20.03.2022 - 13:59 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Ukrayna'daki Rus işgalinin başladığı 24 Şubat, NATO ve Avrupalı üyeleri için bir milat oldu. İşgalin öncesinde de doğu kanadındaki ülkelere yığınağa girişen NATO, 24 Şubat'tan itibaren ise gözle görülür bir değişikliğe gitti.
Litvanya, Letonya gibi eski Sovyetler Birliği ülkelerine binlerce ek asker gönderen NATO, ayrıca Bulgaristan'dan Norveç'e birçok noktada tatbikatlara girişti. Norveç’in kuzeyindeki NATO tatbikatında bir ABD savaş uçağı düştü, dört asker hayatını kaybetti.
Bulgaristan, hafta sonu bir ABD zırhlı araç bölüğünün ülkeye geleceğini duyurdu. Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile düzenlediği basın toplantısında, "ABD bir Stryker bölüğü sağlamayı kabul etti. Bu, NATO'daki tüm müttefiklerimize güçlü bir işaret" dedi.
Bulgaristan, Moskova'nın Soğuk Savaş döneminde en yakın müttefikiydi ancak Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle bir NATO ve Avrupa Birliği üyesi oldu.
Ukrayna ile sınırı olmayan Bulgaristan'da kurulacak muharebe grubunun önemine vurgu yapan ABD Savunma Bakanı Austin ise, "ABD’nin Bulgaristan ve diğer NATO müttefiklerine güçlü desteği sürecek" dedi.
NATO, Ukrayna'nın Batı sınırındaki Slovakya'ya ise Patriot hava savunma sistemi konuşlandırıyor. Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad, Patriot bataryalarının birkaç gün içinde ülkeye getireleceğini söyledi.
İttifakın doğu kanadında yer alan Slovakya'daki Patriot füzelerini Alman ve Hollandalı askerler yönetecek. Patriotlar, Slovakya'nın orta kesimindeki Sliac havaalanına konuşlandırılacak.
Slovakya'ya sevk edilen füze bataryaları, Çekya’da görüntülendi. İki gün önce talep edilen Patriot hava savunma sistemi, Hollanda tarafından Slovakya'ya sevk ediliyor.
Füze bataryalarının Eylül ayı sonuna kadar Slovakya'da kalacağı belirtiliyor.
Doğu Avrupa ülkesinin elindeki Rus üretimi S-300 hava savunma sistemlerinin Ukrayna'ya gönderilmesi gündemde.
Rusya lideri Vladimir Putin, NATO'dan Ukrayna'nın ittifaka kesinlikle üye olmamasını da içeren bir dizi güvenlik garantisi talep etmiş ve söz konusu talepler reddedilmişti. Moskova, ayrıca NATO'nun 1997'deki sınırlarına dönmesini ve eski Sovyetler Birliği ülkelerindeki silah ve askerlerini çekmesini istiyor.
Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, hafta içinde ülkesinin NATO üyesi olmayacağını kabul eden bir açıklama yapmıştı.