22.11.2023 - 12:24 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Bir diğer süper güç Çin ile Tayvan konusunda sık sık karşı karşıya gelen ABD, Pasifik'teki hakimiyetini güçlendirmek için Güney Asya'daki projelerine devam ediyor. Geride kalan yıllarda Güney Asya'daki en ciddi rakibi Çin'le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler'e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler'di.
ABD'nin bu savunma kalkanının dışında Çin'in Tayvan'ı önümüzdeki yıllarda olası bir işgalinde ABD coğrafi uzaklığı Guam adası üzerinden yenmek istiyor. Pasifik'te bulunan ABD'nin en kritik üssü olan Guam, Andersen Hava Kuvvetleri Üssü de dahil olmak üzere büyük ABD askeri tesislerine ev sahipliği yapıyor. Çin ise hackerlar üzerinden siber saldırı düzenlediği Guam'da iletişim ve diğer kritik hatlara saldırılarda bulunuyor.
Guam'ın hedef olmasının nedeni ise Pasifik'te bulunan ABD'nin en kritik üssü olması. Tayvan'a olası bir saldırıda ABD'nin bu üssü kullanarak Çin'e cevap vermesi bekleniyor.
Guam, Asya-Pasifik bölgesindeki herhangi bir çatışmaya yanıt vermede kilit rol oynayacak olan Andersen Hava Kuvvetleri Üssü de dahil olmak üzere büyük ABD askeri tesislerine ev sahipliği yapıyor.
ABD, bir Çin saldırısı durumunda Tayvan'ı korumak için askeri müdahalede bulunup bulunmayacağı konusunda uzun süredir 'stratejik belirsizlik' politikası izlerken, Başkan Joe Biden adayı savunmak için güç kullanmaya istekli olacağını söylemişti.
Sabah saatlerinde Kuzey Kore ilk casus uydusunu başarıyla yörüngeye yerleştirdiğini açıkladı ve yakın gelecekte daha fazlasını fırlatma sözü vererek Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin uluslararası kınamalarına meydan okudu. Kuzey Kore haber ajansı KCNA, Malligyong-1 uydusunun Sohae uydu fırlatma tesisinden Chollima-1 roketiyle yerel saatle 10:42'de fırlatıldığını ve saat 10:54'te yörüngeye girdiğini aktardı. Fırlatışı Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un da izlediği bildirildi.
Fırlatmayı ilk bildiren Güney Kore ve Japonya'daki yetkililer, yörüngeye bir uydu yerleştirilip yerleştirilmediğini hemen doğrulayamadıklarını bildirdi.
Kuzey Kore devlet medyası KCNA tarafından yapılan açıklamada ise ülkenin lideri olan uydunun ABD'ye ait Guam'ı havadan gözetlediği belirtildi. KCNA ayrıca uzaydan çekilen fotoğraflarla ilgili Kim'in incelemelerde bulunduğunu bildirdi. ABD'nin bölgede Kuzey Kore ile Guam Adası arasında kuş uçuşu yaklaşık 3 bin 300 kilometre mesafe var. Son yıllarda sayılamayacak kadar çok füze test eden Pyongyang yönetimi, füzelerinin Guam Adası'nı vurabileceğini birçok kez yineledi.
Devlet medyasının konuyla ilgili geçtiği haberin tam metni şöyle:
"Kim Jong Un, Guam Adası'nda bulunan Anderson Hava Kuvvetleri Üssü, Apra Limanı ve ABD kuvvetlerine ait diğer büyük askeri komuta merkezlerinin fotoğraflarını inceledi. Fotoğraflar yerel saatle 09:00'da çekildi"
Kuzey Kore'nin yaptığı açıklamanın zamanlaması ise bir hayli dikkat çekici. Amerikan uçak gemisi USS Carl Vinson, bugün Kuzey Kore'nin güneyinde bulunan Liman kenti Busan'a demir attı. Busan üssü, resmi olarak Güney Kore sınırlarında yer alıyor.