05.03.2024 - 10:06 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz ile üst düzey üç askerin videokonferans görüşmelerinin ses kaydı, ilk olarak 1 Mart’ta Russia Today Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Alman medyasına göre, basına 38 dakikalık bölümü sızdırılan bu görüşme 19 Şubat’ta yapıldı. Almanya Savunma Bakanlığı, böyle bir videokonferansın yapıldığını doğruladı, kaydın bir dinleme faaliyeti sonucunda elde edildiğini tahmin ettiklerini kaydetti.
"Değerlendirmemize göre hava kuvvetleri mensuplarının yaptığı bir görüşme dinlendi" açıklamasını yapan bakanlık bununla birlikte sosyal medyada dolaşan kayıt ve deşifre edilmiş versiyonunun içeriği ve doğruluğu konusunda yorum yapmadı.
Videokonferans, Ukrayna’nın talep ettiği Taurus adlı uzun menzilli füzeler konusunda Alman Savunma Bakanı Pistorious’a verilecek brifing öncesinde düzenleniyor. Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz ve üç üst düzey hava kuvvetleri mensubu, Pistorious’a yapılacak sunumu gözden geçiriyor. Taurus füzelerinin ise Kırım ile Rusya'yı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü için kullanılacağı belirtiliyor.
Alman hükümetinin, Taurus'ları gönderme yönünde siyasi bir karar alması durumunda Alman askerlerinin bir görev üstlenmek zorunda kalıp kalmayacağı, Almanya’nın savaşa müdahil bir ülke konumuna gelmeden bu desteği sağlayıp sağlayamayacağı teorik olarak tartışılıyor.
Görüşmede, "Taurus’lar tabii ki tek başına savaşın seyrini değiştirmeyecek" görüşünü dile getiren Gerhartz, İngiliz ve Fransızların Ukrayna’ya verdiği SCALP ve Storm-Shadow füzelerinin bitmek üzere olduğu, bu nedenle Almanya’dan artık Taurus’ları göndermesini istemelerinin olası olduğunu kaydediyor. Siyasi karar alınması halinde ilk aşamada 50 adet bir sonraki aşamada bir 50 adet daha uzun menzilli füze verilebileceğini söylüyor. Ayrıca Alman askerleri, Taurus misyonlarının belirlenmesinde ve hedeflerin vurulmasında uydu görüntülerinin önem taşıdığını konuştukları esnada, Ukrayna’da "sivil kıyafetle gezen Amerikalı aksanlı kişiler bulunduğuna" işaret ederek, onların da uydu görüntülerine sahip olduklarından yola çıktıklarını kaydediyorlar.
Almanya'nın eski İstihbarat Şefi, August Hanning ise söz konusu dinlemeyle ilgili olumsuz değerlendirmelerde bulundu. Yayınlanan ses kayıtlarının buzdağının sadece görünün kısmının olduğunu belirten Hanning, Rus istihbaratının NATO'nun en kilit sırlarını öğrenmiş olabileceğini belirtti. Telegraph gazetesine konuşan İngiliz yetkililer ise Almanya'yı 'NATO'nun en zayıf halkası' olarak değerlendirdi ve Başbakan Olaf Scholz'u "Kullanışlı bir aptal" olarak nitelendirdi.
İngiliz medyasına konuşan ve ismini vermek istemeyen üst düzey bir yetkili skandalla ilgili "Rusya, Almanya'yı ittifakın en zayıf halkası olarak görüyor, dahası Başbakan Scholz'u aptal biri olarak görüyorlar" dedi.
İngiliz ordusunda hala görevine devam eden General Sir Patrick Sanders İngiliz ordusunun Rusya ile olası bir savaşa girmesinin büyük bir yıkım doğuracağını belirtti. İngiliz ordusu daha önce 2025 yılına kadar eğitimli asker sayısını 72 bin 500'e düşürmeyi önermişti ancak bu öneriler reddedildi ve orduya hala gönüllü kişiler alınıyor. İngiliz ordusunda 2024 itibariyle 100 bin civarında asker bulunuyor. Rus ordusunda ise Ukrayna işgaline rağmen hala 500 binden fazla aktif asker bulunuyor.