13.02.2025 - 12:40 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupa ülkeleri dün ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya lideri Vladimir Putin arasındaki telefon konuşmasındaki sürpriz detaylar üzerine küplere bindi. Avrupalı siyasiler Kiev’in ve kıtadaki diğer ülkelerin gelecekteki müzakerelerde mutlaka masada yer alması gerektiğini vurguladı. NATO savunma bakanları toplantısı için gittiği Brüksel'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD'nin tartışmalı Savunma Bakanı Pete Hegseth, "Bir ihanet söz konusu değil. Burada, hem ABD'nin hem de tüm dünyanın barışla ilgilendiğinin kanıtı var" dedi ve ekledi:
"Bu, her iki tarafın da istemediği bazı şeyleri kabul etmesini gerektirecek."
'TRUMP HAZIRLIKSIZ YAKALADI'
Trump, Çarşamba günü Ukrayna ve Washington'ın Avrupa'daki müttefiklerini hazırlıksız yakalayarak, yeniden iktidara gelmesinin ardından Putin ile yaptığı ilk kamuya açık telefon görüşmesinde barış görüşmelerini başlatmayı kabul etti. Hegseth, Washington'un savaşı durdurmaya yönelik beklentilerini sıralayarak, Ukrayna'nın tüm topraklarını geri kazanmasının veya NATO üyesi olmasının gerçekçi olmadığını söyledi. Ayrıca Avrupa'nın artık Ukrayna'ya "ezici çoğunlukta" yardım sağlaması gerektiğini ve ABD'nin herhangi bir anlaşma kapsamında güvenlik garantisi olarak asker göndermeyeceğini belirtti.
ALMAN BAKAN: ÜZÜCÜ!
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Washington'ın barış görüşmeleri başlamadan önce Rusya’ya taviz vermesinin "üzücü" olduğunu söyleyerek "Bana göre, Ukrayna’nın NATO üyeliği ihtimali veya olası toprak kayıplarının müzakere masasında konuşulması daha iyi olurdu" dedi Pistorius.
Çarşamba günü Almanya, Fransa, Polonya ve İngiltere gibi önemli Avrupa ülkelerinin dışişleri bakanları yaptıkları ortak açıklamada, "Ukrayna ve Avrupa, herhangi bir müzakerenin parçası olmalıdır," ifadelerine yer verdi.
Rusya'nın 2022’den bu yana Ukrayna'ya karşı yürüttüğü topyekûn savaş boyunca, Batılı ülkeler Kiev’in geleceğine dair kararların Kiev olmadan alınmaması gerektiği ilkesine bağlı kaldı.
RUTTE'NİN UKRAYNA AÇIKLAMASI
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin herhangi bir müzakereye Kiev'in "yakından dahil edilmesinin” kritik olduğunu belirtti.
İngiltere Savunma Bakanı John Healey de bu görüşü yineleyerek, "Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında müzakere olamaz ve Ukrayna'nın sesi her türlü görüşmenin merkezinde olmalıdır" dedi.
ESTONYA: AVRUPA BUNU YAPMAK ZORUNDA
Rutte, olası bir barış anlaşmasının "kalıcı" olması gerektiğini belirterek, Hegseth’in daha önce yaptığı benzer açıklamalara atıfta bulundu. Kiev’in Avrupa’daki destekçileri, Trump’ın Ukrayna’yı kötü bir barış anlaşmasına zorlayarak, Putin’i daha da cesaretlendirmesinden endişe duyuyor.
"Avrupa, bu müzakerelerin bir parçası olmak zorunda. Bu, tartışmaya açık bir konu bile değil" diyen Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur ise sözlerini şöyle sürdürdü:
"Avrupa, Ukrayna savunmasına yatırım yapıyor ve Avrupa Birliği fonları ile ikili yardımlarla Ukrayna'yı yeniden inşa ediyor, bu yüzden orada olmamız şart."