22.03.2022 - 04:23 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr; BBC Türkçe Independent Türkçe
04.20: Dün gece Ukrayna’nın başkenti Kiev’e saldırılar düzenleyen Rusya, bu gece ise Ukrayna'nın Harkov, Rivne ve Makiivka kentlerine hem füzelerle hem de savaş uçakları ile saldırılar düzenlendi. Gecenin ilk saldırı haberi Rivne Bölgesi’nden geldi. Rvine Bölgesel Devlet İdaresi Başkanı Vitaliy Koval sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Silahlarımız 3 füzeye karşı koydu. Fakat 4. füze nedeniyle sivil kayıplar, hasar ve yaralılarla ilgili bilgiler netleştiriliyor" ifadelerini kullandı. Ukrayna’nın Donbass Bölgesi’ndeki Makiivka kentine de roketlerle saldırılar düzenlendi. Hala süren saldırıların askeri tesislere mi, yoksa sivil alanlara mı yapıldığı konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ayrıca Donetsk’teki Slovyansk kentine de roketli saldırılar yapıldığı öğrenildi. Rusya’nın en çok saldırı gerçekleştirdiği Harkov’a da bu gece yine hem savaş uçaklarıyla hem de füzelerle saldırılar yapıldı. Harkov'da da saldırılar halen devam ederken, yerel basında bazı yerleşim alanlarına füzelerin isabet ettiği yönünde bilgiler yayınlandı.
02.54: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy batılı medya kuruluşlarına verdiği röportajda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi durumunda Kırım ve Donbass konusunu görüşmeye hazır olduğunu belirterek, Rusya’nın Kırım ve Donbass Bölgesi’ndeki Donetsk ve Luhansk’ı talep etmesine ilişkin konulara değindi.
02.25: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat tarihinden bu yana saldırıları devam ederken Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, son yaşananlara ilişkin bilgiler aktaran Zelenskiy, "Bugün, Rus birlikleri Jitomir bölgesine saldırı yapıldı. Makul bir cevap aldılar. Harkov bölgesinde Chuhuiv kentinde bir düşman uçağı daha düşürüldü. Rus ordusu özgürlüğün ne olduğunu bile bilmiyor. Dürüst olmak gerekirse, mahkummuş gibi buraya sürüldüler. Zaporijya bölgesinde bir sivil koridora ateş açıldı. Birçok çocuk vardı. Dört çocuk hastaneye kaldırıldı. İkisinin durumu ağır. Gün boyunca 8 bin 57 kişi kurtarıldı" ifadelerini kullandı.
02.13: ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin'in saldırılarına karşı NATO'ya birlik olma çağrısı yaptığını açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden, 'Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iddia ettiği gibi bizde ve Ukrayna'da kesinlikle biyolojik ve kimyasal silahlar yok' dedi.
01.17: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, bugün Ukrayna’da açılan insani koridorlardan 8 binden fazla sivilin tahliye edildiğini duyurdu.
23.38: ABD Başkanı Joe Biden’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefonda Ukrayna’daki gelişmeleri görüştüğü bildirildi.
22.31: ABD'li üst düzey bir savunma yetkilisi, Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyişinin tüm hatlarda büyük ölçüde durduğunu öne sürdü.
22.26: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesinin basınına konuştu. Zelenskiy, Rusya ile devam eden savaşı sona erdirmek için anlaşmaya varılan tüm tavizlerin yapılacak bir referandumla Ukrayna halkının oyuna sunulması gerektiğini belirtti. Zelenskiy, Kırım dahil olmak üzere Rus güçlerince işgal edilen topraklar ya da NATO üyeliği yerine Ukrayna'ya önerilecek güvenlik garantilerinin referanduma konu olabileceğini vurguladı.
21.52: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya dayattığı ültimatomları yerine getiremeyeceklerini söyledi.
21.47: Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Rusya Mariupol'de gerçek bir soykırım eylemi gerçekleştiriyor” dedi.
Zelenskiy, Kırım dahil olmak üzere Rus güçlerince işgal edilen topraklar ya da NATO üyeliği yerine Ukrayna'ya önerilecek güvenlik garantilerinin referanduma konu olabileceğini vurguladı.
20.37: Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece Ukrayna’nın başkenti Kiev’de vurulan alışveriş merkezinin (AVM) roketatar sistemleri için depo olarak kullanıldığını ve bu nedenle vurulduğunu açıkladı.
19.15: Rusya’da mahkeme, Facebook ve Instagram’ı “aşırılık yanlısı” ilan ederek ülkedeki erişimini yasaklama kararı aldı.
18.37: ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı kullandığı ifadelerin ardından ABD’nin Rusya Büyükelçisi John Sullivan, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağırılarak protesto notası verildi.
18.24: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve ailesine İngiltere’ye sığınması için teklifte bulunduğunu fakat Zelenskiy’nin bunu reddettiğini ifade etti.
18.21: Geçtiğimiz gün Rusya tarafından gerçekleştirilen saldırıların hedefi olan Lviv kentindeki tarihi yapı ve heykeller, sünger ve brandalarla kapatılıyor. Lviv’deki tarihi opera binası üzerindeki heykeller de itfaiye ekipleri tarafından sarılarak korumaya alınıyor.
17.00 : Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin danışmanı Aleksandr Rodnyanski Rusya'nın barış yapmak konusunda ciddi olmadığını söyledi. Rodnyanski, Rusya'nın barış konuşmalarıyla Batı'ya daha fazla yaptırım uygulamanın gerekli olmadığını düşündürmeyi hedeflediğini belirtti: "Bunu dikkatleri savaş alanında olanlardan uzaklaştırmak için kullanıyorlar. Aynı anda hem barış yapmayı düşünüp hem de şehirleri bombalayamazsınız".
16.10 : Rusya devlet televizyonunun yöneticisi, dünya çapında yankı bulan editör Marina Ovsyannikova’nın protestosunu 'haince' ifadesiyle değerlendirdi.
Kremlin çizgisindeki Kanal 1'de canlı yayın sırasında pankart açarak ülkesinin Ukrayna'yı işgalini protesto eden editör Marina Ovsyannikova, para cezası ile salıverildi.
Protesto öncesi çektiği video kaydı nedeniyle cezalandırılan Ovsyannikova, mahkeme çıkışı savaş karşıtı protestonun kendi kararı olduğunu söyledi ve "Rusya'nın bu işgali başlatması korkunç" yorumunu yaptı.
Kanal 1'in ateşli bir Putin taraftarı olan yöneticisi Kiril Kleymenov, "Duygusal patlama başka bir şey, hainlik başka bir şey” ifadesini kullandı.
Kleymenov, editör Ovsyannikova’nın protesto sonrası İngiliz Büyükelçiliği ile görüştüğü yönünde bilgileri olduğunu iddia etti.
Kiril Kleymenov, Ovsyannikova’nın protestonun hemen sonrası avukatının ortaya çıkmasının da 'planlı eylem' olduğunu gösterdiğini öne sürdü.
Kleymenov, büyükelçilik iddiasına ilişkin bir kanıt ortaya koymadı.
15.55 : Rus işgalcilerin şimdiye kadar ele geçirebildiği tek Ukrayna şehri olan Herson'da, her gün protesto gösterileri düzenleniyor.
Kırım'ın kuzeyinde yer alan şehirde bugünkü protestolarda kan aktı. Rus işgalciler, barışçıl bir şekilde gösteri düzenleyen şehir sakinlerine ateş açtı ve biber gazı kullandı.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Herson şehrinin ana meydanında kaçışan göstericiler ve yerde yatan yaralılar göze çarptı.
15.05 : Rus işgalinden Polonya'ya kaçan Ukraynalıların sayısı 2,1 milyona ulaştı.
Romanya, 535 bin Ukraynalı sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.
Üçüncü sıradaki ülke Moldova'da 365 bin, dördüncü sıradaki Macaristan'da 312 bin ve beşinci sıradaki Slovakya'da ise 250 bin Ukraynalı göçmen var.
Rusya ve Belarus'a gidenlerle birlikte henüz bir ay olmadan savaştan kaçanların sayısı 4 milyona yaklaştı.
14.00 : AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Mariupol’a yönelik saldırıların savaş suçu olduğunu söyledi.
Borrel, Rusya’nın ayrım gözetmeden insanları öldürdüğünü ve bombaladığını savundu.
AB'nin en üst düzeyli diplomatı, Moskova’nın savaşın kurallarını hiçe saydığını söyledi.
Rusya, kuşatma altındaki Mariupol'den insani koridorların oluşturulması ve sivillerin tahliye edilmesi için Ukrayna askerlerinin çekilmesini ve silah bırakmasını talep ediyor.
Ukrayna, şehrin Rus ordusuna teslim edilmesi anlamına gelen bu teklifi reddediyor.
Bölgedeki Rusya destekli ayrılıkçıların lideri olan Denis Pushilin, Mariupol’un alınmasının bir hafta içinde gerçekleşebileceği konusunda iyimser olmadığını söyledi.
13.45 : Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş bütün şiddetiyle sürerken Moskova'nın hızlıca zafer elde edememesi bundan sonrasına dair soru işaretleri yarattı.
ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ) konuşan Amerikalı yetkililer, "Rusya, B Planı'na geçiyor" diyerek Moskova'nın nasıl hamleler yapabileceğini anlattı.
ABD ve müttefiklerine göre Moskova, Kiev'in alınmasının yalnızca günler sürmesini ve hızlıca Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin yerine Rusya yanlısı birisinin getirilmesini bekliyordu. Üç haftalık savaş sonunda bu hedefler gerçekleşmeyince de Rusya lideri Putin taktik değiştirdi.
Biden yönetimindeki üst düzey yetkililerden görüş aldığını bildiren gazete, Putin yönetiminin sahadaki kilit noktaları ele geçirerek Kiev yönetimini Rusya'yla Batı arasında tarafsız kalma taahhüdünü vermeye zorladığını bildirdi.
Biden yönetiminin şimdiki değerlendirmesine göre, Moskova Kırım ve Donbas bölgelerinin Rus toprakları olduğunu Kiev'e kabullendirmek ve bu bölgelerin Rusya topraklarıyla bağlantısını güçlendirmek için hamlelerini devam ettirecek. Mariupol kentinin de Rusya'nın Kırım'a karadan bağlanan bir koridor kurmak için kuşatıldığı bildirildi. Askeri baskı da sürdürülerek Ukrayna kentleri bombardımanlarla hedef alınacak.
Amerikalı yetkililer, tüm bunlar işe yaramazsa Moskova'nın sahada tuttuğu toprakları bırakmayarak çatışmayı sürdüreceğini belirtti. İsmi açıklanmayan bu yöneticilerden biri, "Askeri değerlendirmelerimize göre kuşatma taktiklerine dönüyorlar" dedi.
Bu da, Moskova'nın talepleri karşılanmadığı takdirde savaşın aylar boyunca sürebileceği anlamına geliyor. Amerikalı yetkililer, Rus birliklerinin daha fazla başarı elde etmesi halinde Moskova'nın hedef büyütebileceğini belirtirken, başkent Kiev'in layıkıyla kuşatılarak alınmasının pek de kolay olmadığını da vurguladı.
Bazı uzmanlarsa savaş sahasına çok fazla odaklanarak yapılan analizlerin sıkıntılı olabileceğine işaret etti. ABD'nin eski Polonya Büyükelçisi Daniel Fried, Putin hakkında şu ifadeleri kullandı:
"Amacı hiç değişmedi, değişen şey taktikleri. Ukrayna hükümetinin kellesini hızlıca alma düşüncesi işe yaramadı. Şimdi yalnızca direndikleri ve bu ortadan kaldırılması gerektiği için onları topa tutuyor. Bu Stalinvari..."
New York Times gazetesinin ünlü köşe yazarlarından Thomas L. Friedman da bugünkü yazısına "Şimdi Putin'in B Planı, Biden ve Zelenski'nin A Planı'na karşı" başlığını attı. Kremlin'de herhangi bir gizli kaynağının olmadığını ve Putin'in Ortadoğu'da sürdürdüğü eylemlerden hareketle konuştuğunu söyleyen Friedman, D Planı'nın nükleer ya da kimyasal saldırı olabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Biden ve Zelenskiy'nin zafere ulaşmasını umalım çünkü Putin'in muhtemel C Planı gerçekten korkunç, D Planı'nın ne olacağını yazmaya bile korkuyorum. B Planı, Rus Ordusu'nun Ukraynalı sivillere, apartmanlara, hastanelere, iş yerlerine ve hatta sığınaklara saldırması ki bunların hepsi son birkaç haftada yaşandı. Amaç, Ukraynalıları evlerinden kaçmaya teşvik edip Ukrayna içinde ve daha daha da önemlisi çevredeki NATO ülkelerinde dev bir mülteci krizi yaratmak."
Friedman, Putin'in planına göre mülteci kriziyle boğuşmak istemeyen NATO ülkelerinin Zelenskiy'e baskı yaparak Moskova'nın isteklerini kabul ettireceğini de öne sürdü. Ünlü köşe yazarı, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa içinde yaşanarak en hızlı büyüyen mülteci krizinde üç buçuk milyona yakın Ukraynalının harekete geçtiğini hatırlattı.
13.30 :Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, halka sesleniş konuşmasında Rus bombalarının NATO’nun 20 kilometre uzağına düştüğünü hatırlatarak, Ukrayna’nın sözlerinin dinlenmesi gerektiğini vurguladı. Zelenskiy, Almanya’ya ve Avrupa’ya seslenerek yardım çağrısını yineledi. Zelenskiy, 25 gündür siren sesi duyduklarını ifade ederken, halka sesleniş konuşmasında siren sesini açarak Avrupa ülkelerine dinletti.
13.15 : BBC'nin Kiev'deki muhabiri James Waterhouse, kentte 35 saatlik yeni bir sokağa çıkma yasağının uygulamaya koyulacağını bildiriyor.
Yasak bu akşam Ukrayna saati ile 8'de başlayacak ve Çarşamba sabahı sonlanacak.
Yetkililer, yasak sırasında sokakta görülen kişilerin, eğer sığınağa gitmiyorlarsa veya ellerinde geçerli bir izin yoksa, düşman olarak değerlendirileceği belirtiliyor.
12.40 : AB Dışişleri Bakanları ve Savunma Bakanları, Moskova'ya ek yaptırımları görüşmek için bir araya geliyor. Görüşülecek konular arasında petrol ambargosu da bulunuyor.
Mariupol'daki insani krizin de yaptırtımların geleceğini etkileyebileceği ifade ediliyor.
Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, olası petrol ambargosu ile ilgili olarak, "Rusya'nın bütçesindeki en önemli gelir kalemi olan enerji sektörünü konuşmamız kaçınılmaz" dedi.
Moskova şu ana dek açıklanan 4 tur yaptırımlar karşısında geri adım atmış değil. Beşinci tur yaptırımların daha fazla ismin AB'nin kara listesine alınmasını içerdiği belirtiliyor.
Diplomatlar, Litvanya dahil Baltın ülkelerinin petrol ambargosunu bir sonraki mantıklı adım olarak değerlendirdiğini söylüyor.
AB'nin en büyük ekonomisi olan ve ağırlıkla Rusya enerjisine bağımlı olan Almanya bu ambargoya karşı çıkıyor.
12.15 : Rusya'nın Ukrayna'dan daha çok müzakerelerin hızlı ilerlemesini istediğini savunan Kremlin, muhtemel bir petrol ambargosunun Avrupa'daki enerji dengesini vuracağı uyarısını yaptı. Kremlin'e göre ABD'nin petrol ambargosundan kaybedeceği bir şey yok ancak Avrupa güçlü şekilde etkilenecek.
12.00 : Rusya'nın gece yarısına doğru Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir alışveriş merkezini yerle bir ettiği saldırıda detaylar netleşiyor.
Ukraynalı yetkililer, alışveriş merkezi çevresini cehenneme çeviren saldırıda can kaybının sekize çıktığını duyurdu.
Podilskyi ilçesindeki alışveriş merkezinin füze ile vurulduğu bildiriliyor. Uluslararası haber ajansları, saldırının yol açtığı dehşeti ortaya koyan çarpıcı fotoğraflar servis ediyor.
Kiev acil durum ekipleri, alışveriş merkezi ve çevresindeki binaları yok eden füze saldırısının neden olduğu yangını uzun uğraşlar sonucu söndürebildi.
Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, işgal güçlerinin gece boyunca Ukrayna'ya ait 44 askeri tesisi vurduğunu belirtiyor. Ancak farklı şehirlerden gelen haberlerde sivil yerleşimlerin ve binaların hedef alındığı görülüyor.
Rusya ayrıca, Rivne'deki bir askeri üsse füze ateşlediğini ve çok sayıda 'yabancı paralı asker'in öldüğünü ileri sürdü.
11.10 : ABD Başkanı Joe Biden, 24 Mart'ta NATO, AB ve G7 liderleriyle bir araya geleceği Brüksel ziyareti sonrası 25 Mart'ta Polonya'nın başkenti Varşova'ya gidiyor.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Varşova'da Andrzej Duda ile insani krizi ve Ukrayna'daki savaşı görüşecek olan Biden, Avrupa seyahati öncesi pazartesi günü de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile ortak bir görüşme gerçekleştirecek.
Biden'ın Avrupa yolculuğu çarşamba günü başlıyor.
11.00 : Rus ordusunun Karadeniz'deki en önemli hedefi olarak gösterilen Odesa'da bugün arka arkaya patlamalar gerçekleşti.
Ukrayna ordusu, resmi Twitter hesabından "Odesa'da sabah!" ifadesiyle bir video paylaştı. Video kaydında, Odesa açıklarındaki top atışlarını izleyen patlamalar görülüyor.
Rus savaş gemileri günlerdir Karadeniz kıyısındaki Odesa açıklarında dönüp duruyor. Sık sık hava saldırısı sirenlerinin çaldığı liman kentinde, sokaklar tank kapanlarıyla kaplı.
Odesa kent konseyi, Rus güçlerinin ilk saldırılarını banliyölere düzenlediğini ve sivil binaların zarar gördüğünü, ancak can kaybı olmadığını açıkladı.
10.45 : Ukrayna'da saldırı altında olan yerleşim yerlerindeki sivillerin çıkabilmesi için 8 insani koridor üzerinde anlaşma sağlandığı duyuruldu. Açıklamayı Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Veresçuk yaptı.
Veresçuk, Mariupol'un söz konusu şehirler arasında olmadığını söyledi. Rusya, kuşatma altındaki Mariupol'den insani koridorların oluşturulması ve sivillerin tahliye edilmesi için Ukrayna askerlerinin çekilmesini ve silah bırakmasını talep etmişti. Ukrayna, şehrin Rus ordusuna teslim edilmesi anlamına gelen bu teklifi reddetti.
10.40 : Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin Kızılhaç'ının Ukrayna'ya 10 milyon yuan (1,5 milyon dolar) ek insani yardım teklif ettiğini belirtiyor.
Açıklamayı, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin yaptı.
Pekin yönetimi, Mart ayı başında Ukrayna'ya 5 milyon yuan yardım sözü vermişti.
Yardım miktarından daha çok, sembolik anlamı öne çıkıyor. Çin'in Ukrayna işgalinin başından bu yana pozisyonunun ne olabileceği üzerine değerlendirmeler yapılıyor.
Pekin, Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkeler arasında yer almıyor.
10.10 : Ukrayna acil müdahale ekipleri, Sumi kentindeki bombardıman sonucu bir kimya tesisinden amonyak sızıntısı başladığını duyuruyor.
Olayla ilgili uyarılar ve bilgilendirmeler, Telegram kanalı üzerinden yapıldı.
BBC İzleme Servisi’nin aktardığına göre, sızıntı haberi Türkiye saati ile 5 sıralarında verildi ve Sumykhimprom isimli tesisin vurulduğu bildirildi.
Acil müdahale ekipleri, bombardımanda bir tankın zarar gördüğünü ve amonyak sızıntısı tespit edildiğini bildiriyor.
Bölge Valisi Dmitro Zhyvytskyy yaklaşık 5 kilometrelik bir alanın etkilendiğini duyurdu.
Sumykhimprom kimyasal enerji kompleksinin internet sitesinde, tesisin 226 hektara yayıldığı aktarılıyor.
Tesiste fosfatlı gübre üretimi yapılıyor.
08.30 : Yeni Zelanda, Rus işgalcilere karşı direnen Ukrayna'ya yardımları artırma kararı aldı. Başbakan Jacinda Ardern, 3,4 milyon dolarlık ek yardımın NATO aracılığıyla Ukrayna'ya ulaştırılacağı bilgisini verdi.
Söz konusu parayla akaryakıt, iletişim ekipmanları ve Ukrayna güçlerine ilk yardım malzemeleri alınacak.
Yeni Zelanda'nın Ukrayna'ya gönderdiği önceki yardımların tutarı 11 milyon dolardı.
08.25 : Slovenyalı diplomatlar, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e dönüyor. Slovenya Başbakanı Janez Jansa, kısa süre önce tahliye edilen Kiev Büyükelçiliği çalışanlarının yeniden göreve başlayacaklarını söyledi.
Twitter mesajından gelişmeyi duyuran Başbakan Jansa, Kiev Büyükelçiliği'ne gönüllü diplomatların dönüş yapacağını aktardı ve aynı adımı Avrupa Birliği'nin de atması gerektiğini savundu. Slovenya Başbakanı, Ukrayna'nın diplomatik desteğe ihtiyacı olduğunu vurguluyor.
Janez Jansa, 15 Mart tarihinde Polonya ve Çekyalı mevkidaşlarıyla Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaret eden ilk yabancı liderler arasındaydı. Üç başbakan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Kiev'de bir araya gelmişti.
08.05 : Dünya haftalardır Rusya'nın müttefiki Çin'in Vladimir Putin'e Ukrayna işgalinde yardım etmeyeceğini merak ediyor.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Pazar günü zamanın Pekin'in Ukrayna savaşında tarihin doğru tarafında durduğunu kanıtlayacağını ileri sürdü. Wang Yi, "Dışarıdan gelen baskı ve zorlamayı asla kabul etmeyiz; Çin'e karşı asılsız itham ve şüphelerin de karşısındayız" dedi.
ABD'li yetkililer, tarihi yaptırımlar altında sarsılan Rusya'nın ekonomik yardım istediği Çin'den ayrıca silah da talep ettiğini belirtiyor. Moskova ve Pekin, bu haberleri yalanladı.
Çin'in Washington Büyükelçisi Qin Gang, Rusya'ya silah göndermeyeceklerini söyledi. CBS televizyonuna konuşan Çin Büyükelçisi, Rusya'ya silah ya da cephane verilmeyeceğini açık şekilde vurguladı.
Ancak Ukrayna'nın işgalini kınamayı reddeden Büyükelçi Gang, Pekin yönetiminin gerilimin dinmesi için her şeyi yapacağını da vurguladı.
Washington Büyükelçisi'nin açıklamaları, ABD Başkanı Joe Biden'in Çin lideri Xi Jinping'i Rusya'ya yardım etmesi halinde söz konusu adımın sonuçları olacağını açık şekilde belirtmesinin ardından geldi.
Rusya'nın kınanmasının bir faydasının olmayacağını savunan Washington Büyükelçisi Qin Gang, Rusya ile iyi komşuluk ilişkilerine sahip olduklarını hatırlattı.
08.00 : Rusya'nın neredeyse haritadan sildiği Mariupol kentindeki Ukrayna birliklerine silah bırakma çağrısı reddedildi.
Rus işgalciler, Azak Denizi kıyısındaki stratejik önemi yüksek liman kentindeki Ukraynalı askerlerin yerel saatle 05.00'e kadar teslim olmasını istiyordu.
Rusya Savunma Bakanlığı, ayrıca pazartesi sabahı Mariupol'den doğu ve batı yönlerine iki insani koridor açılmasını teklif etti.
General Mikhail Mizintsev imzalı açıklamada, Moskova saatiyle 10.00'da insani koridor açılabileceği; öncelikle Ukrayna ordusu askerlerinin ve 'yabancı paralı askerlerin' şehirden çıkabileceği belirtildi.
12.00'den itibaren de yolların mayınlardan arındırılabileceği ve gıda, ilaç ve diğer insani ihtiyaçları taşıyacak konvoyların şehre girebileceği açıklamada yer aldı.
Daha önce Mariupol dahil birçok şehirden insani koridor açılması girişimleri, bombardımanın yeniden başlaması üzerine yarıda kalmıştı.
Ukrayna Pazar günü 7.295 kişiyi tahliye etti. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, farklı şehirlerde planlanan yedi insani koridordan dördünün çalıştığını; bu 7 bini aşkın kişiden 3.985'inin Mariupol'den çıkarıldığını söyledi.
Pazartesi günü de Mariupol'e çıkmak isteyenler için 50 otobüs daha gönderileceğini açıkladı.