeye ya da önemli bir muharebe gücünü bölgeye yeniden yönlendirmeye zorlayacaktır."
14.00 : Rusya'nın dünyanın en büyük ekonomilerinden oluşan G20 grubundan atılma olasılığının gündeme getirilmesi bazı tartışmalara yol açtı.
Dün, Polonyalı bir bakan, bu konuyu Washington ile görüşmede gündeme getirdiklerini ve önerinin sıcak karşılandığını söylemişti.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "G20 sorunuyla ilgili olarak şunu söyleyeceğim: Uluslararası kurumlarda ve uluslararası toplumda Rusya açısından işlerin olağan yürüyemeyeceğine inanıyoruz” dedi.
Çin bugün böyle bir öneriyi desteklemeyeceğini söyledi. AFP’nin Pekin kaynaklı haberine göre Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin gazetecilere verdiği demeçte, “G20, uluslararası ekonomik işbirliği için ana forumdur. Rusya önemli bir üyedir ve hiçbir üyenin başka bir ülkeyi ihraç etme hakkı yoktur” ifadesini kullandı.
Bir Kremlin sözcüsü, ABD'nin baskısına rağmen G20'deki bazı ülkelerin kendi bağımsız bakış açılarını koruduklarını söyledi.
13.55 : Moskova'dan 'Ukrayna'ya barış gücü konuşlandırılması NATO ile Rus güçlerinin çatışmasına yol açar' açıklamasının geldiği dakikalarda, uluslararası haber ajansları Kuzey Kutbu'na oldukça yakın bir konumdan fotoğraflar servis ediyordu.
Binlerce NATO askeri, Norveç'in neredeyse en uç noktasında kutup soğuğu altında gövde gösterisine girişti.
Agence France-Presse (AFP), Soğuk Yanıt 2022 adlı tatbikata katılan bazı askerlerin kar koşulları altında çok az tecrübesi olduğunu aktarıyor. Kuzey Carolina'dan yola çıkan bir grup Amerikan denizcisi, her zaman giydikleri çöl üniformalarını çıkarıp büyük beyaz botlarının üstüne dağ teçhizatı giyindi.
Çavuş Samuel Whitehead, "Bir birlik kutupta eğitilip kazanıyorsa, bence her yerde kazanabilir" diyor ancak en küçük bir hatanın bile korkunç sonuçlara yol açabileceğini de ekliyor. Geçen hafta bir ABD uçağı tatbikat sırasında düştü ve dört asker öldü.
NATO üyesi olmayan İsveç ve Finlandiya'nın da katıldığı Soğuk Yanıt 2022 tatbikatında yaklaşık 30 bin asker yer alıyor.
Gövde gösterisi, Norveç'in Soğuk Savaş'tan bu yana ev sahipliği yaptığı en büyük tatbikat niteliği taşıyor. Savaş uçaklarının havalandığı, savaş gemilerinin okyanusa açıldığı tatbikatta kara birlikleri ise tanklarla ilerledi.
Soğuk Yanıt 2022, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce planlanmıştı. Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle Avrupa'da bir dönüm noktası yaşandı, yıllardır tarafsızlıklarıyla bilinen İsveç ve Finlandiya'da artık NATO üyeliği yüksek sesle konuşuluyor.
Rusya ise beklendiği gibi Finlandiya ya da İsveç'in ittifaka katılması gibi bir ihtimalin çok ciddi sonuçları olacağı yönünde tehditler savurdu.
13.10 : Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Moskova ve Kiev arasında iki esir askerin takas edildiğini açıkladı.
12.50 : Kremlin'den yapılan açıklamada Rusya'nın G20 üyeliğine ilişkin ABD'nin diğer ülkeler baskı yaptığı, bazı ülkelerin buna hala direndiği kaydedildi. Ukrayna'ya barış gücü gönderme fikrinin çok tehlikeli olduğu ve düzeltilmesi zor sonuçlara yol açabileceği vurgulandı.
12.35 : İsveç Parlamentosu'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy'nin yarın İsveç Parlamentosu'na video bağlantısı üzerinden hitap edeceği aktarıldı.
12.00 : RIA haber ajansının aktardığına göre Rusya, diplomatlarının Polonya'dan sınır dışı edilmesi durumunda misilleme yapacak.
11.50 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya barış gücü göndermenin Rusya ile NATO askeri ittifakı arasında doğrudan bir çatışmaya yol açabileceğini söyledi.
Polonya, geçen hafta Ukrayna'ya uluslararası bir barışı koruma misyonu gönderilmesi ve kendini savunması için gerekli imkanların verilmesi gerektiğini söyledi.
11.35 : Polonya Hükümet Sözcüsü, Rusya Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını söyledi. Sözcü, ileriki adımlar için kararların toplantıdan sonra alınacağını belirtti. Ayrıca 40 Rus diplomatın da sınırdışı edilebileceği aktarıldı.
10.20 : Ukrayna, Çarşamba günü Rus işgalcilerle tahliyeler için dokuz insani koridor açılması konusunda anlaştığını açıkladı.
09.45 : Amerikalı kaynaklara göre, ABD ve Batılı müttefikleri Rusya'yı G20'den çıkarmanın yollarını arıyor. Polonya, Salı günü ABD'ye Rusya'yı gruptan çıkarmayı teklif etti ve 'pozitif' yanıt aldı.
G20, dünyanın en büyük 20 ekonomisini barındıran ve iklim değişikliği ve kalkınma gibi küresel ekonomiyi ilgilendiren sorunların konuşulduğu bir grup.
Batı'nın Ukrayna'daki savaş başaldığından bu yana yatırımlar uyguladığı Rusya'nın gruptan çıkarılması teklifi, Suudi Arabistan, Çin ve Hindistan tarafından veto edilebilir.
Bazı uzmanlar, bunun karşılığında G7 ülkelerinin bu yıl Ekim ayında Endonezya'da yapılacak G20 zirvesini boykot edebileceğini söylüyor.
Konuyla ilgili soruları yanıtlayan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "Bu yıl Rusya için işler uluslararası kurumlarda her zaman olduğu gibi yürümeyecek" dedi.
Rusya'nın Endonezya'daki büyükelçisi ise, Rus lider Vladimir Putin'in bu yıl düzenlenecek olan G20 zirvesine katılmayı planladığını açıkladı.
Rusya, 2000'lerde G8 olarak genişletilen grubun da bir parçasıydı ancak 2014'te Kırım'ın ilhakından sonra bu gruptan çıkarılmış; grubun adı G7 olarak değiştirilmişti.
08.15 : Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernobil'i işgalin ilk günlerinde ele geçiren Rus birlikleri, nükleer santraldeki yeni bir laboratuvarı yok etti.
6 milyon euro değerindeki laboratuvar, Avrupa Komisyonu'nun desteğiyle 2015 yılında açılmıştı. Ukraynalı yetkililer, nükleer atıkların yönetiminin gerçekleştirildiği laboratuvarda radyosyon yayan radyonüklitlerin bulunduğu bilgisini verdi.
08.10 : ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, neredeyse her cephede ilerleyişi duran Rus ordusunun lojistik ve teçhizat sorunlarıyla mücadele ettiğini bildiriyor. Pentagon sözcüsü John Kirby, "Komuta ve kontrol problemleri var diye düşünüyoruz" dedi.
Üst düzey bir yetkiliye göre ise; Pentagon, Ukrayna'nın işgaline katılan Rus askerlerden yüzde 10'unun geride kalan yaklaşık bir aylık sürede devre dışı kalmış olabileceğini tahmin ediyor.
08.05 : ABD Başkanı Joe Biden, Perşembe günü Avrupa Birliği, NATO ve G7 ülkelerinin liderleriyle bir araya gelmek için Brüksel'e gidiyor. Brüksel'in ardından Cuma günü de Polonya'nın başkenti Varşova'da olacak.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sulivan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Biden'ın Avrupa ziyareti için "Ukrayna'ya askeri desteğin bir sonraki aşamasını liderlerle görüşme fırsatı bulacak" dedi.
Sullivan, Biden'ın Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırımları masaya yatıracağını ve var olan yaptırımların daha da sıkılaştırılacağını söyledi.
Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy NATO zirvesine videokonferans yöntemiyle katılarak liderlere hitap edecek.
Bir NATO yetkilisinin AFP'ye verdiği bilgiye göre Zelenskiy, NATO üyesi ülke liderlerine bir konuşma yapması için davet edildi:
"Bu, ittifakın liderlerinin Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Rusya'nın operasyonları sebebiyle Ukrayna halkının karşı karşıya kaldığı zor durumu anlatırken doğrudan dinleyebilmesi için bir fırsat olacak."
Zelenskiy'nin sözcülerinden Serhiy Nikiforov da Ukrayna Interfax ajansına, konuşmanın video formatında olacağını ancak detaylar üzerine çalışmaların hâlâ devam ettiğini söyledi:
"Ukrayna da burada aktif rol oynayacak. En azından devlet başkanının hitabı olacak. Katılımın formatıyla ilgili önümüzdeki günlerde netleşecek."
07.55 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, günlerdir Rus işgalcilere karşı direnen Mariupol şehrinde 100 bin sivilin kapana kısıldığını söyledi.
Son 24 saatte 7 bin kişinin yoğun bombardıman altındaki şehirden ayrılmayı başardığı bilgisini veren Zelenskiy, "Yemek yok, su yok, ilaç yok. İnsani koridorlardan biri işgalciler tarafından basitçe ele geçirildi. Manguş yolundaki mutabık kalınan yolda yardım ekipleri ve otobüs şoförleri gözaltına alındı" dedi.
Ukrayna lideri, Mariupol'deki durumu gece yarısı Facebook hesabında yayınladığı bir video ile paylaştı.
Azak Denizi kıyısındaki Mariupol, giderek bir hayalet şehre dönüşüyor. Kentte neredeyse hasar almayan bina yok.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Rus işgalcilerin uzun menzilli füzeler ve top atışlarıyla Mariupol'ü vurduğunu söylüyor. Azak Denizi'ne ise çok sayıda ek savaş gemisi konuşlandırıldı.
07.40 : Kuşatmaya çalıştığı hiçbir Ukrayna şehrinde ilerleme sağlayamayan Rus ordusu, kentlere füze saldırılarına yönelmiş durumda.
Rus işgalciler Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece başkent Kiev'in yanı sıra Herson, Borispol ve Kryvyi Rih gibi kentlere roket ateşledi.
Başkent Kiev'de roketlerin düştüğü bölgelerden şiddetli patlama sesleri duyuldu, patlamalar şehrin her noktasından görüldü.
Rusya lideri Vladimir Putin'in 2014 yılında el koyduğu Ukrayna toprağı Kırım'dan ise, kruz füzeleri fırlatıldı. Sivastopol'da demirli bir Rus savaş gemisinin fırlattığı Kalibr kruz füzeleri, bir şehir sakini tarafından görüntülendi.
Hayli net olan video kaydını izleyen askeri uzmanlar, Sivastopol'da akşamüstü 20.00 sularında ateşlenen sekiz füzenin Amiral Grigorovich sınıfı bir fırkateynden fırlatıldığını söylüyor.
Füzelerin hangi Ukrayna şehirlerine düştüğüne yönelik bir bilgi henüz yok.
07.35 : Agence France-Presse (AFP) haber ajansına konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, işgalin başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana ilk kez Ukrayna ordusunun saldırıya geçtiğini söyledi.
Ukrayna birlikleri, Kiev'in 60 kilometre kuzeybatısındaki ilçesi Makariv'i Salı günü geri aldı. Kiev'in çevresinde stratejik bir öneme sahip Makariv'in geri alınması, başkenti çevreleyen kuşatmanın kuzeybatı cephesinde kırılması anlamına geliyordu.
ABD'li yetkili, Ukrayna ordusunun taarruza geçtiğine yönelik kesin kanıtlar gördüklerini aktardı.
'Savaş', 'işgal', 'istila' ve 'saldırı' gibi kelimeleri Rusya genelinde kullanmayı yasaklayan Kremlin ise, cephedeki ilerleyişin durduğunu reddediyor. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rus işgalinin durduğu yönündeki haberlere karşı çıktı.
07.20 : Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya’nın ancak varoluşuna bir tehdit durumunda nükleer silah kullanacağını söyledi.
Peskov CNN televizyonunda soruları yanıtladı. Nükleer silahlara ilişkin soruyu Peskov şöyle yanıtladı:
"Bizim bir iç güvenlik konseptimiz var ve bu herkese açık. Nükleer silah kullanımının şartlarına dair her şeyi burada okuyabilirsiniz. Yani eğer ülkeye yönelik bir varoluşsal tehdit olursa, bu konsept dahilinde, (nükleer silah) kullanılabilir."
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Peskov'un 'Rusya'nın varoluşuna tehdit durumunda nükleer silah kullanabileceğine' dair sözlerine tepki gösterdi.
Pentagon Sözcüsü John Kirby'ye göre, Moskova'dan gelen açıklama 'tehlikeli': "Bu nükleer bir gücün yapması gerektiği gibi sorumlu bir davranış değil."
Kirby, Pentagon'un şu ana kadar stratejik pozisyonlarını değiştirmeleri gereken bir yenilik tespit etmediklerini ve durumu her gün yakından takip ettiklerini de sözlerine ekledi.
Rusya lideri Putin, 24 Şubat’taki işgalden dört gün sonra ordusunun stratejik nükleer gücünü 'alarm seviyesine' geçirdiğini açıkladı. Batılı istihbarat örgütleri, o tarihten bu yana nükleer silahların yer değiştirdiğine veya harekete geçmeye hazırlandığına dair önemli bir sinyal görmediklerini söylüyor.
Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu'na göre Rusya'nın 4500 civarında savaş başlığı -nükleer patlamayı tetikleyen mekanizması- var.