03.05.2022 - 15:22 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
İki ayı çoktan geride bırakan Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde bugün tüm gözler Mariupol'den yola çıkan konvoyda. Azak Denizi kıyısındaki liman kenti Mariupol'de haftalardır Rus kuşatması altında tutulan Azovstal Çelik Fabrikası'ndan ayrılanların büyük çoğunluğu bugün Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya'ya ulaştı.
Mariupol'den Pazartesi günü ayrılan otobüsler önce Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği Donetsk bölgesine gitti. Oradan tekrar batıya dönen konvoyun yüzlerce kilometrelik yolu tamamladı.
Birleşmiş Milletler, kadın, çocuk ve yaşlı insanlardan oluşan 101 kişinin tahliye edildiğini doğruladı. BM açıklamasında, 101 sivilin yaklaşık iki ay sonra ilk kez gün ışığı gördüğü vurgulandı.
Zaporijya'daki BBC Muhabiri Laura Bicker de, konvoydaki sivillerin Azovstal Demir Çelik Fabrikası'nın altındaki tünellerde 60 günden fazla saklandığını bildiriyor.
Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, bu sabah yaptığı açıklamada halen 200'ü aşkın sivilin Avrupa'nın en büyük çelik fabrikasında mahsur olduğu bilgisini verdi.
Rusya bugün öğle saatlerinde Azovstal Çelik Fabrikası'na yeniden topçu saldırısı başlattığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, bombardımanın gerekçesini tesisteki Ukraynalı güçlerin ateşkesle birlikte avantaj kazanması olarak sundu.
Rus işgalcilerin Donbas'ta bugün düzenlediği saldırılarda dokuz Ukraynalı sivil yaşamını yitirdi. Donetsk bölgesindeki Vuhledar'da ise Rus ordusunun ateşlediği top mermileri üç sivilin ölümüne yol açtı. Donetsk Valisi Pavlo Kyrylenko, cephe hattında yer alan Avdiivka ile çatışmaların şiddetlendiği Liman'da da üçer sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Ukraynalı yetkililer, bölgedeki sivillerin çatışma hattından çıkarılması için yoğun çaba harcadıklarını söylüyor.
Rus ordusu Ukrayna'nın en önemli liman kenti Odesa'daki bir hava üssünü bombardımana tuttuğunu açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, füzelerin vurduğu hava üssünde ABD ve Avrupa'dan Ukrayna'ya gönderilen silahların bulunduğu ileri sürüldü.
Planet Labs ise, geçen hafta papazların havadan kutsadığı Ukrayna sınırındaki Rus kenti Stary Oskol'daki havalimanının uydu fotoğraflarını paylaştı. Fotoğraflarda, Ukrayna'daki saldırılarda kullanılan çok sayıda helikopter göze çarptı.
ABD ve Batılı yetkililerin 9 Mayıs'ta Ukrayna'ya 'resmen' savaş açmasını bekledikleri Rusya lideri Vladimir Putin'in bugünkü gündemi yoğun. Putin, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Kremlin, Putin'in Fransız mevkidaşına Kiev yönetimiyle halen diyolaga açık olduğunu söylediğini aktardı. Putin ayrıca, Ukrayna güvenlik güçlerinin yol açtığı vahşetin önlenmesi için Batılı ülkelerin yardım edebileceğini de ileri sürdü.
Papa Francis ise, Moskova'yı ziyaret edip Putin'le görüşmek istediğini açıkladı. Ukrayna işgalinin sona ermesi için söz konusu randevuyu talep ettiğini belirten Papa, ancak henüz Kremlin'den bir yanıt alamadığını söyledi.
Ukrayna parlamentosuna hitap eden İngiltere Başbakanı Boris Johnson, milletvekillerine tek bir mesajı olduğunu belirtti: 'Ukrayna kazanacak, Ukrayna özgür olacak!'
9 Mayıs tarihinde İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilerin yenilgiye uğratılmasını kutlamaya hazırlanan Rusya'da, Putin'in beklediği Ukrayna galibiyeti gelmedi. 9 Mayıs Zafer Günü'nde gövde gösterisi yapmayı hayal eden Rus lideri taşıyacak kıyamet günü uçağı ise, Moskova semalarında belirdi.
Pazartesi günü gerçekleşecek törenlerin provası için havalanan Ilyushin Il-80, birçok Moskova sakini tarafından görüntülendi ve kayıtlar sosyal medyada paylaşıldı.
İngiliz medyası, 12 yıldır ilk kez görünen uçağın Putin tarafından Batılı ülkelere bir uyarı mesajı için havalandığını yazdı.
2010 yılından bu yana Zafer Günü kutlamalarında görünmeyen 'Kıyamet Günü' uçağı Il-80, muhtemel bir nükleer savaşta Putin'in binmesi için tasarlandı. Rusya'nın Il-86'lardan dönüştürülen, olası bir nükleer savaş için tasarlanmış dört adet Ilyuşin-80 uçağı var.
Uçağın, yolcuların atom patlamalarına karşı korunması için pencereleri yok.
Bu uçakların, ülkenin silahlı güçleri ve nükleer füze fırlatma kapasitesine sahip birimleriyle teması sağlayan özel bir iletişim donanımı var.
Uçak, kuyruğundan çıkan kilometrelerce uzunluktaki anteniyle balistik füze denizaltılarıyla iletişim sağlayabiliyor.
Yakıt ikmali yapmadan birkaç gün havada kalabilen uçağın, Putin'le diğer siyasi ve askeri yetkililerin olası bir nükleer savaşı buradan idare etmesi etmesi için dizayn edildi.
'Kıyamet Günü' uçağı, son olarak Aralık 2020'de büyük bir skandalla dünya gündemine gelmişti. Bakım görmesi için güneydeki Taganrog Havacılık Bilim ve Teknik Kompleksi'ne inen Ilyuşin-80 tipi uçak soyuldu. Uçağın kargo kapağının açıldığı ve telsiz donanımından 39 parçanın çalındığı ortaya çıktı.
Rus yetkililer tarafından doğrulanan hırsızlık olayında polisin uçakta bir ayakkabı ve parmak izleri bulduğu açıklandı.
Ilyuşin-80'lerin bazı özellikleri devlet sırrı olarak tutuluyor. Çalınan ekipmanın ne kadar hassas olduğu ve bu sırların başkalarının eline geçmesine yol açıp açmayacağı gizemini koruyor.
Moskova, 17 yıldır hizmette olan bu uçakların daha büyük versiyonları olan Il-96 400M'lerle değiştirilmesini planlıyor.